УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Резултати конкурса: Урбанистичко-архитектонски конкурс за Атлетски центар Љубљана

Fin Ars (Борислав Петровић, Иван Рашковић, Милан Ђурић и Кристијан Ћук) – Атлетски центар Љубљана, Словенија | Прва награда

Представљамо Вам радове награђене у јуну 2017. године на отвореном једностепеном урбанистичко-архитектонском конкурсу за Атлетски центар Љубљана. За победника је изабрано решење Центра за архитектуру Fin Ars из Загорја об Сави, за ког су пројекат урадиле три српске архитекте Борислав Петровић, Иван Рашковић, Милан Ђурић, ванредни професори Архитектонског факултета у Београду, и Кристијан Ћук, директор Fin Ars-а.

Извор текста: Delo

Љубљана – Коначно се зна како ће изгледати нови атлетски центар у Љубљани, највећа инвестиција у спортске објекте коју општина Љубљана планира у наредним годинама. На јавном тендеру изабрано је решење архитектонског центра Fin Ars из Загорја на Сави.

Конкурс за најбоље урбанистичко-архитектонско и пејзажноархитектонско решење реновирања источног дела Спортског парка Љубљана, у ком се налази стадион Жак, општина је најавила крајем прошле године. Тражено је најбоље решење новог атлетског стадиона са трибинама и помоћним просторијама за пет хиљада гледалаца, атлетске сале са двестометарском кружном тркачком стазом и трибинама за 1.500 гледалаца, помоћног атлетског стадиона и борилишта, подземне гараже и других површина за паркирање, и уређења целокупне области. Дакле, за потпуно нов спортски комплекс, јер се, према општини “у процесу израде конкурсног задатка показало да је реновирање стадиона због дотрајалости (похабаност, дотрајалост гардероби и других простора) нерационално и просторно ограничено”, тако да ће бити срушен. Комплекс је назван Атлетски центар Љубљана, у плановима развоја се очекује да буде изграђен до краја 2020. године.


Повезани текстови:
Урбанистичко – архитектонски конкурс за шире подручје Хиподрома, ГО Чукарица
Урбанистичко-архитектонски конкурс за део Макишког поља
Резултати конкурса: Урбанистичко-архитектонски конкурс за део Блока 13 на Новом Београду
Резултати конкурса: Градска галерија на Косанчићевом венцу у Београду – награђени радови
Резултати конкурса: Градска галерија на Косанчићевом венцу у Београду – награђени радови
Резултати конкурса: идејно решење за Saint-Gobain стаклени павиљон
Урбанистичко-архитектонски конкурс за део Блока 13 на Новом Београду


Само осам предлога за јединствени пројекат
Одговор на конкурс био је релативно мали, јер је стигло само осам елабората. Комисија, којом је председавао заменик градоначелника Јанез Кожељ, у финалном извештају као један од разлога наводи просторне изазове: “На први поглед, много расположивог простора за изградњу и опремање новог атлетског центра је заправо подразумевало велика ограничења као што су тесне локације између железничких коридора и низа стамбених објеката, фазну изградњу, уређење канала у средини подручја и отежаног приступа. То је вероватно један од разлога да је конкурс за решење тако атрактивне и јединствене функције имао релативно мали број радова.”

Тако су награде (14.650 евра за прво место, 11.000 за друго и 7300 за треће) додељене за три најбоља рада, а признања не, већ су остали тимови поделили преостали део наградног фонда као накнаду за материјалне трошкове. Они су утврдили да су потребна логистика и ограничени услови локације конкуренте довели до сличних решења, па су их оцењивали “пре свега према могућности спровођења изградње и могућности одржавања атлетских такмичења.”

ПРВА НАГРАДА

Ауторски тим: Борислав Петровић, дипл.инж.арх; Иван Рашковић, дипл.инж.арх; Милан Ђурић, дипл.инж.арх и Кристијан Ћук, унив.дипл.инж.арх
Сарадници: Тијана Атанасијевић, маст.арх; Марија Благојевић, маст.арх; Саша Димитрић, маст.арх; Предраг Живковић, маст.арх; Нада Јелић, дипл.инж.арх; Борис Петровић, маст.арх; Милица Секулић, маст.арх.

