УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2018_Places-and-Technologies_photo01

Places and Technologies 2018, Зграда техничких факултета, 2018. | Фото: Милан Николић

Пета међународна академска конференција
Места и технологије 2018 / Places and Technologies 2018
У корак са технологијама ка прилагођавању градова будућим изазовима
26-27. април 2018. године
Универзитет у Београду – Архитектонски факултет

http://www.placesandtechnologies.eu/

Urban_Laboratory_logo

Пета међународна научна конференција Places and Technologies 2018: Keeping up with technologies to adapt cities for future challenges, одржана је на Грађевинском и Архитектонском факултету Универзитета у Београду, 26. и 27. априла 2018. године. Научни скуп је организован од стране Универзитета у Београду – Архитектонског факултета и Професионалног удружења „Урбана Лабораторија“.

Places and Technologies 2018 | Видео: Милан Николић

Конференцију су отворили помоћник Министра просвете, науке и технолошког развоја господин др Саша Лазовић, државни секретар Министарства рударства и енергетике проф. др Стевица Деђански, проректорка Универзитета у Београду проф. др Нада Ковачевић, секретар Удружења за грађевинарство, индустрију грађевинског материјала и стамбену индустрију госпођа Ивана Вулетић, Привредна комора Србије, декан Архитектонског факултета проф. др Владан Ђокић и директорка конференције Places and Technologies проф. др Александра Крстић-Фурунџић, као и проф. др Ева Ваништа Лазаревић, проф. др Александра Ђукић и доц. др Милена Вукмировић.

2018_Places-and-Technologies_photo03

Places and Technologies 2018, свечано отварање: проф. др Стевица Деђански, проф. др Нада Ковачевић, др Саша Лазовић, г-ђа Ивана Вулетић (с лева на десно) – Свечана сала Грађевинског факултета, 2018. | Фото: Милан Николић

Организациони одбор конференције чиниле су проф. др Александра Крстић-Фурунџић, директорка конференције, проф. др Ева Ваништа Лазаревић, проф. др Александра Ђукић и доц. др Милена Вукмировић, које су и оснивачице Places and Technologies конференције. Поред главних организатора скупа и чланова Организационог одбора, преко појединаца и чланством у Научном одбору, учешће у раду конференције узело је још око 36 научних организација из земље и иностранства.

2018_Places-and-Technologies_photo04

Places and Technologies 2018: проф. др Александра Крстић-Фурунџић, проф. др Ева Ваништа Лазаревић, проф. др Владан Ђокић, проф. др Александра Ђукић и доц. др Милена Вукмировић (с десна на лево) | Фото: Милан Николић

2018_Places-and-Technologies_photo05

Places and Technologies 2018: проф. др Александра Крстић-Фурунџић | Фото: Ева Ваништа Лазаревић

Конференција је ојачала већ постојећу научну сарадњу на регионалном нивоу, као и са Универзитетима у Европи и шире. У прилог њеној препознатљивости је и чињеница да је на овој конференцији присутан значајан број уводничара који су реномирани професори на познатим универзитетима у Европи, prof. dr Aspa Gospodini, University of Thessaly, prof. dr Uta Pottgiesser, University of Antwerp, prof. dipl.-ing. Matthias Rudolph, University of Stuttgart, prof. dr Stamatios Zoras, University of Derby, prof. dr Piotr Lorens, Gdansk University of Technology, prof. dr Krunoslav Ivanišin, University of Zagreb, али и на универзитетима у свету, prof. dr Choy Lennon, University of Hong Kong, Народна Република Кина.

2018_Places-and-Technologies_photo02

Places and Technologies 2018, уводничари: prof. dr Choy Lennon, prof. dr Uta Pottgiesser, prof. dipl.-ing. Matthias Rudolph, Prof. dr Krunoslav Ivanišin, prof. dr Stamatios Zoras, prof. dr Aspa Gospodini (с десна на лево) – Свечана сала Грађевинског факултета, 2018. | Фото: Милан Николић

Конференција је одржана са запаженим успехом, како у погледу организације, тако и у погледу квалитета пристиглих и презентованих радова. На скуп је пријављено 154 научна рада, из Европе али и са других континената, што представља изузетан успех. Аутори су били, осим домаћих професора и научника, највише из региона али и из Холандије, Велике Британије, Швајцарске, Немачке, Аустрије, Италије, Португалије, Русије, Шпаније, Турске, Грчке, Норвешке, Шведске, Мађарске, Чешке, Словачке, Пољске, Естоније, Румуније, али и из Саудијске Арабије, Канаде, Ирана, Кине.

Теме конференције су се односиле на разматрање примене технологија 21. века у циљу прилагођавања градова будућим изазовима и њихов утицај на просторе у којима живимо. Приказани научни радови и истраживања су укључивали неколико академских дисциплина – инжењерство и техничко-технолошке науке, друштвене и хуманистичке науке, и указали на неопходност мултидисциплинарног приступа проблематици и утврђивању и успостављању веза између питања технолошког развоја, заштите животне средине и друштвених промена. Конференцији су присуствовали угледни професори и истраживачи, стучњаци из праксе и специјални гости.

2018_Places-and-Technologies_photo06

2018_Places-and-Technologies_photo07

Places and Technologies 2018: Округли сто – први и други дан у Свечаној сали Архитектонског факултета, 2018. | Фото: Милан Николић

Посебан искорак у погледу концепта и пратећих активности, Places and Technologies 2018 конференција је остварила организовањем Округлог стола оба дана у циљу развијања дискусије и формирања закључака релевантних за ставове везане за постојеће стање развоја градова и преиспитивање фактора значајних за њихов будући развој и прилагодјавање будућим изазовима, што је и тема водиља ове конференције. Модератори су били prof. dr Stefan van der Spek, Delft University of Technology, првог дана и prof. dr Bob Giddings, Northumbria University Newcastle upon Tyne, другог дана. Теме и дискусије на Округлим столовима су изазвали велику заинтересованост и подршку, као и активно учешће свих учесника PT2018 конференције.

2018_Places-and-Technologies_photo08

Places and Technologies 2018: Округли сто – први и други дан у Свечаној сали Архитектонског факултета, 2018. | Фото: др Александра Крстић-Фурунџић

Сви прихваћени апстракти објављени су у Књизи апстраката, док су радови са позитивним рецензијама објављени у Зборнику радова са конференције. Оба издања су у виду дигиталних публикација, које су на преносној меморији достављене учесницима скупа, а које ће накнадно бити доступне и на званичној веб страници конференције са слободним приступим. На овај начин омогућићемо широј научној и стручној јавности увид у презентоване радове.

Као пратећа активност истиче се састанак о новим програмима ЕУ за финасирање научних пројеката, организован у оквирима формиране мреже PT Network, која ради на анализи и припреми научних пројеката у области којом се бави конференција.

Конференција је била и медијски покривена кроз учешће Директорке конференције и чланица Организационог одбора на телевизијама са националном фреквенцијом, чиме је и шира јавност упозната са дешавањем:
– „Дневник 3“ РТС, www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3121762/gradovi-buducnosti-tehnologija-u-sluzbi-ocuvanja-zivotne-sredine.html
– „Архитектура“ РТС други канал, https://youtu.be/08swa6GqYIw
– Презентација догађаја је присутна и у европским оквирима https://transsolar.com/de/news/rudolph-at-belgrade

Медијску подршку су обезбедили и сами организатори конференције, а садржај у виду видео и фото записа је објављен на веб сајту www.placesandtechnologies.eu у одељку Media.