УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Редовни професор

Департман за урбанизам

Број кабинета: 253

Ужа научна област:
урбанизам и просторно планирање

Области истраживања:
урбанистичко пројектовање и планирање; урбана обнова; регенерација и заштита градитељског наслеђа.

Ева Ваништа Лазаревић (1961) дипломирала је на загребачком Архитектонском факултету (1983), а последипломске студије похађала је из области Заштите градитељског наслеђа у Сплиту и Дубровнику а под покровитељством Факултета у Загребу. Три године проводи у Паризу (1986-1989). Магистарски рад одбранила је 1990. на Архитектонском факултету у Загребу, а од 1991. започиње универзитетску каријеру на Архитектонском факултету у Београду. Докторирала је из области урбане обнове 1997. године на Архитектонском факултету у Београду. Године 2008. постала је редовни професор на истом факултету. Као гостујући професор предавала је на факултетима у Паризу (Val de Marne Faculty), Гданску (Gdansk Faculty of Technology), Сопоту (Sopot School Wysza), Јекатеринбургу (Yekaterinburg Ural) и Торину (Politechnico di Torino).

 

Активан је и остварен архитекта у пракси у свом бироу Атеље Ева Ваништа Лазаревић (“Atelier Eva Vanista Lazarevic”www.atelierevl.com) у којем је извела више десетина различитих пројеката, од стамбених објеката, преко пословних комплекса до хотела, у нејвећој мери и реализованих у Београду и шире. Учествовала је на позивном конкурсу за хотел са пет звездица у Бечићима, Црна Гора за који је добила прву награду и усвојен јој је пројекат од 80 000 квадрата за страног инвеститора. Од двадесетак архитектонско-урбанистичких конкурса на којима је учествовала, добила је неколико интернационалних и девет националних награда.

 

Аутор је више од 50 научних радова везаних за интернационалне и националне часописе и конференције. У уредничком је одбору часописа ”Cambridge Publications and Elsevier’s Energy and Building”. Суделовала је на неколико светских конгреса из области одрживог развоја и урбанизма међу којима се издвајају онај у Хонг Конгу и у Тринити Колеџу у Даблину, Ирска. Оснивач je и директор међународне конференције ”Места и технологије” (“Places and Technologies” www.placesandtechnologies.eu).

 

Позиционирана је на више разних функција, данас у својству члана Савета Архитектонског факултета и у Урбанистичкој секцији Инжењерске Коморе. До сада је била активна у два мандата као руководилац Департмана за урбанизам, као Главни инжењер у Министарству за социјални рад и политику Републике Србије на Јапанским донацијама, као Саветник Министарства за животну средину и просторно планирање Републике Србије за архитектуру и урбанизам и као члан Планске комисије Градске Владе Београда. Члан је научног одбора организације ”ISOCARP” (www.isocarp.org), затим Националног одбора организације UNESCO, као и организације ” Europa Nostra”. Као специјални консултант ради на Мега пројекту ”Skyline” (www.afi-group.eu), у Београду.

 

Ева Ваништа Лазаревић издала је до сада две монографије (уџбеника) из области урбане обнове, које су обе награђене: Урбана реконструкција (1999.) Обнова градова у новом миленијуму (2003.). Увела је и организовала и Специјалистичке студије под истим насловом Обнова градова у новом миленијуму на Архитектонском факултету у Београду.

Учесник је у домаћим и међународним научно-истраживачким пројектима: „Истраживање и систематизација стамбене изградње у Србији у контексту глобализације и европских интеграција у циљу унапређења квалитета и стандарда становања“ – ТР 36034 (2012-19); „Просторни, еколошки, енергетски и друштвени аспекти развоја насеља и климатске промене – међусобни утицаји“ – ТР 36035 (2012-19); Cultural Heritage of the Danube as a Tool to Develop Local Opportunities and Common Brand of Underprivileged Communities – DANUrB+ / 2020-22 / INTERREG EU Danube Transnational Programme / Communication manager & researcher; CREATIVE DANUBE: Innovative Teaching for Inclusive Development in Small and Medium-Sized Danubian Cities / 2019-2022 / Erasmus+ KA203 Cooperation Programme / Communication Manager & Researcher.

Удата, мајка је две кћерке. Говори енглески и француски језик.

 

http://www.evavanistalazarevic.com

 

https://raf.arh.bg.ac.rs/browse?type=author&value=Vani%C5%A1ta+Lazarevi%C4%87%2C+Eva
https://raf.arh.bg.ac.rs/browse?type=author&value=Vani%C5%A1ta-Lazarevi%C4%87%2C+Eva