УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Немања Дачић, Павле Нешовић, Илија Бекчић, Немања Ћурчић и Миљан Салата – Трајна интеграција миграната у рурална подручја

Отварање изложбе

Ре_акција на избегличку кризу: Студенти Архитектонског факултета за избеглице
среда, 20. април 2016. у 12.00h
Галерија Жад, Музеј примењених уметности, Београд

Позивамо Вас на изложбу и презентацију студентских радова са темом “Ре_акција на избегличку кризу: Студенти Архитектонског факултета за избеглице” израђених на изборним предметима Архитекти и грађанске иницијативе за одрживи развој, II година Мастер академских студија Архитектура и Урбанисти и грађанске иницијативе за одрживи развој, II година Мастер академских студија Интегрални урбанизам у току јесењег семестра академске 2015/16. године. Отварање изложбе и презентација радова су заказани за среду, 20. април 2016. године у 12.00 часова у Музеју примењених уметности у Београду. Изложба представља пратећи програм 38. салона архитектуре.


Повезан текст:
Веб изложба: Ре_акција на избегличку кризу: Студенти Архитектонског факултета за избеглице
Изложба: Студенти за избеглице


На предметима су истраживане потребе, могућности и модалитети деловања архитеката и урбаниста зарад побољшања услова живота избеглица, али и локалног становништва територија на којима се избеглице привремено или стално насељавају. Исходи наставе на предмету су предлози пројеката за избеглице које би студенти Архитектонског факултета могли да предузму и реализују у сарадњи са формалним и неформалним удружењима грађана, заинтересованим појединцима и владиним институцијама. Тичу се решавања проблема, али и превенције и оснаживања појединаца, заједница и друштва у целини за суочавање са хуманитарним катастрофама.

У складу са разумевањем да је одржива решења могуће креирати само кроз интердисциплинарну и интерсекторску сарадњу различитих актера којих се тиче, студенти су имали прилику да сарађују и комуницирају са представницима конкретних организација цивилног друштва ангажованих у пружању помоћи избеглицама – Центром за заштиту и помоћ тражиоцима азила, Београдским центром за људска права и Групом 484.

Наставу реализовали предметни наставник доц. др Данијела Миловановић Родић и сарадници Никола Бојанић дипл.инж.арх, Рајан Гарић дипл.инж.арх. и Вишња Трудић маст.арх.

Изложба је отворена до недеље, 24. априла 2016.