УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Студентски пројекат са нашег факултета награђен на конкурсу Global Schindler Award 2015

2015_SchindlerGlobalAwards_02_o
Студенткиње Марина Михаиловић, Ирена Николић и Мила Недић са награђеним пројектом

Студенти треће године основних студија Архитектонског факултета Ирена Николић, Марина Михаиловић и Мила Недић су у конкуренцији од преко 1200 регистрованих тимова и око 250 предатих радова из целог света, освојиле једну од 12 награда на међународном студентском конкурсу Global Schindler Award 2015.

Тема конкурса је “Дизајн нове урбаности: Град као ресурс” за град Шенжен (Shenzhen) и регион Пир Ривер Делта (Pear River Delta) у Кини. Распис конкурса је урађен у сарадњи Шиндлер групе и Универзитета ЕТХ Цирих којег је представљао проф. Кис Кристијансе (Kees Christiaanse).

Пројекат је израђен на предмету Увод у урбанистичко планирање на III години Основних академских студија у току зимског семестра школске 2014/15. године.

Конкурс: Global Schindler Award 2015

2015_SchindlerGlobalAwards_01_o
На церемонији прогласења, награду су нашим студенткињама уручили проф. Кис Кристијансе, ЕТХ Цирих и Роберт Бог, представник Шиндлер групе.

Шиндлеров конкурс је отворен, анонимни, идејни конкурс чији је основни циљ био да студенте архитектуре и планирања ангажује на комплексним урбаним темама и проблемима. На конкурсу су могли да учествују бечелор студенти у завршној години и мастер студенти у области архитектуре, пејзажне архитектуре, урбаног дизајна и планирања. Студенти су могли да учествују на конкурсу уколико је конкурсни рад урађен уз менторски надзор наставника са њихових факултета.

Међународни жири, којег су чинили професори са универзитета Харвард, Хонг Конг, Пекинг, Лондон и Шенжен, представници Шиндлера и реномираних урбанистичких и архитектонских бироа и института, је доделио 12 награда у укупном износу 150 000 америчких долара. Наше студенткиње су добиле признање и новчану награду у износу од 5000 америчких долара.

2015_SchindlerGlobalAwards_03_o
Награђени студенти и проф Кис Кристијансе – обилазак локације

Церемонији проглашења победника и доделе награда одржаној 30. априла 2015. године у Шенжену су присуствовали тим наших студента, предметни наставник доц. др Данијела Миловановић Родић и асс Ивица Николић из чије сале је награђен рад. Организатор конкурса је финансирао пут и боравак два студента и наставника, а Архитектонски факултет пут и боравак трећег студента.

Ради представљања конкурсних резултата издата је публикација у којој се, осим детаљног приказа дванаест награђених, налази и десет есеја који су имали за циљ да осветле експертску перспективу на тему и подручје конкурса.

Поред овог рада, на конкурс је послато још 25 радова студената са нашег факултета са којима су на вежбама радили асс. Ивица Николић, асс. др Татјана Мрђеновић, асс. Иван Симић, асс. Јелена Марић и асс. Марија Цветковић.

Овај догађај сматрамо признањем школи и у међународној конкуренцији потврду квалитета и конкурентности вештина и знања наших студената, сарадника и наставника за формулисање одговора на сложене изазове развоја градова данас.

Тим наставника и сарадника планира да резултате остварене на предмету учини видљивим у виду изложбе и публикације ради представљања креативних и иновативних решења која могу бити инспирација и подстицај за рад и следећим генерацијама студената.

2015_SchindlerGlobalAwards_04_o
Илустрација на насловној страни публикације Global Schindler Award 2015 Projects & Essays – аутор Matthias Gnehm