УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Редовни професор

Департман за урбанизам

Број кабинета: 253

Ужа научна област:
урбанизам и просторно планирање

Области истраживања:
урбанистичко пројектовање и планирање; урбана обнова

Ева Ваништа Лазаревић (1961) дипломирала је на загребачком Архитектонском факултету (1983), а последипломске студије похађала је из области Заштите градитељског наслеђа у Сплиту и Дубровнику а под покровитељством Факултета у Загребу. Три године проводи у Паризу (1986-1989). Магистарски рад одбранила је 1990. на Архитектонском факултету у Загребу, а од 1991. започиње универзитетску каријеру на Архитектонском факултету у Београду. Докторирала је из области урбане обнове 1997. године на Архитектонском факултету у Београду. Године 2008. постала је реодвни професор на истом факултету.

Активан је и остварен архитекта у пракси у свом бироу Атеље Ева Ваништа Лазаревић (www.evavanistalazarevic.com) у којем је извела више десетина различитих пројеката, од стамбених објеката, преко пословних комплекса до хотела, у нејвећој мери и реализованих у Београду и шире. Учествовала је на позивном конкурсу за хотел са пет звездица у Бечићима, Црна Гора за који је добила прву награду и усвојен јој је пројекат од 80 000 квадрата за страног инвеститора.

Од двадесетак архитектонско-урбанистичких конкурса на којима је учествовала, добила је неколико интернационалних и девет националних награда. Аутор је четрдесетак научних радова везаних за интернационалне и националне конференције. Суделовала је на неколико светских конгреса из области одрживог развоја и урбанизма међу којима се издвајају онај у Хонг Конгу и у Тринити Колеџу у Даблину, Ирска.

Позиционирана је на више разних функција, данас у својству члана Савета Архитектонског факултета и у Урбанистичкој секцији Инжењерске Коморе. До сада је била активна у два мандата као руководилац Департмана за урбанизам, као Главни инжењер у Министарству за социјални рад и политику Републике Србије на Јапанским донацијама, као Саветник Министарства за животну средину и просторно планирање Републике Србије за архитектуру и урбанизам и као члан Планске комисије Градске Владе Београда.

Ева Ваништа Лазаревић издала је до сада две монографије (уџбеника) из области урбане обнове, које су обе награђене: Урбана реконструкција (1999.) Обнова градова у новом миленијуму (2003.). Увела је и организовала и Специјалистичке студије под истим насловом Обнова градова у новом миленијуму на Архитектонском факултету у Београду.

Удата, мајка је две кћерке. Говори енглески и француски језик.

http://www.evavanistalazarevic.com