УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Јавни разговор о начину на који управљамо просторним развојем

FB-Event

Јавни разговор о начину на који управљамо просторним развојем
У потрази за јавним интересом: домети урбанизма

У уторак, 17. новембра у у 12х одржаће се други у низу јавних разговора о начину на који управљамо просторним развојем у Србији, организованих у оквиру дугорочног пројекта Ка колаборативном управљању – Интерактивни урбанизам.

Бројни су и учестали конфликти иницирани просторним развојем у Србији. Градови, реке, јавни простори и културна добра постају жаришта супротстављених страна. У позадини ових конфликата стоји урбанистичко планирање, као основни алат за дефинисање просторног развоја у складу с јавним интересом. Док се дефинисање и одбрана јавног интереса у урбанистичком планирању, услед различитих политичких, економских и друштвених промена константно усложњава, појам јавног интереса се често самоподразумева, и последично, различито интерпретира.

Разговор који је претходио, Колапс или комуникација: урбанизам супротстављених интереса, представља први корак у овом напору стварања арене за аргументовану дебату о правцима просторног развоја. Позвани представници различитих сектора, институција и грађанских организација су из својих различитих перспектива и искустава сагледали проблеме развоја насеља и градова Србије. Јавна дебата је осветлила неколико тема за даљу дискусију и пружила смернице за промишљање унапређења система планирања у Србији. Међу њима се истиче појам јавни интерес и потреба за његовим позиционирањем у оквиру урбанистичког планирања, односно просторног развоја у Србији данас.

На тему дефинисања и одбране јавног интереса у урбанистичком планирању презентују:
проф. др Ксенија Петовар (у пензији, Географски факултет и Архитектонски факултет Универзитета у Београду)
Ана Граовац и др Јасмина Ђокић (Урбанистички завод Београда)
др Синиша Тркуља (Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре)
в.проф. др Мирјана Дреновак Ивановић (Правни факултет Универзитета у Београду)
доц.др Вишња Кисић (UNESCO Мастер програм за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду)
и ауторке пројекта проф.др Марија Маруна и доц.др Данијела Миловановић Родић (Архитектонски факултет Универзитета у Београду), Ксенија Радовановић и Лјубица Славковић (ЦЗКД).

Биће представљени резултати истраживања алумнисткиња Мастер курса Интегрални урбанизам Архитектонског факултета у Београду, усмерених на порекло и тумачење јавног интереса у конфликтним пројектима.
Тим пројекта: Милица Ристовић, Милица Ђурђевић, Маргита Вајовић.
Како се дефинише јавни интерес? Чије је јавно добро? За кога раде урбанисти? Чему нам служи стратегија и шта нам значе међународне конвенције? И, шта су то неки нови приступи – плуралнији, демократичнији и партиципативнији?

Јавни разговор се реализује у оквиру дугорочног пројекта Ка колаборативном управљању који ЦЗКД спроводи у сарадњи с алумнијима и професорима мастер курса Интегрални урбанизам Архитектонског факултета Универзитета у Београду и уз подршку Фондације Хајнрих Бел у Београду, и у оквиру ЦЗКД програмске целине Разумети град.
Јавни разговор припада серији јавних догађаја и дискусија пројекта „Разнородност у култури и активизму“ подржаног од стране ЕУ/ИПА – Civil Society Facility, и представља подршку развоју интернет платформе Интерактивни урбанизам кроз истоимени пројекат подржан од стране Црте кроз иницијативу #ГрађаниИмајуМоћ.

HB EU