УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Zajednicki jezik - Bijenale mladih 2021

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) позива младе уметнике и остале ствараоце до 35. година старости да учествују у Бијеналу младих 2021 које носи назив Заједнички језик, а биће реализовано од 29. јула до 5. септембра 2021. године на више локација у граду. Млади уметници могу да предложе своје учешће у две категорије: (1) нове продукције радова које ће се развијати и реализовати у склопу Бијенала младих 2021 – Заједнички језк (мај-јун) и за које ће бити обезбеђена продукција, као и (2) већ реализоване радове за учешће на изложби. Конкурс је отворен до 20. априла 2021.

 

ЗАЈЕДНИЧКИ ЈЕЗИК // LANGUAGE IN COMMON

 

Заједнички језик је пре свега спој различитости. Гради се кроз колективни рад и константну размену. Заједнички језик видимо као место слободе на коме се боримо за оно до чега нам је стало, тако што верујемо у то, што смо посвећени, што експериментишемо, истражујемо и инсистирамо на колективном изражавању. Заједнички језик не мора бити униформан, он зависи од контекста у коме настаје. Говорити кроз заједнички означитељ “ми” не значи говорити у име некога – то је покушај да се успостави ново колективно тело, које “говори” заједничким језиком, јер разуме, осећа или доживљава сличне проблеме. Заједнички језик је констелација симбола, хаштагова, неологизама, емоџија, али није само то. Он је и систем комуникације револуционарног колектива у настајању. Он је место сусрета нове генерације која се споразумева на другачији начин, помало криптовано за претходне, кроз нова правила, нове изазове, нове тенденције.

 

Нова значења и вредности, нове праксе, нови односи и типови односа се непрекидно стварају а нови “језик” подразумева спремност да се они препознају и дефинишу. Зато позивамо све оне који желе да буду саучесници, партнери, завереници, градитељи новог језика, учесници, коаутори. Све који стварају, пишу, промишљају, изражавају се визуелно, звуком, покретом, да заједно мапирамо проблеме, бриге, шумове савременог друштва и истражимо хоризонте и просторе будућности – како изгледају, како до њих стижемо и шта је потребно да оде или нестане да би нам се указали?

 

Ми смо размишљале о следећим темама:

 

CONFINEMENT 

изолација, усамљеност, клаустрофобија, криза, wхите цубе, идентитет, идеологија, друштвене мреже, интроспекција/слобода

 

Свеприсутни осећај усамљености који је појео једну генерацију достигао је свој зенит са доласком пандемије. Живимо у историјском тренутку где смо на један клик удаљени од свих људи које волимо, сваког музеја и филма, међутим и даље осећамо незадовољство. Психичка и физичка изолација никада нису биле толико јасно опипљиве. Где почети са демистификацијом овог осећаја, и шта је он уопште?

Куда год да кренемо наилазимо на преовлађујући осећај затворености. Какве су то кутије у којима се налазимо, и шта нас спречава да из њих побегнемо? Да ли смо на силу затворени, или ушушкани између зидова?  Да ли можемо склопити заједницу упркос затвореним границама, различитим идеологијама и уметничким традицијама? Помало иронично, насловом

Confinement, желим да покренемо дијалог и преиспитамо различите аспекте изолације. Да би се “проблем” решио, мораш признати да он постоји, о томе се овде ради. Хајде да дефинишемо ограничене просторе у којима мислимо, стварамо и живимо и да заједно истражимо проблематику институција, идеологија, друштва и генерације.

 

Кустоскиња #1

 

BREATHING

заједништво, ургентност, неопходност, струјање, размена, оживљавање, дисање, свежина, ритам, проточност, промена, покретљивост, пропустљивост, неукротивост

 

У ваздуху  све нестаје, испарава, ишчезава,  сви га удишемо истовремено. То је простор који настањујемо, размењујемо, узимамо за себе и конзумирамо, у ком се сусрећемо и “коегзистирамо у заједничкој екологији”, у заједничком систему. У савременом свету, наши простори заједништва су угрожени са различитих страна, измештени су, измењени, а бављење ваздухом  спада у домен политичке екологије која као интердисциплинарно поље испитује како неправедни односи моц́и и њихови дискурси обликују начин на који су односи људи и природе артикулисани, доживљени, произведени, и указује на оно што последично доводи до физичког и психолошког “breathlessness-a” који осећамо свуда. Нема ваздуха у мегалополисима који се гуше у загађености, у прекарним радним условима који експлоатишу раднике, у свеприсутном страху од насиља, рата, агресије, у нападима анксиозности због (не)могућности.

 

У тренутку у ком је Берардијев “breathlessness” присутнији него икада, време је да се запитамо шта је све оно што нас доводи до стања без ваздуха? Шта спутава правилну личну и  друштвену респирацију? Шта представља препреку природном протоку ваздуха? Како “дисати слободно”? Шта представља свеж ваздух данас? Да ли је свеж ваздух луксуз или основно право? Које су алтернативе и да ли их има? Који су простори слободе? Како их освојити или формирати? Како искористити ваздух као елемент и пример доброг система умрежавања и размене, протока информација, а дисање као метод отпора? Како направити свој “бреатхинг спаце” и шта је он уопште? Како унети свеж ваздух и проветрити институције, установе, позиције? Чиме и како адресирати сва она питања која не именујемо али су ту негде “у ваздуху”?