Плакати (PDF): I награда 35479, радна шифра: 07

2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_I-nagrada_03
2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_I-nagrada_02

Повезани дворана и стадион
За победника је изабрано решење Центра за архитектуру Fin Ars из Загорја на Сави, за ког су пројекат урадиле архитекте Борислав Петровић, Иван Рашковић, Милан Ђурић и Кристијан Ћук, и остали. Последњи је директор Fin Ars-а, док су прва три српски архитекти, ванредни професори Архитектонског факултета у Београду. Другонаграђено је решење атељеа Возлић, а трећенаграђен елаборат бироа Равникар Потокар.

“Основна карактеристика предложеног решења је дизајн објеката и отворених простора који се преплићу и спајају у јединствену целину. Ово произилази из поетске метафоре благо заталасаног предела над којим лебде облаци у близини тла. Атлетски центар је замишљен као атлетски парк у облику текућег рељефа зелених површина од насипа и ископа, у који је постављена архитектура заобљених облика, који ствара рампе, шеталишта, пролазе и степеништа, динамичан и флуидан простор. Делимично укопане и насипом окружене, зграде су без затворених ободних зидова, састоје се од равних површина и рампи, стаклених преграда и лебдећих кровова”, комисија је написала о победничком решењу.

Дворана и главни стадион су дизајнирани као јединствен објекат под заједничким кровом. Они су повезани кичмом комуникације у облику гребена, на коју су са две стране ослоњене трибине, тако да се сала отвара према западу, а стадион ка источној страни. Приступ посетилаца је планиран са северне стране дуж помоћног стадиона преко платформе централног трга и рампом са јавног паркиралишта под помоћним стадионом.

“Компактна и делимично укопана архитектонска структура доприноси ефикаснијем коришћењу енергије за грејање и хлађење атлетске дворане и повезаног затвореног простора главног стадиона”, написао је жири и закључио да је првонаграђено решење “најнапредније и -иновативније, иако је врло једноставно и логично. ” На крову су предвиђени соларни панели. Што се тиче уређења окружења, написали су, аутори се нису дубље бавили пејзажем и да недостаје више амбиција у дизајну простора и просторних програма.

ДРУГА НАГРАДА

Аутор: Матеј Возлич, унив.дипл.инж.арх.
Сарадници: Весна Возлич Кошир, унив.дипл.инж.арх; Михаела Кастелиц, маг.инж.арх; Мија Микуж, маг.инж.арх; Лена Возлич, штуд.арх. и Лука Возлич

Плакати (PDF): II награда 35719, радна шифра: 06

2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_II-nagrada_01
2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_II-nagrada_02
2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_II-nagrada_03

ТРЕЋА НАГРАДА

Ауторски тим: Ravnikar Potokar arhitekturni biro d.o.o.Роберт Потокар, унив.дипл.инж.арх; Ања Патекар, маг.арх; и Јернеј Борко, маг.арх.

Плакати (PDF): III награда 75379, радна шифра: 08

2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_III-nagrada_01
2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_III-nagrada_02
2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_III-nagrada_03

Друга решења су знатно скупља
Победничко решење се од преосталих седам такође разликује по вредности инвестиције. Сва решења су премашила предвиђену вредност новог центра, која је процењена на скоро 12 милиона евра без пореза. Процењена вредност победничког решења је 14,2 милиона евра, док су у Fin Ars-у спремни да припреме пројектну документацију за више од пола милиона. Процењени трошкови осталих конкурсних решења су знатно већи, и сви премашују цифру од 20 милиона евра. Реализација другонаграђеног решења би тако коштала 37,5 милиона, а најскупљи предлог чак више од 50 милиона (сви подаци су без урачунатог пореза).