УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

XRAYS_Josep-Mias_Belgrade_Poster

Позивамо вас на гостујуће предавање и отварање изложбе “XRAYS” чувеног шпанског архитекте и професора архитектуре и урбанизма Jозепа Миаса (Josep Miàs) и његовог бироа MiAS Architects.

Предавање: XRAYS
Четвртак, 10. децембар 2015.
19.00 часова
Амфитеатар Архитектонског факултета у Београду

Изложба: XRAYS
10. децембар 2015 – 07. јануар 2016.
Галерија Аула Архитектонског факултета у Београду

Упркос материјалности и присуству архитектуре, још увек остаје непознато: конструктивни процеси могу сакрити слојеве који објашњавају прави смисао процеса пројектовања. Архитектура је у стању да даје нова значења на местима на којима је лоцирана, мењајући их драстично. Изложба коју показујемо је фокусирано истраживање о томе шта скрива архитектура. Кроз “транспарентне” слике великих формата, на којима су суперпониране две слике (једна приказује изградњу, а друга резултат) можемо да се приближимо ономе што архитектура сажима из урбане средине, друштва и културе, пружањем комплетног и вишедимензионалног новог схватања од наизглед обичне слике.

Истраживање бироа MiAS Architects уоквирено је дугорочном активношћу, која се у основи састоји у регистровању процеса свакодневних професионалних архитектонских активности, посматрањем наших пројеката од фазе градилишта до финалног резултата спољним очима кроз фотографију. Ова свежа визија, коју остварује архитекта и фотограф Адриа Гоула (Adrià Goula), омогућава нам да поново откријемо и другачије разумемо како се архитектура органски развија и постаје самостална. Ове слике су нешто попут рендгенског снимка, које откривају тајне у зградама. Адриа Гоула има међународно искуство у фотографисању архитектуре уз врло лични приступ. Његов рад је један од најутицајнијих, не само у Шпанији, већ и у целој Европи. Његове слике су постале нека врста дијалога између имагинације MiAS Architects, његове личне визије и моћи стварности.

Главни циљ изложбе је да се изгради иновативни начин за разумевање архитектуре, нешто између визије и доследног значења. То је нека врста разговора између архитектуре и фотографије, истражујући суштински феномен онога што се дешава у оба: снимања перформанси.

Додатно је циљ изложбе да представи скривени слој постојеће архитектуре, који открива дубље разумевање о томе шта значи простор, тектоника, друштво, видљивост, технологија и материја. Шта би се десило ако би архитектура постала транспарентна? Свест о структури, ономе што држи материју и простор, у реалној размери, може бити веома елоквентна и графичка. Ова перспектива се односи на дугорочно истраживање које развијамо и у професионалним и академским круговима, фокусирана на структуре и изградњу као генеративне процесе који одређују нову адаптивну употребу архитектуре.

Погледајте слике, не као објекте већ као њихове рушевине.

Предавање Jозепа Миаса ће се одржати у четвртак, 10. децембра 2015. године у 19.00 часова, у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду, након чега је предвиђено отварање изложбе “XRAYS” у Галерији Аула Архитектонског факултета у Београду.

Улаз је слободан. Добродошли!

Организација:
ван.проф. Урош Радосављевић, Ана Раковић

Предавање и изложба су реализовани уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Josep-Mias-photo

Јозеп Миас | © Miàs Architects

Биографија

Архитекта Јозеп Миас (Josep Miàs) радио је за ETSAB, Барселона. Био је сарадник архитекта у бироу Енрика Миралеса од 1990. до 2000. године. Од 2000. године награђиван биро MiAS Architects из Барселоне залаже се за истраживање и експериментисање и нове приступе технологији, производњи и изградњи. Познат је широм света за дела као што су Fontanals Голф Клуб, урбанизација Banyoles градског центра, пијаце у Барселонети, 22@ plug-in зграда у Барцелони, Annexa Puigbert CEIP у Ђирони и Корпоративне зграде у Барселони, између многих.

Добитник је националних и међународних награда и признања, са радовима који су објављени и излагани на међународном плану.

Предавач је и гостујући критичар на многобројним националним и интернационалним универзитетима. Тренутно је професор архитектуре и урбанизма на ETSAB Барселони, гостујући професор на UNISS Algeru, као и на UCL Bartlett Школи Архитектуре у Лондону где је професор на Мастер дипломском модулу 16 и виши научни сарадник.

Време и место

Предавање
/Четвртак, 10. децембар 2015. године/
/19.00 часова/
/Амфитеатар Архитектонског факултета у Београду/

Изложба
/10. децембар 2015 – 07. јануар 2016. године/
/Галерија Аула Архитектонског факултета у Београду/

"Mias