UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Drugi međunarodni kongres: Održiva arhitektura – energetska efikasnost (06-07. oktobar 2018)

Zvanični vebsajt konresa: http://saee-congress.com

Drugi međunarodni kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST će se održati 6. i 7. oktobra 2018. godine, u Jugoslovenskoj kinoteci, u Beogradu, u organizaciji Udruženja EKOKULT+, Magazina za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Ova velika manifestacija arhitekture i kulture okupiće na jednom mestu najpoznatije svetske arhitekte koji će kroz predavanja, radionice i izložbu preneti svoja iskustva i znanja kroz prikaz recentih projekata, arhitektima stručnjacima iz tangencijalnih oblasti, dizajnerima, kao i studentima i doktorantima.

Kongres će, kroz sve segmente, obuhvatiti značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja.

SAEE-Congress-2018_predavaci_01

Predavači

Kroz recentne projekte i studije 10 poznatih predavača iz 10 zemalja sveta će auditorijumu predstaviti svetske savremene tokove u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umetnostima uopšte, kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala. To će biti i prilika da se, po prvi put u Srbiji, razmene iskustava sa sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima:

(Kliknite na imena učesnika kako biste videli opis)

Marco Casagrande, Casagrande Laboratory, Finska

Casagrande_Laboratory_logo

 

Marco Casagrande (rođen je 1971.), Casagrande Laboratory, Finska,  diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Helsinkiju na Departmanu za Arhitekturu 2001. godine. Još od ranih faza svoje karijere Casagrande je počeo kombinovati arhitekturu sa drugim disciplinama umetnosti i nauke pružajući niz ekološki-osetljivih arhitektonskih instalacija širom sveta. Sve u svemu više od 70 realizovanih projekata u 14 zemalja.

Laureat je Evropske nagrade za arhitekturu 2013 (European Prize for Architecture), Internacionalni Komitet Arhitektonskih kritičara CICA 2013 nagrada za konceptualnu i umetničku arhitekturu (Committee of International Architecture Critics CICA Award 2013), i dobitnik UNESCO & Locus Foundation nagrade za Održivu arhitekturu 2015.

Njegov rad se slobodno kreće izmeću arhitekture, pejzažne arhitekture, urbanog i ekološkog dizajna i nauke, ekološke umetnosti i cirkusa dodajući to u preplitanje arhitektonskog razmišljanja o “commedia dell’architettura”, široku viziju izgrađenog ljudskoh okruženja vezanog za društvenu dramu i ekološku svest da “Nema druge stvarnosti sem prirode”.

Casagrande_Laboratory_Tikku_opt

TIKKU, Casagrande Laboratory, Finska

 

Casagrande_Laboratory_2012-Sandworm_opt

Sandworm, Casagrande Laboratory, Finska

Sinus Lynge, Effekt, Danska

EFFEKT_studio-opt

EFFEKT Studio

 

Sinus Lynge je studio EFFEKT Architects osnovao sa partnerom Tue Fogedom. Studio se nalazi u Kopenhagenu u Danskoj i zapošljava 35 arhitekata i urbanih planera koji rade u oblasti arhitekture, urbanizma i istraživanja. Od osnivanja studija 2007.godine, Sinus je realizovao preko 100 projekata u Danskoj i u inostranstvu – i svi projekti bili su posvećeni socijalnom povezivanju i dinamičnom gradskom životu, kao i inteligentnim rešenjima vezanim za potrošnju energije i održivost.

Usavršavajući se kroz veliki broj projekata, Sinus se istakao u vođenju interdisciplinarnih timova koji su stvarali inovativna rešenja. Sinus je pristalica empatičnog pristupa arhitekturi kombinujući temeljne analize i razigrana dizajnerska rešenja. Do sada je više puta bio nagrađivan za projekte iz oblasti arhitekture, dizajna i istraživanja.

Diplomirao je 2005.godine na Arhitektonskom fakultetu Danske Kraljevske Akademije lepih umetnosti. Od 2007. do 2011.godine vodio je studio Odseka za Urbano planiranje Danske Kraljevske Akademije lepih umetnosti, kao gostujući predavač radio je na Univerzitetu Vašington 2016.godine a bio je i član žirija na Svetskom festivalu arhitekture (2014, 2016, 2017.godine).

