UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Naziv i akronim projekta:

REthinking Sustainability TOwards a Regenerative Economy (CA16114 – RESTORE)


Program i izvor finansiranja:

 

COST Action


Veb adresa:

 


Period realizacije projekta:

 

Mart 2017 – April 2021


Tim Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta:

 

Dr Jelena Brajković, naučni saradnik

STSM Coordinator, ITC Conference Manager

MC Substitute


Održive zgrade i objekti presudni su za budućnost koja je socijalno pravedna, ekološki obnavljajuća, kulturno bogata i ekonomski održiva u kontekstu klimatskih promena. Uprkos više od decenije strategija i programa, napredak u održivosti izgrađenog okruženja ne uspeva da se pozabavi ovim ključnim pitanjima.

Unutar agende održivosti građene životne sredine događa se pomak, sa uskog fokusa na energetske performanse zgrade, strategije ublažavanja i minimiziranja uticaja na životnu sredinu na širi okvir koji obogaćuje mesta, ljude, ekologiju, kulturu i klimu u osnovi dizajna zadatak, sa posebnim naglaskom na koristi za zdravlje. Održivost zgrada, kako se danas shvata, neadekvatna je mera za sadašnji i budući arhitektonski dizajn, jer nema za cilj više od pokušaja da se zgrade učine „manje lošima“. Nadovezujući se na sadašnje evropske standarde, pristupi održivoj restauraciji podići će težnje i postići restorativne rezultate.

Akcija RESTORE uticaće na promenu paradigme ka restorativnoj održivosti novih i postojećih zgrada, promovišući napredna razmišljanja i multidisciplinarno znanje, vodeći rešenjima koja slave bogatstvo dizajnerske kreativnosti, istovremeno poboljšavajući korisničko iskustvo, zdravlje i dobrobit unutar i izvan zgrada, u harmoniji sa urbanim ekosistemima, ponovno povezujući korisnike sa prirodom.

Ilustracija