УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: Архитектура: савремена и ван времена – Џерард Мекренор (Gerard Maccreanor)

Cartwright Gardens, Лондон  | © MaccreanorLavington Architects

Позивамо вас на гостујуће предавање ”Архитектура: савремена и ван времена” британског архитекте и професора архитектуре Џерарда Мекренора, оснивача студија MaccreanorLavington.

Рад студија MaccreanorLavington је резултат ригорозног посматрања и истраживања физичког и културног контекста сваког пројекта. Они стварају архитектуру која је истовремено и савремена и ванвременска. Њихово интересовање за стварање „обичних“ места за живот и рад изражено је у различитим размерама: од брижљивог дизајна јавних простора до инвентивне, а прагматичне употребе материјала и детаља. Одрживост је интегрисана у њихов рад путем вредносних принципа. Они активно развијају близак радни однос са клијентима и другим дизајн професионалцима како би произвели зграде и места изузетног квалитета.

Студио MaccreanorLavington основали су Џерард Мекренор (Gerard Maccreanor) и Ричард Левингтон (Richard Lavington) раних 90-их година прошлог века у Лондону и Ротердаму. Њихов разноврсан портфолио распона је од индивидуалних кућа до урбаног дизајна великих размера. Специјалност су им становање, јавни објекти и регенерација градских центара и бивших индустријских зона. Студио је награђен бројним признањима међу којима су и Стирлинг награда Краљевског друштва британских архитеката 2008. (RIBA Stirling Prize 2008), Архитекте године у Великој Британији у категорији Становање за 2008. (BD Private Housing Architect of the Year 2008) и Архитекте-урбанисти године 2009.(Masterplanner of the Year 2009).

Предавање Џерарда Мекренора ће се одржати у четвртак, 10. децембра 2015. године, у 17.00 часова, у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду.

Улаз је слободан. Добродошли!

Gerard_Maccreanor

Џерард Мекренор | © Gerard Maccreanor

”Ми стварамо архитектуру
која je и савремена,
и ван времена.”

Студио MaccreanorLavington

Биографија

Џерард Мекренор (Gerard Maccreanor) је дипломирао 1987. године на Универзитету у Бату и у партнерству са Ричардом Левингтоном 1992. основао Maccreanor Lavington Architects. Џерард је надгледао дизајн и конструкцију више од 2500 стамбених јединица, од којих су многе део већих шема мешовите намене.

Џерард Мекренор је подучавао на многим школама архитектуре укључујући Bartlett и Westminster у Лондону, департмане архитектуре универзитета у Кентерберију, Бату, Белфасту, Технички универзитет у Делфту и Школу архитектуре у Стокхолму.

Gerard Maccreanor CV + Maccreanor Lavington Practice Profile

Време и место

/Четвртак, 10. децембар 2015. године/
/17.00 часова/
/Амфитеатар Архитектонског факултета у Београду/

MaccreanorLavington_IJburg_Blok4

IJburg Block 4, Амстердам | © MaccreanorLavington Architects

MaccreanorLavington_Kraaiennest

Метро станица Kraaiennest, Амстердам | © Luuk Kramer

MaccreanorLavington_Lauriston

Lauriston основна школа, Лондон – RIBA Национална награда за 2013. | © Tim Soar

MaccreanorLavington_Ravenswood

Ravenswood, Лондон – најужи избор за RIBA Регионалну награду | © Tim Crocker