УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Други међународни конгрес: Одржива архитектура – енергетска ефикасност (06-07. октобар 2018)

Званични вебсајт конреса: http://saee-congress.com

Други међународни конгрес ОДРЖИВА АРХИТЕКТУРА – ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ ће се одржати 6. и 7. октобра 2018. године, у Југословенској кинотеци, у Београду, у организацији Удружења ЕКОКУЛТ+, Магазина за еко архитектуру и културу ЕКО КУЋА, и Архитектонског факултета у Београду.

Ова велика манифестација архитектуре и културе окупиће на једном месту најпознатије светске архитекте који ће кроз предавања, радионице и изложбу пренети своја искуства и знања кроз приказ рецентих пројеката, архитектима стручњацима из тангенцијалних области, дизајнерима, као и студентима и докторантима.

Конгрес ће, кроз све сегменте, обухватити значајне теме са фокусом на одрживи, еколошки и енергетски ефикасан приступ у архитектури, уз употребу обновљивих извора енергије, одговарајућих материјала, савремених технологија и система грађења.

SAEE-Congress-2018_predavaci_01

Предавачи

Кроз рецентне пројекте и студије 10 познатих предавача из 10 земаља света ће аудиторијуму представити светске савремене токове у архитектури, дизајну и визуелним уметностима уопште, кроз одговарајући одрживи и еколошки приступ стваралачким процесима и новим методама у архитектонском пројектовању и дизајну, уз употребу обновљивих извора енергије, чистих и енергетски ефикасних, зелених технологија, незагађујућих и рециклираних материјала. То ће бити и прилика да се, по први пут у Србији, размене искустава са са најзначајнијим светским и домаћим предавачима и ствараоцима:

(Кликните на имена учесника како бисте видели опис)

Marco Casagrande, Casagrande Laboratory, Финска

Casagrande_Laboratory_logo

 

Marco Casagrande (рођен је 1971.), Casagrande Laboratory, Финска,  дипломирао је на Технолошком факултету у Хелсинкију на Департману за Архитектуру 2001. године. Још од раних фаза своје каријере Casagrande је почео комбиновати архитектуру са другим дисциплинама уметности и науке пружајући низ еколошки-осетљивих архитектонских инсталација широм света. Све у свему више од 70 реализованих пројеката у 14 земаља.

Лауреат је Европске награде за архитектуру 2013 (European Prize for Architecture), Интернационални Комитет Архитектонских критичара CICA 2013 награда за концептуалну и уметничку архитектуру (Committee of International Architecture Critics CICA Award 2013), и добитник UNESCO & Locus Foundation награде за Одрживу архитектуру 2015.

Његов рад се слободно креће измећу архитектуре, пејзажне архитектуре, урбаног и еколошког дизајна и науке, еколошке уметности и циркуса додајући то у преплитање архитектонског размишљања о “commedia dell’architettura”, широку визију изграђеног људскох окружења везаног за друштвену драму и еколошку свест да “Нема друге стварности сем природе”.

Casagrande_Laboratory_Tikku_opt

ТИККУ, Casagrande Laboratory, Финска

 

Casagrande_Laboratory_2012-Sandworm_opt

Sandworm, Casagrande Laboratory, Финска

Sinus Lynge, Effekt, Данска

EFFEKT_studio-opt

EFFEKT Studio

 

Sinus Lynge је студио EFFEKT Architects основао са партнером Tue Fogedom. Студио се налази у Копенхагену у Данској и запошљава 35 архитеката и урбаних планера који раде у области архитектуре, урбанизма и истраживања. Од оснивања студија 2007.године, Синус је реализовао преко 100 пројеката у Данској и у иностранству – и сви пројекти били су посвећени социјалном повезивању и динамичном градском животу, као и интелигентним решењима везаним за потрошњу енергије и одрживост.

Усавршавајући се кроз велики број пројеката, Синус се истакао у вођењу интердисциплинарних тимова који су стварали иновативна решења. Синус је присталица емпатичног приступа архитектури комбинујући темељне анализе и разиграна дизајнерска решења. До сада је више пута био награђиван за пројекте из области архитектуре, дизајна и истраживања.

