UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Screenshot 2023-09-08 at 07.02.54

Interdisciplinarne studije

Interdisciplinarne studije Univerziteta umetnosti u Beogradu osnovane su 2001. godine, kao savremeno koncipirane studije u okviru kojih se školuju studenti u domenu višemedijske umetnosti, digitalne umetnosti, teorije umetnosti i medija i menadžmenta u kulturi. Interdisciplinarne studije su nastale iz potrebe za izučavanjem savremenih umetničkih ili teorijskih oblasti koje izlaze iz okvira uobičajenih umetničkih i naučnih disciplina. Studije se bave izučavanjem novih umetničkih i teorijskih praksa povezujući izučavanja na pojedinim fakultetima.

Od svog osnivanja interdisciplinarne studije su se ubrzano razvijale, podizale kvalitet postdiplomskog obrazovanja i predstavljale akademski izazov za sve veći broj studenata iz zemlje i sveta.

Interdisciplinarne studije predstavljaju značajnu razvojnu aktivnost Univerziteta umetnosti kojom se učvršćuje povezanost univerziteta i njegovih fakulteta, pospešuje saradnja profesora fakulteta umetnosti, kao i stručnjaka iz raznih oblasti.

Od samog osnivanja ove studije su išle u korak sa kretanjima i trendovima u domenu visokog obrazovanja u Evropi. Visoko školstvo u Evropi prolazi kroz velike promene, a osnovni dokument koji je odredio ciljeve transformacije širom Evrope jeste Bolonjska deklaracija. Od 2003. godine, kada je naša zemlja pristupila Bolonjskom procesu, Interdisciplinarne studije su se fleksibilno prilagođavale novom sistemu visokog obrazovanja. Do 2006. godine nastava je u potpunosti usaglašena sa principima Bolonjskog procesa, a tada je upisana i prva generacija studenata čije će diplome biti prihvaćene i na globalnom svetskom tržištu znanja.

Profesor Arhitektonskog fakulteta dr Mariela Cvetić je rukovodilac studijskog programa doktorskih studija teorije umetnosti i medija.
Dan otvorenih vrata i informacije o studijima
petk, 8. septembar 2023 od 17:00 do 19:00, Kosančićev venac 29
https://www.arts.bg.ac.rs/dodjite-na-dan-otvorenih-vrata-uu-8-septembar-17-19-casova-kosancicev-venac-29/
Informacije o upisu: