УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Студентска радионица: Локализација циљева одрживог развоја – Случај Доњи Дорћол

Stuttgart_MSc_Integrated_Urbanism_&_Sustainable_Design_opt

У периоду од 28. октобра до 05. новембра 2017. године, на Архитектонском факултету у Београду, одржана је радионица под називом “Glocal – Down Dorćol” у којој су учествовали студенти Мастер програма Интегрални урбанизам и Мастер програма Архитектура са Архитектонског факултета у Београду и студенти Мастер програма Integrated urbanism and sustainable design са факултета за Архитектуру и урбанистичко планирање из Штутгарта. Према програму радионице полигон за анализу и рад је одређен на подручју доњег Дорћола између улица Тадеуша Кошћушка, Цара Душана, Дунавске и Француске улице.

На радионици је учествовало 48 студената са Архитектонског факултета у Београду и 23 са факултета за Архитектуру и урбанистичко планирање из Штутгарта. Радионица је за студенте Архитектонског факултета из Београда организована као део редовних студијских активности у оквиру предмета Изборни предмет 3 – Урбанизам (МАСИУ-23050-У-08): Политике урбаног развоја (доц. др Ратка Чолић и сарадник Јована Бугарски), МАСИУ-11043 ИП01: Методе и технике истраживања (ванредни проф. др Марија Маруна) и МАСИУ-11041 ИП01: Интегрална анализа територије (ванредни проф. др Марија Маруна и доц. др Данијела Миловановић Родић и асистенти Јелена Радосављевић и Младен Пешић).

Као ментори на радионици са факултета из Штутгарта учествовали су: проф. др Астрид Леј (Prof. Dr. Astrid Ley), др Џозефина Фокдал (Dr. Ing. Josefine Fokdal), Рајнер Гутрије (Dipl.-Ing. Rainer Goutrié), Веј Џијанг (Wei Jiang).

Самој радионици су претходиле активности на прикупљању података везаних за локацију и предавања путем vеб платформи – “From MDGs to SDGs: Towards a new urban agenda” које је одржала проф. др Астрид Леј (Prof. Dr. Astrid Ley) и “Challenges of sustainable urban development” које је одржао Јасин Мустањиди (M.Sc. Yassine Moustanjidi).

05_SDD_Radni_sastanak-prezentacija_procesa_rada

Радни састанак – презентација процеса рада, Dorćol Platz

02_SDD_Intervjui_sa_predstavnicima_lokalnih_zajednica

Интервјуи са представницима локалних заједница у форми ”world caffe”-а, Dorćol Platz

03_SDD_Intervju_sa_predstavnicima_Opstine_Stari_Grad

Интервјуи са представницима Опшине ”Стари град”, Dorćol Platz

У циљу дефинисања потреба локалне заједнице, интегралне анализе територије и формулације стратегија развоја доњег Дорћола, током радионице организоване су различите активности, које су укључивале гостујућа предавања као и интервјуе са представицима локалне заједнице, Општине ”Стари град” и представницима цивилног сектора, који су организовани у форми ”world caffe”-а. Као представници Општине ”Стари град” у интервјуима су учествовали Младен Петковић и Снежана Исаковић. Као представници локалних удружења на радионицу су учествовали представници ”Министарства простора” и удржења ”Улице за бициклисте”.

Посебан допринос наставном процесу и креирању финалних предлога интервенција на доњем Дорћолу и разумевању теме ”Локализације циљева одрживог развоја” у контексту Србије имало је гостујуће предавање које је одржао др Синиша Тркуља, представник Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

01_SDD_Predavanje_Vladyslav_Tyminskyi

Предавање је одржао Владислав Тимински (Vladyslav Tyminskyi), програмски директор организације СANactions, Dorćol Platz

06_SDD_Predavanje_prof_dr_Astrid_Ley

Предавање путем vеб платформе – “From MDGs to SDGs: Towards a new urban agenda” које је одржала проф. др Астрид Леј (Prof. Dr. Astrid Ley), Dorćol Platz

Један од предавача у оквиру радионице био је Владислав Тимински (Vladyslav Tyminskyi), програмски директор организације СANactions, који је кроз предавање на тему: Strategic Design and (Spatial) Planning for Ukranian Cities Development представио активности организације, програм и начин рада, као и реализоване пројекте.

Поред простора Архитектонског факултета у Београду, део активности организован је у просторима Dorćol Platz-а, где је одржана и финална презентација студентских радова, у петак, 03.11.2017. године, на коју су позвани представници Општине ”Стари град”, представници цивилног сектора и становници доњег Дорћола.

Студенти су кроз заједнички рад произвели разноврсне резултате у домену развијања нових модела становања, намене земљишта, заштите животне средине и модела управљања, који су на финалној презентацији представљени у различитим формама, узимајући у обзир предмет и значај тема које су истраживали и укључивање различитих актера у процес формулисања предлога интервенција.

07_SDD_Finalna_prezentacija

Финална презентација, Dorćol Platz

08_SDD_Promotivni_materijal_01

Промотивни материјал / комуникација са локалном заједницом и презентација резултата рада и истраживања, Dorćol Platz

09_SDD_Promotivni_materijal

Промотивни материјал / комуникација са локалном заједницом и презентација резултата рада и истраживања, Dorćol Platz

04_SDD_Radni_sastanak-prezentacija_procesa_rada

Радни састанак – презентација процеса рада, Архитектонски факултет

10_SDD_SWOT_analiza

SWOT анализа – фокусирање на локални ниво, Dorćol Platz