EFFEKT_Camp-Adventure-Park_opt

Camp Adventure Park, Gisselfeld Klosters Skove, Denmark

 

EFFEKT_Poshtel-Popup_opt

POSHTEL POPUP®

Karen McEvoy, Burholz McEvoy Architects, Irska

BMcEA_Elm-Park-Mixed-Use-Development

Elm Park Mixed Use Development, Merrion Road, Dublin, Ireland. | Bucholz McEvoy Architects

 

Karen McEvoy formulates the design philosophy of the Bucholz McEvoy Architects practice and ensures that rigorous standards and thorough, insightful design development within the conceptual design framework are maintained at each stage of a project. Karen was educated at University College Dublin School of Architecture (B. Arch. Hons.), and is a member of the Royal Institute of the Architects of Ireland (RIAI) and an NCARB registered architect with the American Institute of Architects (AIA). Karen was visiting professor at Harvard University, and has lectured in architecture at DIT Bolton Street School of Architecture and University College Dublin.

BMcEA_Meath-County-Council-Headquarter-Building_reland

Meath County Council Headquarter Building, Navan, County Meath, Ireland

 

BMcEA_Samuel-Beckett-Civic-Campus,-Ballyogan,-Dublin

Samuel Beckett Civic Campus, Ballyogan, Dublin

Alexandros Vaitsos, DECA Architecture, Grčka

Deca_Architecture_Voronois-Corrals

Voronoi’s Corrals, Milos Island By decaArchitecture

 

Aleksandros Vaitsos je rođen 1971. godine u Peruu. Živeo je u Latinskoj Americi, Francuskoj i Engleskoj pre nego što se preselio u Grčku u 9. godini. Studirao je na Harvardu (Bačelor Vizuelne i ekološke studije) i Kalifornijskom univerzitetu Berkli (Master Studije arhitekture). Predavao je arhitektonski dizajn kao gostujući profesor na Univerzitetu u Tesaliji i kao asistent na Berkliju. 2001. godine osnovao je biro Deka ARHITEKTURA, arhitektonsku praksu sa sedištem u Atini.

Deka ARHITEKTURA (Deca Architecture) se bavi širokim spektrom projekata: od džojstika i stolica do urbanističkih propozicija i ruralnih pejzaža. Deka se intenzivno bavi i projektima ugostiteljske namene (kuće za odmor i hoteli) na mediteranskoj obali, predlažući održive strategije za razvoj sela. U dizajnu i istraživanju Deka se fokusira na dva glavna pravca: integracija ljudskih potreba u okviru njihovog konteksta i podsticanje ljudske svesti izvan ustaljenih okvira.

Rad Deka ARHITEKTURE nagrađen je brojnim priznanjima: Piranesi međunarodna nagrada (2009), nagrade Emerging Architecture (2004, 2009), nagrade The Greek Architecture (2004, 2009, 2013), nagrada Architectural Review Best House (2010) Architizer A+Award (2014), DomesΑwards (2018); i objavljen u grčkim i međunarodnim časopisima, knjigama i online platformama. Glavne publikacije su: Living on the Vater (Phaidon 2018), Elemental Living (Phaidon 2016), ECO Living (Braun 2013), Living by the Sea (Birkhauser 2008), a + a, vol 33 (2013), Area, vol 127 ), The Architectural Review, vol 1362 (2010) i Mark, vol 29 (2010).

Deca_Architecture_Ring-house-medium

decaARCHITECTURE, RING HOUSE | Photo by George Messaritakis

 

Deca_Architecture_Aloni

Aloni by deca architecture

Robert Konieczny, KWK Promes, Poljska

polski-centrum-dialogu-przelomy_19_opt

KWK Promes – Muzeum Narodowego w Szczecinie – Centrum Dialogu Przełomy

 

Arhitekta Robert Konieczny, Poljska,  diplomac je Arhitektonskog fakulteta Silesijskog Tehnološkog Univerziteta u gradu Glivice. 1996.godine diplomirao je na Tehnološkom institutu u Nju Džerziju, a tri godine kasnije osnovao je svoj studio KWK Promes.

2016. godine, njegov projekat za Nacionalni muzej – Dijalog centar Przełomy u gradu Šćećinu dobio je nagradu Building of the Year 2016 na međunarodnom konkursu World architecture Festival. Isti projekat proglašen je za najbolji javni prostor u Evropi od strane centra za savremenu kulturu iz Barselone na konkursu Evropska nagrada za gradski javni prostor.