Дипломирао је 2005.године на Архитектонском факултету Данске Краљевске Академије лепих уметности. Од 2007. до 2011.године водио је студио Одсека за Урбано планирање Данске Краљевске Академије лепих уметности, као гостујући предавач радио је на Универзитету Вашингтон 2016.године а био је и члан жирија на Светском фестивалу архитектуре (2014, 2016, 2017.године).

EFFEKT_Camp-Adventure-Park_opt

Camp Adventure Park, Gisselfeld Klosters Skove, Denmark

 

EFFEKT_Poshtel-Popup_opt

POSHTEL POPUP®

Karen McEvoy, Burholz McEvoy Architects, Ирска

BMcEA_Elm-Park-Mixed-Use-Development

Elm Park Mixed Use Development, Merrion Road, Dublin, Ireland. | Bucholz McEvoy Architects

 

Karen McEvoy formulates the design philosophy of the Bucholz McEvoy Architects practice and ensures that rigorous standards and thorough, insightful design development within the conceptual design framework are maintained at each stage of a project. Karen was educated at University College Dublin School of Architecture (B. Arch. Hons.), and is a member of the Royal Institute of the Architects of Ireland (RIAI) and an NCARB registered architect with the American Institute of Architects (AIA). Karen was visiting professor at Harvard University, and has lectured in architecture at DIT Bolton Street School of Architecture and University College Dublin.

BMcEA_Meath-County-Council-Headquarter-Building_reland

Meath County Council Headquarter Building, Navan, County Meath, Ireland

 

BMcEA_Samuel-Beckett-Civic-Campus,-Ballyogan,-Dublin

Samuel Beckett Civic Campus, Ballyogan, Dublin

Alexandros Vaitsos, DECA Architecture, Грчка

Deca_Architecture_Voronois-Corrals

Voronoi’s Corrals, Milos Island By decaArchitecture

 

Александрос Ваитсос је рођен 1971. године у Перуу. Живео је у Латинској Америци, Француској и Енглеској пре него што се преселио у Грчку у 9. години. Студирао је на Харварду (Бачелор Визуелне и еколошке студије) и Калифорнијском универзитету Беркли (Мастер Студије архитектуре). Предавао је архитектонски дизајн као гостујући професор на Универзитету у Тесалији и као асистент на Берклију. 2001. године основао је биро Дека АРХИТЕКТУРА, архитектонску праксу са седиштем у Атини.

Дека АРХИТЕКТУРА (Deca Architecture) се бави широким спектром пројеката: од џојстика и столица до урбанистичких пропозиција и руралних пејзажа. Дека се интензивно бави и пројектима угоститељске намене (куће за одмор и хотели) на медитеранској обали, предлажући одрживе стратегије за развој села. У дизајну и истраживању Дека се фокусира на два главна правца: интеграција људских потреба у оквиру њиховог контекста и подстицање људске свести изван устаљених оквира.

Рад Дека АРХИТЕКТУРЕ награђен је бројним признањима: Пиранеси међународна награда (2009), награде Emerging Architecture (2004, 2009), награде The Greek Architecture (2004, 2009, 2013), награда Architectural Review Best House (2010) Architizer A+Award (2014), DomesΑwards (2018); и објављен у грчким и међународним часописима, књигама и онлине платформама. Главне публикације су: Living on the Vater (Phaidon 2018), Elemental Living (Phaidon 2016), ECO Living (Braun 2013), Living by the Sea (Birkhauser 2008), a + a, vol 33 (2013), Area, vol 127 ), The Architectural Review, vol 1362 (2010) i Mark, vol 29 (2010).

Deca_Architecture_Ring-house-medium

decaARCHITECTURE, RING HOUSE | Photo by George Messaritakis

 

Deca_Architecture_Aloni

Aloni by deca architecture

Robert Konieczny, KWK Promes, Пољска

polski-centrum-dialogu-przelomy_19_opt

KWK Promes – Muzeum Narodowego w Szczecinie – Centrum Dialogu Przełomy

 

Архитекта Robert Konieczny, Пољска,  дипломац је Архитектонског факултета Силесијског Технолошког Универзитета у граду Гливице. 1996.године дипломирао је на Технолошком институту у Њу Џерзију, а три године касније основао је свој студио KWK Promes.

