УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 26/07/2016 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2015/16
I година – 2. семестар
МОДУЛ АРХИТЕКТУРА

СТУДИО М02АТ – ПРОЈЕКАТ:
KИНЕТИЧКИ ВРТ, ПАВИЉОН ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ, Калемегдан, Доњи град, Београд
Наставник: др Владимир Миленковић, ванредни професор

Испројектовати архитектонску ситуацију у којој се идеја о мобилности савременог човека појављује у категорији њене формално-функционалне и/или филозофско-естетске тематизације. Интервенција се креће у дијапазону од пројектовања кинетичности у пејзажу до кинетичности самог пејзажа. Архитектура се појављује као медиј за преношење информација о култури, пореклу, митовима и човечанству, са једне стране, док се са друге сама кинетичност архитектонске структуре може узети за просторно-временски кадар у којем се налази изабрана (јединична, партикуларна) информација о технолошки најнапреднијој праисторијској култури у свету.

Студент:
Душка Продановић

Опис пројекта:
Кинетички врт је лоциран у Доњем граду Калемегдана, испод тријумфалног споменика “Победник”. Амбијентални кадар је вертикално стремљење окружено овалном зоном која се постепено уздиже, а центар је бунар у коме се замрачују духови старе културе.

Постоје две кинетичке машине које су дубоко укопане под земљом. Машина се налази у вертикалној структури која катапултира високи танки стуб. Игла која са собом повлачи воду и спиралну структуру, до краја своје висине, се враћа у своју вертикалну футролу. У ваздуху остаје спирала која се полако враћа у своје прво склопљено стање.

Кинетичке структуре су спирални гејзири који перцепцију претварају у симболичку визију, као и духови старих култура, стварност се издиже и тражи слободу.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Повратак на главну страну веб изложбе:

M02hexa180