Najnovija nagrada koju je Konieczny dobio je est New House nagrada, na svetskom konkursu Wallpaper Design Award 2017, i to za projekat kuće Ark. Konieczny je čak deset puta bio nominovan za evropsku nagradu Fondacije Mies van der Rohe. Dobitnik je i nagrade House of the Year 2006.godine, pobedivši sa projektom za atrijumsku kuću na konkursu u organizaciji portala World Architecture News.

2007.godine, studio KWK Promes uvršten je u listu 44 najboljih mladih studija na svetu, koji je objavio portal Scalae. 2008.godine dobio je nagradu Evropskog centra za arhitekturu, umetnost, dizajn i urbane studije, kao i nagradu The Chicago Atheneum u kategoriji “40 najboljih mladih arhitekata mlađih od 40″.

polski-centrum-dialogu-przelomy_000_opt

KWK Promes – Muzeum Narodowego w Szczecinie – Centrum Dialogu Przełomy

 

polski-arka-koniecznego_01_opt

KWK Promes – Arka Koniecznego

Adital Ela, Criaterra Earth Technologies, Izrael

Adital-Ela_terra-stools-material-ready-for-production

Adital Ela, Criaterra Earth Technologies

 

Adital Ela, (http://www.aditalela.com/) Izrael, je industrijski dizajner i preduzetnik usmeren na održivi dizajn. Ona je osnivač i izvršni direktor Criaterra Earth Technologies i predavač na temu održivog razvoja na Holonskom Institutu za tehnologiju – HIT, na kom je i diplomirala industrijski dizajn, dok je master studije iz oblasti dizajna pod nazivom „Čovek i humanost“ završila na Akademiji za dizajn u Ajndhovenu.

Criaterra Earth Technologies razvija eko-inovativne materijale koji su izdrživi koliko i beton, a ipak ostavljaju samo 5% ekološkog otiska. Criaterra-ove inovativne Zemljane Tehnologije su naučno dizajnirane za primenu u širokom spektru oblasti, predstavljaju viziju kružne ekonomije i kako su sačinjene od 100% prirodnih materijala mogu se reciklirati.  Criaterra trenutno pokreće svoju biofilsku kolekciju zidnih pločica (B2B).

Adital je član TED Fellows programa, predavač na temu održivog razvoja i bivši član O2 Global Network mreže, a redovno drži predavanja i na konferencijama vezanim za održivost.

Criaterra_01_opt

Criaterra Earth Technologies

 

Adital-Ela_01_opt

terra bio furniture from earth and organic waste by adital ela

Davor Mateković, Proarh, Hrvatska

Proarh_strojarska-panorame-3_opt

Proarh, Strojarska Residential, Zagreb

 

Davor Mateković, Proarh, je hrvatski arhitekta, rođen u Zagrebu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 1992. osniva i vodi vlastiti arhitektonski biro Proarh, kojeg razvija u multidisciplinarnu radionicu širokih zona interesa i delatnosti.

Istražujući različite sfere arhitekture i dizajna, bavi se projektima različtih funkcija, tipologija, programskih i prostornih dimenzija, istovremeno na inovativan i konkurentan način. Radovi Proarha su nomininovani i nagrađivani nacionalnim i internacionalnim arhitektonskim nagradama, predstavljeni na brojnim izložbama i objavljivani u priznatim domaćim i svetskim stručnim publikacijama.

Proarh_Issa-Megaron_01_opt

Proarh_Issa-Megaron_03_opt

Proarh, Issa Megaron, Vis

 

Proarh_N.K.-Sesvete-01small_opt

Proarh, Sesvete, Zagreb

Jovan Mitrović, Jovan Mitrović Architects, Srbija

Kula-Nebojsa_Milkovic_Mitrovic

Revitalizacija, konzervacija i ponovna upotrebe Kule Nebojša, Beograd 2011. godina

 

Jovan Mitrović, Jovan Mitrović Architects, Srbija

The general characteristic of my professional career is multitasking. From the very beginning of my architectural studies I have started to work with my professors and architectural studios. Through the students years I have realise that I would like to work on three parallel directions: CREATIVE DESIGNING, EDUCATION and DEVELOPMENT AND MANAGING. Luckily I have managed to achieve all three goals during the almost 40 years of my professional practice.

First direction (field) of my work, creative designing, brought me many recognitions and awards, and recommended me to work with students. Solving the tasks in educational system and during the work f2f with students I had a feeling that I am on continuous exam too, where my answers to their questions had to be precise and clear, easy understandable and applicable. These characteristics and skills I had learned helped me during the years I have worked as project manager and developer.

