УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Онлине обука “ДЕМИСТИФИКАЦИЈА ПЛАНИРАЊА – приступ и разумевање информација од јавног значаја у области урбанистичког и просторног планирања”

LJ FB post

#GrađaniImajuMoć

Предуслов за активно учешће грађана и других заинтересованих страна у урбанистичком планирању и доношењу одлука од јавног интереса јесте приступ јасним и поузданим информацијама, а затим и разумевање процеса израде урбанистичких и просторних планова. Процеси израде планова су веома сложени – процедуре и механизми су компликовани, учесници многобројни, а интереси сукобљени. У какофонији која се може чути око сваког појединачног случаја изградње у Србији, мањка информација и одсуства дијалога, приступ поузданим информацијама је нејасан, што позицију грађана чини веома неповољном и онемогућава њихово активно учешће.

Обука је намењена свима који су заинтересовани (грађанима, стручњацима и другим заинтересованим странама) да боље разумеју основне елементе процеса урбанистичког и просторног планирања и оспособе се за самосталан приступ и читање информација од јавног значаја у овим областима.

Обука се састоји из три сегмента који се реализују од 8. до 10. фебруара, у поподневним часовима. Први сегмент посвећен је разумевању процеса планирања – институција које у њему учествују, планова и процедура њихове израде, различитих интереса који се том приликом испољавају. Други и трећи сегмент усмерени су на оспособљавање заинтересованих учесника за самосталан приступ и читање информација од јавног значаја, односно коришћење јавно доступних информационих система у области просторног развоја – географских информационих система (ГИС), како на републичком, тако и на градском нивоу.

Обавезна је пријава за онлине обуку (преко линка у наставку), а број полазника ограничен.

I ДАН / Понедељак 8. фебруар

ДЕМИСТИФИКАЦИЈА ПЛАНИРАЊА – разумевање процедура и процеса

18:00 – 18:30 Демистификација институција / Води: Синиша Тркуља

Представљање различитих институција које учествују у планирању, њихових услуга и надлежности у процедури израде плана и партиципације са грађанима.

18:30 – 19:00 Демистификација планова / Води: Ана Граовац

Представљање различитих врста планова (просторни и урбанистички, стратешки и детаљни планови), њихових тема, улога, обухвата и садржаја.

19:00 – 19:30 Демистификација интереса / Води: Јасмина Ђокић

Представљање различитих врста интереса (индивидуалних/приватних, заједничких и општих/јавних) и њихових утицаја на планирање коришћења грађевинског земљишта.

 

II ДАН / Уторак 9. фебруар

ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА – Географско информациони системи ГИС / Национални ниво

18:00 – 18:30 ГИС у градовима и општинама Србије / Води: Клара Даниловић

У којој мери градови и општине у Србији користе ГИС као алат за израду и приказ урбанистичких планова, и као инструмент за праћење промена у простору? Мрежа за ГИС је радно тело Сталне конференције градова и општина (СКГО) које је основано у циљу промовисања коришћења географских информационих система у градским и општинским администрацијама. Колико градова и општина је у могућности да примени ГИС и шта су главне препреке у масовнијој примени овог алата?

18:30 – 19:00 еПростор / Води: Синиша Тркуља

еПростор је концепт електронских услуга за потребе просторног и урбанистичког планирања који се односи на електронске процедуре израде и спровођења планских докумената и организацију просторних података у планским документима.

19:00 – 19:30 ГИС ГеоСрбија / Води: Милена Ивановић

Геосрбија је геопортал Националне инфраструктуре геопросторних података који уређује Републички геодетски завод. На презентацији ће бити представљене широке могућности коришћења портала Геосрбија, попут претраживања и комбиновања података, као и упознавање са бројним сетовима података у оквиру портала.

 

III ДАН / Среда 10. фебруар

ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА – Географско информациони системи ГИС / Локални ниво – Београд

18:00 – 18:30 ГИС УРБЕЛ / Води: Ана Граовац

ГИС УРБЕЛ је апликација за преглед важећих урбанистичких планова у Београду. Представљање апликације обухвата врсту података/планова који се приказују, могућности њиховог претраживања и „читања“ текстуалних и графичких прилога.

18:30 – 19:00 ГИС БЕОЛАНД / Води: Ксенија Радовановић

Кратак приказ основних алатки за читање важећих планова из фотеље, коришћењем апликације ГИС Беоланд. ГИС Беоланд је зачетак ГИС сервиса Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, доступан на адреси https://gis.beoland.com/smartPortal/gisBeoland.

19:00 – 19:30 ГИС Зелених површина Београда / Води: Аница Теофиловић

Представљањем апликације „ГИС зелених површина Београда“ биће приказан просторни и тематски обухват базе података, врсте објеката и пратећи атрибути, начин претраживања и основне функционалности које су на располагању.

 

Пријављивање се врши кликом на овај линк.

Број учесника је ограничен.

* Сесије се снимају и биће објављене на интернет страници Интерактивни урбанизам.

Обука се спроводи у оквиру пројекта „Интерактивни урбанизам: платформа за разумевање проблема урбаног развоја“ подржаног од стране Црте кроз иницијативу #GrađaniImajuMoć, као део дугорочног пројекта „Ка колаборативном управљању“ који ЦЗКД спроводи у сарадњи с професоркама и алумнијима Мастер смера „Интегрални урбанизам“ Архитектонског факултета Универзитета у Београду и уз подршку Фондације Хајнрих Бел у Београду.

Више на: www.interaktivniurbanizam.com