2016. године, његов пројекат за Национални музеј – Дијалог центар Przełomy у граду Шћећину добио је награду Building of the Year 2016 на међународном конкурсу World architecture Festival. Исти пројекат проглашен је за најбољи јавни простор у Европи од стране центра за савремену културу из Барселоне на конкурсу Европска награда за градски јавни простор.

Најновија награда коју је Konieczny добио је est New House награда, на светском конкурсу Wallpaper Design Award 2017, и то за пројекат куће Арк. Konieczny је чак десет пута био номинован за европску награду Фондације Mies van der Rohe. Добитник је и награде House of the Year 2006.године, победивши са пројектом за атријумску кућу на конкурсу у организацији портала World Architecture News.

2007.године, студио KWK Promes уврштен је у листу 44 најбољих младих студија на свету, који је објавио портал Scalae. 2008.године добио је награду Европског центра за архитектуру, уметност, дизајн и урбане студије, као и награду The Chicago Atheneum у категорији “40 најбољих младих архитеката млађих од 40″.

polski-centrum-dialogu-przelomy_000_opt

KWK Promes – Muzeum Narodowego w Szczecinie – Centrum Dialogu Przełomy

 

polski-arka-koniecznego_01_opt

KWK Promes – Arka Koniecznego

Adital Ela, Criaterra Earth Technologies, Израел

Adital-Ela_terra-stools-material-ready-for-production

Adital Ela, Criaterra Earth Technologies

 

Adital Ela, (http://www.aditalela.com/) Израел, је индустријски дизајнер и предузетник усмерен на одрживи дизајн. Она је оснивач и извршни директор Criaterra Earth Technologies и предавач на тему одрживог развоја на Холонском Институту за технологију – ХИТ, на ком је и дипломирала индустријски дизајн, док је мастер студије из области дизајна под називом „Човек и хуманост“ завршила на Академији за дизајн у Ајндховену.

Criaterra Earth Technologies развија еко-иновативне материјале који су издрживи колико и бетон, а ипак остављају само 5% еколошког отиска. Criaterra-ове иновативне Земљане Технологије су научно дизајниране за примену у широком спектру области, представљају визију кружне економије и како су сачињене од 100% природних материјала могу се рециклирати.  Criaterra тренутно покреће своју биофилску колекцију зидних плочица (Б2Б).

Адитал је члан TED Fellows програма, предавач на тему одрживог развоја и бивши члан O2 Global Network мреже, а редовно држи предавања и на конференцијама везаним за одрживост.

Criaterra_01_opt

Criaterra Earth Technologies

 

Adital-Ela_01_opt

terra bio furniture from earth and organic waste by adital ela

Давор Матековић, Проарх, Хрватска

Proarh_strojarska-panorame-3_opt

Проарх, Strojarska Residential, Загреб

 

Давор Матековић, Проарх, је хрватски архитекта, рођен у Загребу. Дипломирао је на Архитектонском факултету Свеучилишта у Загребу. 1992. оснива и води властити архитектонски биро Проарх, којег развија у мултидисциплинарну радионицу широких зона интереса и делатности.

Истражујући различите сфере архитектуре и дизајна, бави се пројектима различтих функција, типологија, програмских и просторних димензија, истовремено на иновативан и конкурентан начин. Радови Проарха су номининовани и награђивани националним и интернационалним архитектонским наградама, представљени на бројним изложбама и објављивани у признатим домаћим и светским стручним публикацијама.

Proarh_Issa-Megaron_01_opt

Proarh_Issa-Megaron_03_opt

Проарх, Issa Megaron, Вис

 

Proarh_N.K.-Sesvete-01small_opt

Проарх, Sesvete, Загреб

Јован Митровић, Jovan Mitrović Architects, Србија

Kula-Nebojsa_Milkovic_Mitrovic

Ревитализација, конзервација и поновна употребе Куле Небојша, Београд 2011. година

 

Јован Митровић, Jovan Mitrović Architects, Србија

The general characteristic of my professional career is multitasking. From the very beginning of my architectural studies I have started to work with my professors and architectural studios. Through the students years I have realise that I would like to work on three parallel directions: CREATIVE DESIGNING, EDUCATION and DEVELOPMENT AND MANAGING. Luckily I have managed to achieve all three goals during the almost 40 years of my professional practice.