I had the great opportunity in my career to develop my projects from first ideas through designing process, through process of choosing contractors and suppliers of equipment and materials, controlling and managing the whole building process, coordination of wide range of engineers and specialists until the “final touch” in interior and visual identity etc.

Milana-Apartment-Building_01

Stambeni objekat, Dedinje, Beograd, 2003.

 

2015_RR_JMitrovic_1

Fiskulturna sala Prve osnovne škole u Obrenovcu, Srbija, 2015. ❘ Foto © Relja Ivanić

Benjamin Krick, PassivHaus Institut, Nemačka

Pressebild_Kranichstein_PV_Anlage_Download_opt

First Passive House in Darmstadt-Kranichstein | Photo: Peter Cook

 

Dr Benjamin Krick, PassivHaus Institut, Germany, works as a senior scientist at the Passive House Institute in Darmstadt, where he is head of the Component Certification department. His activities focus on the field of energy efficient, cost-effective windows and evaluation of the sustainable energy supply for buildings. Krick studied at the Darmstadt University of Applied Sciences and conducted research at the University of Kassel, where he received his PhD in 2008 in experimental construction. As a trainer and author of numerous papers and books, he publishes and distributes his knowledge on energy efficient, cost-effective, sustainable building.

Pressebild_Grafik_fünf_Prinzipien_PH_Download_opt

Five Principles of Passive House Standard | Graphic: Passive House Institute

Milan Tomac, Enota, Slovenija

enota-wellness-plesnik-01

Wellness Plesnik 2017 | ENOTA

 

Milan Tomac je rođen 1970. godine u Koperu, Slovenija. Diplomirao je 1998. godine na Arhitektonskom fakultetu. Iste godine je kao suosnivač pokrenuo arhitektonski biro Enota, u kome od tada radi kao arhitekta.

Za svoj rad u Enoti dobio je mnoge arhitektonske nagrade, njegov rad je prikazan na brojnim izložbama i objavljen u profesionalnim i popularnim publikacijama širom sveta. Milan predaje u arhitektonskim školama, konferencijama i simpozijumima u Sloveniji i u inostranstvu. Od 1998. do 2001. godine bio je profesor asistent na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Sa ciljem da promoviše značaj arhitektonskog kvaliteta, on je aktivan član nekoliko žirija za arhitektonske nagrade i arhitektonske konkurse i član je nekoliko formalnih i neformalnih mreža i događaja u arhitekturi.

enota-stamboldzioski-05

Stamboldzioski Dental Studio 2010 | ENOTA

 

enota-skorba-14

Skorba Village Center 2017 | ENOTA

 

enota-promenada-21

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada 2014 | ENOTA

SAEE-Congress-2018_logo

Radionice

U okviru kongresa biće održane dve jednodnevne radionice namnjene mladim arhitektima i studentima.

Radionica 16. oktobar 2018. godine, moderator Marco Casagrande, Casagrande Laboratory, Finska
Radionica 27. oktobar 2018. godine, moderator Karen McEvoy, Burholz McEvoy Architects, Irska

Prijave za kongres su otvorene i vrše se putem zvaničnog sajta kongresa http://congress-saee.com/

Karte za konferenciju

Studentima su omogućene kotizacije po studentskim cenama, a za rane prijave i uplate najkasnije do 15. avgusta 27. avgusta 2018. godine omogućen je dodatni popust od 30% na cene kotizacija.

SAEE-Congress-2018_Karte_01

Program kongresa i imena predavača sa biografijama se takođe nalaze na zvaničnom sajtu kongresa.

Za sve učesnike kongresa biće obezbeđen simultani prevod na srpski jezik.

Broj mesta je ograničen.

KONTAKT ZA SVE INFORMACIJE:
+381 11 2175 978
kongres@ekokult.org

Evo kako je bilo prošle godine na prvom međunarodnom kongresu ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST će se održati 7. i 8. oktobra 2017. godine:

SAEE-Congress-2017_04

SAEE-Congress-2017_03

SAEE-Congress-2017_02

SAEE-Congress-2017_01

Dvodnevne radionice namenjene mladim arhitektima su vodili Alessio Battistella iz Italije i Kristoffer Tejlgaard iz Danske. | Prvi međunarodni kongres: Održiva arhitektura – energetska efikasnost (7-8. oktobar 2017.)