УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Редовни професор

Департман за архитектуру

Број кабинета: 244

Ужа научна област:
архитектонско пројектовање и савремена архитектура

Области истраживања:
савремена архитектура; индустријско наслеђе;
архитектонски модел

Михаило Тимотијевић (1949), редовни професор, декан Архитектонског факултета у периоду 2004-2006, шеф Департмана за архитектуру, гостујући професор на Архитектонско-грађевинском факултету у Бања Луци.

Професионално ангажовање усмерава на архитектонско пројектовање са специјализацијом на просторе едукације, објекте индустријског наслеђа и музеје. Кроз пројектантску праксу укључен у пројекте Европске уније, Министарства културе Републике Србије, Универзитета у Београду, Музеја науке и технике, Музеја историје Југославије: Регионални центар културне баштине Сењски рудник, Реконструкција ФПН-а Београд, Реконструкција ФОН-а Београд, као и зграде Машинског факултета у Београду.

Аутор великог броја објеката и целина урбане реконструкције, највише у Београду и Ужицу: Реконструкција блокова на Врачару – 4 интерполације, Пројекат урбане обнове дела центра Ужица са излазом на реку – 8 објеката, Пословно-стамбени центар Париз – Ужице, Екстензија зграде Факултета политичких наука, Музеј угљарства Сењски рудник.

Добитник је бројних награда на међународним и домаћим архитектонско-урбанистичким конкурсима и признања у пракси међу којима су најзачајнија: Grand-Prix Салона архитектуре, Годишња награда УАС-а и Годишња награда УЛУПДС-а. Aутор монографије Архитект и место.