УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Архитектонски и студентски конкурс компаније Stattwerk за идејно решење балканског еко-центра на Зеленом венцу

2017_Stattwerk_Balkanski-eko-centar

Фото: Немања Дачић

Извор текста: Designed

Пројектантски биро Stattwerk d.o.o. из Београда, огранак истоимене немачке компаније, расписао је анкетни конкурс, отвореног типа, за идејно урбанистичко-архитектонско решење балканског еко-центра на Зеленом венцу у Београду. Од учесника се очекује да понуде пројекте који укључују зелене фасаде – вертикалне баште и коришћење обновљивих извора енергије, који ће обезбедити енергетску самосталност објекта.

Stattwerk d.o.o. жели да расписивањем конкурса подстакне домаће архитекте да размишљају о одрживој архитектури и да допринесу реализацији првог зеленог, енергетски независног солитера на Балкану.

Пројектни предлози реконструкције дела градског блока на Зеленом венцу, треба да садрже решења за садржаје планираног објекта: апартмане, ресторан, бар и видиковац као и пословни простор намењен искључиво еколошки оријентисаним компанијама, едукативни еко-центар и гаражни простор.


Повезани текстови:
Резултати студентског конкурса Thameslink – вагон 2017
Twist Box – Соларни декатлон: наши студенти настављају пут до Дубаија
Конференција: ”Ка net zero градњи” – Светска недеља зелене градње
Први међународни конгрес: Одржива архитектура – енергетска ефикасност (7-8. октобар 2017.)


Право учешћа имају дипломирани архитекти, које поседују држављанство Републике Србије или живе и раде на њеној територији, као и фирме које делују у области архитектуре и урбанизма у земљи.

Нето наградни фонд конкурса за дипломиране архитекте износи 19.500 евра у динарској противвредности.

Најбоља решења очекују следеће награде: прва – 10.000 евра, друга у износу од 3.000, трећа – 2.000, четврта и пета у износу од по 1.000 евра, док ће радови од 6 до 10. места добити награде од по 500 евра.

2017_Stattwerk_Balkanski-eko-centar_Diplomirane-arhitekte

Stattwerk d.o.o. подстиче и студенте свих архитектонских факултета на територији Републике Србије да размишљају о одрживим архитектонским пројектима анкетним конкурсом за добијање решења дизајна фасаде. Радови треба да буду у складу са зеленом и енергетски ефикасном архитектуром.

Stattwerk d.o.o. је припремио новчане награде за троје најбољих студената – 1500 евра у динарској противвредности за најбољи рад и по 500 евра за друго и треће место. Такође, троје студената ће бити награђено и шестомесечним плаћеним праксама у пројектном бироу Stattwerk d.o.o. у Београду.

2017_Stattwerk_Balkanski-eko-centar_Studenti

Радове учесника конкурса за дипломиране архитекте оцењиваће међународни жири у саставу: Алфредо Пењафиел (Alfredo Peñafiel), архитекта, студио „Roomz Architects“ (Немачка/Шпанија), председник жирија, Манфред Норберт Фиш (Manfred Norbert Fisch), професор и директор Института за енергетски дизајн, соларне технологије и управљање технологијама зграда Архитектонског факултета Техничког универзитета у Брауншвајгу (Немачка), Флоријан Данер (Florian Danner), архитекта, студио „Danner Yildiz Architekten“ (Немачка), Харалд Мај (Harald May), дизајнер ентеријера, студио „Mayonzepte“, др Владан Ђокић, декан Архитектонског факултета Универзитета у Београду, Stattwerk d.o.o. – тим инжењера и креативаца учествоваће у укупној оцени као два члана жирија.

Када је реч о студентском конкурсу, поменутим члановима придружиће се др Будимир Судимац, професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду, који ће заменити Владана Ђокића, као и Ивана Мишкељин, професорка Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, док ће „Stattwerk“ тим учествовати као један члан жирија.

Конкурси су отворени до 25. новембра 2017, а комплетне информације и конкурсна документација налазе се на овом линку.