УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: #Рефлектограм – Мирјана Јовић, Александар Павловић, Јована Димитријевић

2016_Reflektogram_00

Kolektiv_Logo120x120

У уторак, 06. децембра 2016. године у 20.00h, Галерија Колектив отвара другу сезону 3М3 програма изложбом

#РЕФЛЕКТОГРАМ
Аутори: Мирјана Јовић, Александар Павловић, Јована Димитријевић
Кустос: Павле Стаменовић

Рефлектографија је неинвазивна метода проучавања слике гледањем испод видљивих слојева боје. #Рефлектограм је медиј за детектовање непројектоване стварности, односно медиј за опажање форме гледањем изван физичких слојева архитектуре. Преводећи метод рефлектографије у поље просторних односа и временских промена, аутори желе да документују секвенце нове стварности око пројектоване архитектонске форме.

Новом стварношћу сматрају се релације и ефекти настали присуством инсталације у затеченом контексу. Иако ефемерни, заједно са физичким, ти ефекти граде реалну слику посматраног тренутка; та слика је променљива, увек другачија, зависна од кондиције окружења да оствари интеракцију. Контролисана форма је константа која добија низ нових репрезентација као резултат једног пресека кроз време.

Нова излагачка сезона 3М3 програма под тематским оквиром РЕФЛЕКСИЈЕ: Is it by mistake or design? настоји да се обрати архитектима и архитектонској актуелности кроз предложени – рефлективни мисаони поступак као метод, а не кроз задати кључ прецизног задатка. Вишезначност појма рефлексије наговештава и подстиче спектар приступа, ракурса и тумачења хетерогене (архитектонске) савремености.

Изложба је отворена од 06. до 15. децембра 2016. године.


Повезани текстови:
Конкурс за учешће у новој сезони програма 3М3: Рефлексије: Is it by mistake or design?
Изложба у галерији Колектив: Савремени Отисци – FABRIXel
Серија догађаја: Београдски Брутализам
Радионица: Илкин сан о столицама (Ilka’s Dream of Chairs)
Изложба: Поетика кутија – Mathias Klotz


3М3 је програмски формат Галерије Колектив који пружа услове за реализацију пројеката младих архитеката из Србије и региона, с акцентом на истраживачке радове, експерименталне природе. Конципиран је као смењујућа поставка изложби у трајању од 2 до 3 недеље, у току једне излагачке сезоне. 3М3 је уједно и посебан излагачки простор: прозор Галерије Колектив (димензија 2.5 x 2.1 x 0.6m / запремине 3m³) који гледа на Карађорђеву улицу.

2016_Reflektogram_02