First direction (field) of my work, creative designing, brought me many recognitions and awards, and recommended me to work with students. Solving the tasks in educational system and during the work f2f with students I had a feeling that I am on continuous exam too, where my answers to their questions had to be precise and clear, easy understandable and applicable. These characteristics and skills I had learned helped me during the years I have worked as project manager and developer.

I had the great opportunity in my career to develop my projects from first ideas through designing process, through process of choosing contractors and suppliers of equipment and materials, controlling and managing the whole building process, coordination of wide range of engineers and specialists until the “final touch” in interior and visual identity etc.

Milana-Apartment-Building_01

Стамбени објекат, Дедиње, Београд, 2003.

 

2015_RR_JMitrovic_1

Фискултурна сала Прве основне школе у Обреновцу, Србија, 2015. ❘ Фото © Реља Иванић

Benjamin Krick, PassivHaus Institut, Немачка

Pressebild_Kranichstein_PV_Anlage_Download_opt

First Passive House in Darmstadt-Kranichstein | Photo: Peter Cook

 

Dr Benjamin Krick, PassivHaus Institut, Germany, works as a senior scientist at the Passive House Institute in Darmstadt, where he is head of the Component Certification department. His activities focus on the field of energy efficient, cost-effective windows and evaluation of the sustainable energy supply for buildings. Krick studied at the Darmstadt University of Applied Sciences and conducted research at the University of Kassel, where he received his PhD in 2008 in experimental construction. As a trainer and author of numerous papers and books, he publishes and distributes his knowledge on energy efficient, cost-effective, sustainable building.

Pressebild_Grafik_fünf_Prinzipien_PH_Download_opt

Five Principles of Passive House Standard | Graphic: Passive House Institute

Милан Томац, Енота, Словенија

enota-wellness-plesnik-01

Wellness Plesnik 2017 | ENOTA

 

Милан Томац је рођен 1970. године у Коперу, Словенија. Дипломирао је 1998. године на Архитектонском факултету. Исте године је као суоснивач покренуо архитектонски биро Енота, у коме од тада ради као архитекта.

За свој рад у Еноти добио је многе архитектонске награде, његов рад је приказан на бројним изложбама и објављен у професионалним и популарним публикацијама широм света. Милан предаје у архитектонским школама, конференцијама и симпозијумима у Словенији и у иностранству. Од 1998. до 2001. године био је професор асистент на Архитектонском факултету у Љубљани. Са циљем да промовише значај архитектонског квалитета, он је активан члан неколико жирија за архитектонске награде и архитектонске конкурсе и члан је неколико формалних и неформалних мрежа и догађаја у архитектури.

enota-stamboldzioski-05

Stamboldzioski Dental Studio 2010 | ENOTA

 

enota-skorba-14

Skorba Village Center 2017 | ENOTA

 

enota-promenada-21

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada 2014 | ENOTA

SAEE-Congress-2018_logo

Радионице

У оквиру конгреса биће одржане две једнодневне радионице намњене младим архитектима и студентима.

Радионица 16. октобар 2018. године, модератор Marco Casagrande, Casagrande Laboratory, Финска
Радионица 27. октобар 2018. године, модератор Karen McEvoy, Burholz McEvoy Architects, Ирска

Пријаве за конгрес су отворене и врше се путем званичног сајта конгреса http://congress-saee.com/

Карте за конференцију

Студентима су омогућене котизације по студентским ценама, а за ране пријаве и уплате најкасније до 15. августа 27. августа 2018. године омогућен је додатни попуст од 30% на цене котизација.

SAEE-Congress-2018_Karte_01

Програм конгреса и имена предавача са биографијама се такође налазе на званичном сајту конгреса.

За све учеснике конгреса биће обезбеђен симултани превод на српски језик.

Број места је ограничен.

КОНТАКТ ЗА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
+381 11 2175 978
kongres@ekokult.org

Ево како је било прошле године на првом међународном конгресу ОДРЖИВА АРХИТЕКТУРА – ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ ће се одржати 7. и 8. октобра 2017. године:

SAEE-Congress-2017_04

SAEE-Congress-2017_03

SAEE-Congress-2017_02

SAEE-Congress-2017_01

Дводневне радионице намењене младим архитектима су водили Alessio Battistella из Италије и Kristoffer Tejlgaard из Данске. | Први међународни конгрес: Одржива архитектура – енергетска ефикасност (7-8. октобар 2017.)