УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позив за CLIMATE PICNIC – менторски програм у области истраживања климатских промена

climate picnic poziv

Институт за метеорологију је отворио позив за менторски програм у области истраживања климатских промена. Назив програма је CLIMATE PICNIC!

CLIMATE PICNIC је менторски програм у области истраживања климатских промена који ће трајати 8 месеци. Програм ће организовати истраживачи Института за метеорологију, Физичког факултета, а руководилац програма је проф. др Владимир Ђурђевић (vdj@ff.bg.ac.rs).

Можете аплицирати ако сте докторирали у последњих 5 година или сте студент докторских студија. Област истраживања којом се бавите није важна за пријаву. Добродошли су истраживачи из свих области и дисциплина: природне науке, математика, техничко-технолошке науке, друштвене и хуманистичке науке,data science, ML&AI, итд. (изненадите нас). Пожељно је, али не и неопходно, да имате рад који у неком елементу има додирних тачака са климатским променама или заштитом животне средине. Укупно је планирано до 25 учесника.

Програм ће почети тродневном радионицом. Циљ радионице је да се поред уводних предавања, оформе групе од по 2 до 3 члана, које ће дефинисати свој пројекат на чијој ће реализацији радити наредних 8 месеци уз менторску подршку (2-3 сата недељно) истраживача из Института за метеорологију. Током уводних предавања учесници ће се упознати са физичким аспектима климатских промена, доступним подацима и методолошким приступима и алатима за обраду ових података. Укратко, научићете да напредно користите Дигитални атлас климе Србије, Copernicus Climate Data Store  и сличне базе података, као и најразличитије алате за обраду, анализу и визуелизацију климатских података, и како да искористите ово знање за примену у својој области истраживања. Коначни исход целог програма је да свака група објави резултате свог пројекта као: научни рад, конференцијски рад, научно-популарни текст итд. Учесници ће добити подршку и у смислу могућег комуницирања својих резултата. Спремили смо и награде за најбоље пројекте.

Програм ће трајати од фебруара до новембра 2024. Пријаве трају до 12. фебруара 2024. Позив за учешће биће послат до 15.2.2024. Почетак програма је тродневна радионица, 22.2.2024. Затим следи рад на пројектима до средине јуна 2024., када се планира једнодневно окупљање (пресек стања) и планирање даљег рада, размена искустава итд. Током октобра 2024. биће организовано завршно окупљање. Свака група и учесник програма ће током реализације пројекта имати менторску помоћ неког од истраживача Института за метеорологију (у просеку 2-3 х недељно, а уколико се укаже потреба и више). За учеснике ван Београда покрићемо трошкове смештаја током уводне радионице.

За програм се можете пријавити попуњавањем пријаве на ЛИНК-у или слањем вашег ЦВ-ја на маил вдј@фф.бг.ац.рс (СУБЈЕЦТ:ЦЛИМАТЕ ПИЦНИЦ – пријава). Ако се пријављујете слањем маил-а, обавезно нагласите референце или вештине које могу бити релевантне за реализацију овог програма. Ако већ имате идеју шта би био садржај вашег истраживања током програма, пошаљите и то (до 300 речи). За више информација пишите на vdj@ff.bg.ac.rs. Програм ће се реализовати у Институту за Метеорологију, Добрачина 16, Београд.

Критеријум за одабир учесника биће првенствено претходно искуство, али и чињеница да у програму желимо што разноврсније профиле истраживача са различитим знањима и вештинама.