 

Кустоскиња #2

 

ПОСТ-

Пост… пост… пос..т, криза, младост, поларизација, имагинација, капитализам

 

Пост-пандемија – Да ли је уопште могуће вратити се у „нормалне токове живота“ након оваквог искуства? Да ли ће ово искуство бити још једно које ћете превазићи, а вашу садашњост обележити префиксом ПОСТ – пост-пандемијско друштво? Да ли можете да се правите да живите, након емотивног, економског, психолошког и политичког насиља које сте претрпели?

Пост-младост – Млади уметници се често доживљавају као генератори нових светова и нове енергије, али да ли сте спремни да баш ви покренете точкове друштвене имагинације? Где је мотивација? Где је грижа савести? А где је младост коју треба безбрижно проживети? Имате ли права на њу? И шта ако после младости нема више ничега?

Пост-истина – Друштвени дијалог данашњице почива на антагонизму и екстремној поларизацији. Лажне вести, параноја и живот у мехуру са истомишљеницима допринели су дестабилизовању потврђених научних открића и компромитовали новинарску етику. Коме данас верујете и зашто себи?

Пост-хуманизам – Да ли је данашњи човек довољан или морамо тражити нове алтернативе и кохабитације како бисмо опстали у неком будућем свету? Колико су нас страна тела у нама – челик, силикон, пејсмејкер и вирус из вакцине – већ киборгизовала? Киборг је пола човек, пола машина – флуидно биће без предрасуда. “Киборзи нису пуни поштовања; они не памте космос.”, записала је Дона Харавеј. Коме смета јак киборг?

Пост-капитализам –

„It’s easier to imagine the end of the world than the end of capitalism.“ (Fredric Jameson or Slavoj Žižek, probably)

 

Кустоскиња #3

 

—-

✘ Не желимо још једну досадну, мастодонтску и ником потребну изложбу.

✔ Желимо да заједно направимо разлику.

—-

Ово је наш план:

ATTENTION & LISTENING

(РАДИОНИЦЕ)

Радионице су замишљене као разговори, читалачке групе и дискусије са кустосима бијенала, организационим тимом и релевантним саговорницима, током којих би се почетне идеје и концепти уметничких радова што потпуније развили. Радионице су предвиђене за мај 2021. године.

INTERACTION & PLAY

(ПРОДУКЦИЈА)

Јун и јул посвећујемо продукцији уметничких радова, а неопходан материјал и услове за рад ће обезбедити организатор, у складу са финансијским капацитетима. Охрабрујемо не само индивидуално стваралаштво, већ и удруживање у групе/колективе при извођењу финалних радова. Радови могу бити замишљени и изведени у најразличитим медијима: видео/аудио (уз подршку Дома културе “Студентски град”), текстуални исказ, перформанс, инсталација, site-specific интервенција, радови који настају на пресеку уметности и науке (уз подршку Центра за промоцију науке), слика, скулптура, итд…

 

TALKING

(ФИНАЛНА ИЗЛОЖБА И ДИСКУРЗИВНИ ПРОГРАМ)

Изложба ће највећим делом бити реализована на простору Калемегданске тврђаве у периоду од 29. јула до 5. септембра. Пожељно је да се радови промисле у односу на дати простор: јавне површине и институције које се тамо налазе (Кула Небојша, Опсерваторија, Природњачки музеј, Зоолошки врт, Војни музеј, Римски бунар, Барутана, Луна-парк итд.).

Дискурзивни програм ће се одвијати током трајања изложбе и проблематизоваће теме покренуте на изложби. Кроз разговор са компетентним саговорницима из области хуманистичких, природних и техничких наука, покушаћемо да одговоримо на нека од постављених питања и покренемо младе на промишљање важних друштвених тема.

—-

ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА:

Конкурс је отворен за уметнице и уметнике до 35 година старости.

 

  1. Уколико већ имате рад за који сматрате да одговара на неку од тема које смо отворили, потребно је да нам пошаљете:

 

  • Био (пошаљите нам нешто што најбоље представља вас и вашу праксу – текст (наративна биографија, поезија, есеј…), аудио (аудио стејтмент, звучни запис…), видео (видео есеј, видео стејтмент, видео рад…)
  • Портфолио (опционо, и у било којој форми: Behance, Instagram, PDF, сајт…)
  • Fotografiju/vizuelnu prezentaciju vašeg rada

 

  1. Уколико желите да учествујете у кустоским радионицама и продукујете нови рад, ваша пријава треба да садржи*:

 

  • Био (пошаљите нам нешто што најбоље представља вас и вашу праксу – текст (наративна биографија, поезија, есеј…), аудио (аудио стејтмент, звучни запис…), видео (видео есеј, видео стејтмент, видео рад…)
  • Портфолио (опционо, и у било којој форми: Behance, Instagram, PDF, сајт…)
  • Идејни концепт рада (до 500 речи)
  • Оквирну техничку спецификацију потребну за израду и постављање рада

*Имајући у виду неповољну епидемиолошку ситуацију изазвану пандемијом вируса корона, ове године нажалост нисмо у ситуацији да обезбедимо учешће у радионицама и продукцију радова учесницима бијенала који живе ван Србије. Уколико живите ван Србије, молимо вас да се пријавите са већ готовим радом.

 

Конкурсни материјал можете послати на адресу konkurs.bm@gmail.com са назнаком: Име и презиме_  Пријава за учешће на Бијеналу младих 2021.

Конкурс је отворен до 20. априла 2021.

За више информација посетите:

http://bijenalemladih.ulus.rs/

http://ulus.rs/