УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Успех асистената и истраживача са Архитектонског факултета у Београду на урбанистичко-архитектонском конкурсу за партерно уређење Трга Светог Тројства у Сомбору

Четири члана наставног и истраживачког особља Архитектонског факултета у Београду – ас. др Бранислав Антонић, ас. Александар Грујичић, ас. Ђорђе Митровић и Никола Митровић, истраживач-приправник – су учествовали као ауторски тим и заузели друго место на отвореном јавном Конкурсу за дизајн: урбанистичко-архитектонски конкурс за израду идејног решења партерног уређења Трга Светог Тројства у Сомбору. Конкурс је трајао од 28. априла до 26. јуна 2023. године, а тематски је обухватио све урбанистичке елементе пројекта наведеног трга у старом језгру Сомбора са решењем поплочања, хортикултуре и саобраћаја, као и пратећи истраживачки рад, где се на основу анализе постојећег стања објашњавају креативна идеја и решење самог трга.

slika 1

Сл. 1: Ауторски тим испред паноа конкурсног решења на изложби на отвореном у Сомбору

Ауторски тим са Архитектонског факултета у Београду је предложио решење под називом „Сомборска градска сцена“ којим би се очувао манифестациони карактер Трга Светог Тројства уз његово осавремењавање и боље просторно и функционално повезивање са околним градским ткивом.

Model
Сл. 2: Приказ партерног решења Трга Светог Тројства у Сомбору
slika 3
Сл. 3: 3Д прикази приласка Тргу Светог Тројства у Сомбору

Сви награђени аутори су позвани 22. августа 2023. године у Сомбор, на свечани пријем у здање Жупаније. Ту им је градоначелник Сомбора Антонио Ратковић лично уручио признања.

slika 4

Сл. 4: Уручење признања за 2. место на конкурсу од стране градоначелника Сомбора у здању жупаније

После пријема сви присутни су се заједно прошетали до градске пешачке зоне, где су конкурсна решења додатно изложена на паноима како би се и јавност Сомбора упознала са њима.

slika 5
Сл. 5: Изложба плаката свих радова на конкурсу у пешачкој зони Сомбора