УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Отворен конкурс за Регионални Cochran програм на тему “Urban Agriculture Training Programs” 2024

Cochran-2024-750x405-1

Отворен је позив за учешће два кандидата из Србије на регионални Cochran програм на тему “Urban Agriculture Training Programs” током 2024 године. Програм ће се обавити у сарадњи са New Mexico State University.

Програм је финансиран од стране ФАС-а (програм, дневнице, хотел, авио превоз у оквиру САД), док су учесници у обавези да плате повратну авио-карту до САД. Обавезно је познавање енглеског језика.

Пријава се врши попуњавањем АПЛИКАЦИЈЕ  и слањем на емаил maslact@state.gov. Након тога, у априлу, програм менаџер из Вашингтон ДЦ обавља онлине интервјуе са предложеним кандидатима.

Урбана пољопривреда се фокусира на узгој, прераду и дистрибуцију пољопривредних производа у урбаним и приградским подручјима. Од вртова у заједници до затворених вертикалних фарми, урбана пољопривреда пружа критичан приступ здравој храни за локалне заједнице, као и послове, повећање зелених површина и ближе везе са заједницом. Предвиђено је да ће половина светске популације живети у урбаним срединама до друге половине 21. века; стога ће бити неопходно узгајати више хране у нетрадиционалним пољопривредним подручјима у којима живи становништво. Како је урбана пољопривреда важан део безбедности хране и суверенитета за многе популације, дељење техника са онима који се ослањају на овај облик пољопривреде је од виталног значаја за обезбеђивање задовољења ових потреба.

Следеће теме ће бити укључене у тренинг:

(1) Изградња заједнице, ангажовање, образовање и стварање саветодавних услуга са нагласком на маргинализоване и недовољно опсервиране заједнице
(2) Иновативне технике узгоја, као што су вертикални, хидропонски, аеропонски, подигнути кревети, кровови, пермакултура, агрошуме, узгој у затвореном простору, зелени зидови и интензиван узгој
(3) Исхрана градских башта; како осигурати избалансиран учинак и како научити исхрани разнолику публику
(4) Праксе отпорне на климатске промене за повећање потенцијала раста и стварање простора у урбаним срединама