УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: Одрживи урбанизам и глобализација – проф. Асхраф М. Салама (Ashraf M. Salama)

Позивамо вас да присуствујете гостујућeм предавању које је део програма међународне сарадње Erasmus+ CBHE Project: Creating the Network of Knowledge Labs for Sustainable and Resilient Environments – KLABS: ”Одрживи урбанизам и глобализација: архитектонске и урбане трансформације градова у развоју на Блиском Истоку” које ће одржати проф. Асхраф М. Салама (Ashraf M. Salama, PhD, FRSA, FHEA, A-RIBA), професор архитектуре и Декан департмана за архитектуру на Стратхклајд Универзитету у Глазгову, Велика Британија. Предавања ће се одржати у четвртак, 30. новембра 2017. у 19.00 часова, у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду.

Добродошли!

Апстракт предавања:
Ово предавање разматра глобализацију, одрживи урбанизам, и архитектонске и урбане трансформације у изабраним градовима у развоју у заливској области. Анализира развој архитектонске традиције и урбаних квалитета ове области обухватајући три главне теме – прва тема је испитивање начина на који гео-културна политика може да подстакне савремени разговор о архитектури и урбаном окружењу. Друга тема истражује развојне процесе идентификујући кључне историјске догађаје, укључујући и политичке, економске, образовне, инфраструктурне случајеве који имају утицаја на урбанизам. Ови догађаји одговарају стварним појавама и изразима у делима архитектуре и урбаним пројектима. Трећа тема испитује утицај глобализације на обликовање модерног урбанизма.

У оквиру све три теме истичу се битна питања људског утицаја, и појмови новог, садашњег, тренутног постајања. Предавање се развија у правцу закључног аргумента, а то је потреба за оквиром истраживања који има потенцијал да обезбеди бољи увид у разумевање и рад у циљу одрживог урбанизма у области Залива и шире.

Проф. Асхраф М. Салама (Ashraf M. Salama, PhD, FRSA, FHEA, A-RIBA) је професор архитектуре и Декан департмана за архитектуру на Стратхклајд Универзитету у Глазгову, Велика Британија. Добитник је награде УИА – међународног удружења архитеката: Jean Tschumi Prize за достигнућа у архитектонском образовању и критици 2017. године (2017 UIA Jean Tschumi Prize for Excellence in Architectural Education and Criticism), која је признање за његова достигнућа у каријери дугој 30 година, током које је био на челу три одсека за архитектуру на три континента, од чега је два  департмана и основао.

Аутор је и уредник девет књига и више од 170 чланака и текстова у међународним часописима о различитим савременим и врло важним питањима која прелазе границе поменутих дисциплина, и обухватају теорије и методологије студио дизајн наставе у архитектури и урбаном дизајну, процене пројектованих окружења са становишта социо-културе и потрошача, и архитектуре и урбанизма у градовима у развоју на глобалном југу.

http://www.ashrafsalama.net
http://www.q-urbarch.org/

Strathclyde_Uni_logo

KLABS_logo

EU-flag_Co-funded-Project