УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
 • en
 • sr
 • Трајна интеграција миграната у рурална подручја

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Немања Дачић, Павле Нешовић, Илија Бекчић, Немања Ћурчић и Миљан Салата Опис пројекта: Пројекат „Трајна интеграција миграната у рурална подручја“ се првобитно бави анализом и мапирањем напуштених руралних подручја у Србији, која би могла да служе сврси трајне инеграције миграната, а која би у дугорочном смислу била самоодржива и тиме допринела њиховој инклузији и здравијим условима живота, као и креирању нових делатности, јачању пољопривреде, друштвеном и економском унапређењу Србије.
 • Трансформабилни инфо-центар

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Немања Радојчић, Новица Вранић, Александар Ћосић и Маријана Миљковић Опис пројекта: Пројекат „Трансформабилни инфо-центар“ представља модуларну јединицу која је оформљена у комбинацији камиона, приколице и контејнера како би била мобилна, лако доступна за информисање миграната.
 • Јоти панели

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Јована Јанковић и Тијана Симикић Опис пројекта: Пројекат „Јоти панели“ представља смештајне јединице за мигранте изграђене од посебних лакомонтажних „Јоти панела“ који се производе од домаћих, рециклираних отпадних материјала што их чини јефтиним и лако доступним.
 • Кухиња као платформа за упознавање избегличке кризе

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студент: Марта Минић Опис пројекта: Пројекат „Кухиња као платформа за упознавање избегличке кризе“ се састоји од следеће две активности: Фестивала блискоисточне хране и кулинарске радионице, кроз које се врши упознавање и размена локалне и избегличке културе, у циљу анимације, рехабилитације и интеграције избеглица у локално становништво.
 • Програми интеграције и инклузије деце избеглица у друштвено окружење

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Божена Стојић и Сара Бастони Опис пројекта: Пројекат „Програми интеграције и инклузије деце избеглица у друштвено окружење“ се бави обезбеђивањем основног и средњег образовања, као и вртића и предшколске наставе за децу избеглица на њиховом матерњем језику уз обавезно учење српског језика и могућности учења неког другог страног језика, кроз изградњу школе, односно едукативно – културног центра за децу и младе, у оквиру прихватних центара у којима су смештени.
 • Прихватни центар за избеглице

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Милица Петровић, Сара Шановић и Филип Мамула Опис пројекта: Пројекат “Прихватни центар за избеглице“ представља један прихватни центар кога чине модуларне смештајне јединице које се формирају у складу са два карактеристична типа избеглица: тражиоци азила и азиланти.
 • Info Port

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студент: Марија Петреска Опис пројекта: Пројекат “Info Port“ представља мобилни, лако расклопиви павиљон, чија је функција привремени смештај чланова Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила током обиласка азиланата широм Србије, који осим волонтерима служи и мигрантима као вид информационог пункта.
 • Реконструкција напуштених објеката

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Милица Маринковић, Јелена Ђокић и Драгана Богојевић Опис пројекта: Пројекат „Реконструкција напуштених објеката“ првобитно представља мапирање и категоризацију напуштених објеката на територији Београда, а затим и њихову анализу којом се утврђује могућност њихове реконструкције и активације у циљу искоришћавања неискоришћених потенцијала за смештај миграната.
 • Инфо центар – систем модуларних јединица

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Милош Ушљебрка, Ивана Милановић, Бојан Јованчевић и Исидора Миловић Опис пројекта: Пројекат „Инфо центар – систем модуларних јединица“ представља место где избеглице и тражиоци азила могу да добију информације које су од значаја за њихов боравак у Србији, као и информације о поступку добијања азила, њиховим правима и обавезама, бесплатну правну помоћ, медицинску помоћ, као и психолошку и психосоцијалну подршку.
 • Визуелни систем информисања

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Ана Јовановић, Ирена Костић и Сања Спасенић Опис пројекта: Пројекат „Визуелни систем информисања“ представља превазилажење лоше видљивости постојећих путоказа који могу бити од користи мигрантима у ноћном периоду помоћу визуелних инсталација у простору.
 • Помозимо мигрантима – Зов собе

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Јелена Вељић и Марија Станић Опис пројекта: Пројекат „Помозимо мигрантима – Зов собе“ представља санацију собе за мајку са децом у оквиру Прихватног центра - Крњача.
 • Хумана инфраструктура

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Мина Вучковић, Јана Филиповић, Бранка Стефановић и Ивана Гајић Опис пројекта: Пројекат „Хумана инфраструктура“ представља просторно – програмске типове пунктова на трасама миграција у циљу унапређења безбедности и доступности основних егзистенцијалних потреба и информација мигрантима.
 • Info Recharge Station

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Милош Узелац и Растко Крстић Опис пројекта: Пројекат „Info Recharge Station“ представља увођење слободностојећих апарата у циљу решавања следећа три проблема миграната: доступност основних информација, недостатак адекватних извора за пуњење мобилних телефона и доступност новцу.
 • Трансформабилне јединице – биомаса

  By Архитектонски факултет on 13/04/2016
  Студенти: Борко Марковић и Ђорђе Аврамовић Опис пројекта: Пројекат „Трансформабилне јединице - биомаса “ представља предлог решења мобилног генератора за производњу електричне енергије на биомасу чиме се решава проблем снабдевања на локацијама које нису опремљене адекватном инфраструктуром.
 • Економија избегличког кампа – преко самоодрживости до интеграције

  By Архитектонски факултет on 11/04/2016
  Студенти: Богдан Николичић, Борјан Максимовић, Михаило Микавица, Михајло Жикић и Пантелија Мићић Опис пројекта: Пројекат „Економија избегличког кампа – преко самоодрживости до интеграције“ се бави анализом основних фактора одрживости избегличких кампова, производним капацитетима и облицима удруживања, односно организовања кампа, са циљем успостављања продуктивног, одрживог и безбедног амбијента.
 • Друштвено корисна стручна пракса

  By Архитектонски факултет on 13/04/2016
  Студенти: Милош Николић и Драгана Јоксимовић Опис пројекта: Пројекат „Друштвено корисна стручна пракса“ представља предлог повезивања универзитета и друштва организовањем и реализацијом стручне праксе која има за циљ ангажовање студената на решавању различитих развојних проблема, у овом случају, мигрантске кризе.