УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Серија панел дискусија ‘’Разговори’’ у организацији ИНТБАУ Србија

Photo by D. Todorovic (1)

Аутор фотографије: Дејан Тодоровић

Схватајући традицију као суштински савремен феномен, серија панел дискусија „Разговори“ организује се са идејом да помогне истраживање, развијање и промовисање традиционалне архитектуре, урбанизма и градитељског наслеђа. Циљ панела је да се укаже на потребу за продубљивањем и бољим разумевањем традиционалних архитектонских решења и пракси, као и на истраживање њихове применљивости у изазовима савременог дизајна, пројектовања и планирања. Крајњи циљ панела је промовисање закључака међу члановима академске, стручне и шире јавности.

Учесници и учеснице серије „Разговори“ позвани су да представе свој истраживачки рад у пољу традиције. Омогућавајући дијалог између архитектонских практичара, историчара и стручњака за очување наслеђа, серија догађаја ће омогућити критичко испитивање постојецих наратива о традиционалној архитектури, грађевинарству и урбанизму у Србији. У циклусу догађаја биће речи и о томе у којој мери је традиционална архитектура прихваћена у јавности, а у којој од архитеката и дизајнера у Србији, у циљу истраживања тренутне позиције традиције у српском архитектонском дискурсу.

Еминентни стручњаци из области наслеђа, архитектуре, конзервације и историје архитектуре расправљаће о горе наведеним питањима у серији панел дискусија чији це домаћин бити Институт за Филозофју и друштвену теорију Универзитета у Београду. Партнерске институције на пројекту су ИНТБАУ Србија, Завод за заштиту споменика културе града Београда и Истраживачки центар за дигитално наслеђе, Технолошки институт Unitec, Архитектонски факлутет (Нови Зеланд). Три панел дискусије ће се одвијати пред публиком која ће бити позвана да се придружи разговорима и изнесе своје ставове.

ПРОГРАМ

Четвртак, 9. мај
Учесници:
Рената Јадрешин Милић
Технолошки институт Unitec
Сања Игуман
Универзитет у Београду
Небојша Антешевић
Институт за архитектуру и урбанизам Србије

Четвртак, 16. мај
Учесници:
Нађа Куртовић Фолић
Универзитет у Новом Саду
Марина Павловић
Академија уметности – Нови Сад
Завод за заштиту споменика културе
града Београда
Ана Радивојевић,
Универзитет у Београду

Четвртак, 23. мај
Учесници:
Јелена Богдановић
Вандербилт Универзитет
Магдалена Драговић
Универзитет у Београду
Владана Путник
Универзитет у Београду
Јелица Јовановић
Технички универзитет у Бечу

Модератори:
Раде Мрљеш, Завод за заштиту споменика културе града Београда
Ана Контић, Универзитет у Београду
Милица Мађановић, Универзитет у Београду

 

Photo by D. Todorovic (2)

Аутор фотографије: Дејан Тодоровић