UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Vanredni profesor

Departman za arhitektonske tehnologije

Broj kabineta: 350

Uža naučna oblast:
arhitektonske konstrukcije i fizika zgrada

Oblasti istraživanja:
energetska efikasnost zgrada

Aleksandar Rajčić (1963) je završio studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1989), gde je magistrirao (1995, Istraživanje metoda projektovanja i provere termičkih performansi stambenog objekta) i doktorirao (2011, Metode projektovanja i simulacije termičkih mostova u arhitektonskim objektima).

U oblasti arhitektonskog projektovanja i realizacije ima nekoliko autorskih i koautorskih ostvarenja, među kojima se ističe hotel Splendid u Bečićima, Crna Gora (2006, sa Đorđević, Z. i Cvejić, I.).

Autor je više softvera za proračun građevinske fizike i energetske efikasnosti zgrada, meću kojima se ističe KnaufTerm2, koji ima preko 9200 registrovanih korisnika, u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.
Autor je i on-line softvera KnaufTerm Calculator, koji se koristi u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Finskoj.

Učesnik je stručnih projekata od javnog interesa, gde se projekat Discovering energy pod pokroviteljstvom Ministarstva za građevinarstvo RS i GIZ (2012), u kome je bio ispuručilac softvera KnaufTerm2 i mentor za obuku inženjera energetske efikasnosti. U projektu Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS radio je kao konsultant i projektant elaborata energetske efikasnosti za domove zdravlja u Srbiji (2013): Inđija, Ruma, Voždovac, Grocka, kao i (2014) Bački Petrovac, Sombor, Odžaci, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Temerin, Titel, Irig, Sremska Mitrovica, Novi Beograd, Subotica i Stara Pazova.

Autor i koautor je nekoliko naučnih i stručnih radova.

Koautor je sledećih knjiga: Nacionalna tipologija stambenih zgrada Srbije, zatim Atlas višeporodičnih zgrada Srbije, zatim Atlas porodičnih kuća Srbije, i Nacionalna tipologija stambenih zgrada Srbije – Nacionalne brošure (sve 2013, sa Jovanović Popović, M., Ignjatović, D., Radivojević, A., Đukanović, LJ., Ćuković-Ignjatović, N., Nedić, M.)
Koautor je knjige Krovovi Beograda – realno rešenje (2014, sa Živković, Z., i Kuzmanović A.)

www.arhitekturaienergija.com

https://raf.arh.bg.ac.rs/browse?type=author&value=Raj%C4%8Di%C4%87%2C+Aleksandar