УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 09/09/2020 Кључне речи:

СТУДИО М02 – ПРОЈЕКАТ:
ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА У ВАЉЕВУ

Наставник:
др Милан Максимовић, доцент

Студент:
Јована Шестовић

 

Пројекат градске библиотеке подразумијева и формирање новог градског трга уз објекат. Да би се успоставила јача релација објекат-трг, главни библиотечки садржаји су подигнути изнад трга, као конзолни препусти. На тај начин се минимизује површина објеката и ослобађа простор, а истовремено пружа већи комфор корисницима библиотеке и наглашава у комуникацију читаоница-трг.
Обликовање кубичних конзолних испуста одређено је главним тачкама контекста, тако да су визуре из сваке читаонице усмерене на одређени појас, истовремено остварујући међусобну комуникацију, а не заклањајући једна другу.
Парк који се налази непосредно уз библиотеку је важан чинилац окружења. Мотив парка се преноси и на сам објекат библиотеке, тако што је иза стаклене фасаде која гледа ка тргу смјештена унутрашња башта. На тај начин, не само да се добија на угодности коришћења унутрашњег простора, већ се добија и специфичан ефекат на фасади у виду контраста између јаких избачених конзола и транспарентне фасаде кроз коју се у слојевима назире унутрашњост.

 

Повратак на главну страницу веб изложбе:

M02hexa360