UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Fin Ars (Borislav Petrović, Ivan Rašković, Milan Đurić i Kristijan Ćuk) – Atletski centar Ljubljana, Slovenija | Prva nagrada

Predstavljamo Vam radove nagrađene u junu 2017. godine na otvorenom jednostepenom urbanističko-arhitektonskom konkursu za Atletski centar Ljubljana. Za pobednika je izabrano rešenje Centra za arhitekturu Fin Ars iz Zagorja ob Savi, za kog su projekat uradile tri srpske arhitekte Borislav Petrović, Ivan Rašković, Milan Đurić, vanredni profesori Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, i Kristijan Ćuk, direktor Fin Ars-a.

Izvor teksta: Delo

Ljubljana – Konačno se zna kako će izgledati novi atletski centar u Ljubljani, najveća investicija u sportske objekte koju opština Ljubljana planira u narednim godinama. Na javnom tenderu izabrano je rešenje arhitektonskog centra Fin Ars iz Zagorja na Savi.

Konkurs za najbolje urbanističko-arhitektonsko i pejzažnoarhitektonsko rešenje renoviranja istočnog dela Sportskog parka Ljubljana, u kom se nalazi stadion Žak, opština je najavila krajem prošle godine. Traženo je najbolje rešenje novog atletskog stadiona sa tribinama i pomoćnim prostorijama za pet hiljada gledalaca, atletske sale sa dvestometarskom kružnom trkačkom stazom i tribinama za 1.500 gledalaca, pomoćnog atletskog stadiona i borilišta, podzemne garaže i drugih površina za parkiranje, i uređenja celokupne oblasti. Dakle, za potpuno nov sportski kompleks, jer se, prema opštini “u procesu izrade konkursnog zadatka pokazalo da je renoviranje stadiona zbog dotrajalosti (pohabanost, dotrajalost garderobi i drugih prostora) neracionalno i prostorno ograničeno”, tako da će biti srušen. Kompleks je nazvan Atletski centar Ljubljana, u planovima razvoja se očekuje da bude izgrađen do kraja 2020. godine.


Povezani tekstovi:
Urbanističko – arhitektonski konkurs za šire područje Hipodroma, GO Čukarica
Urbanističko-arhitektonski konkurs za deo Makiškog polja
Rezultati konkursa: Urbanističko-arhitektonski konkurs za deo Bloka 13 na Novom Beogradu
Rezultati konkursa: Gradska galerija na Kosančićevom vencu u Beogradu – nagrađeni radovi
Rezultati konkursa: Gradska galerija na Kosančićevom vencu u Beogradu – nagrađeni radovi
Rezultati konkursa: idejno rešenje za Saint-Gobain stakleni paviljon
Urbanističko-arhitektonski konkurs za deo Bloka 13 na Novom Beogradu


Samo osam predloga za jedinstveni projekat
Odgovor na konkurs bio je relativno mali, jer je stiglo samo osam elaborata. Komisija, kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Janez Koželj, u finalnom izveštaju kao jedan od razloga navodi prostorne izazove: “Na prvi pogled, mnogo raspoloživog prostora za izgradnju i opremanje novog atletskog centra je zapravo podrazumevalo velika ograničenja kao što su tesne lokacije između železničkih koridora i niza stambenih objekata, faznu izgradnju, uređenje kanala u sredini područja i otežanog pristupa. To je verovatno jedan od razloga da je konkurs za rešenje tako atraktivne i jedinstvene funkcije imao relativno mali broj radova.”

Tako su nagrade (14.650 evra za prvo mesto, 11.000 za drugo i 7300 za treće) dodeljene za tri najbolja rada, a priznanja ne, već su ostali timovi podelili preostali deo nagradnog fonda kao naknadu za materijalne troškove. Oni su utvrdili da su potrebna logistika i ograničeni uslovi lokacije konkurente doveli do sličnih rešenja, pa su ih ocenjivali “pre svega prema mogućnosti sprovođenja izgradnje i mogućnosti održavanja atletskih takmičenja.”

PRVA NAGRADA

Autorski tim: Borislav Petrović, dipl.inž.arh; Ivan Rašković, dipl.inž.arh; Milan Đurić, dipl.inž.arh i Kristijan Ćuk, univ.dipl.inž.arh
Saradnici: Tijana Atanasijević, mast.arh; Marija Blagojević, mast.arh; Saša Dimitrić, mast.arh; Predrag Živković, mast.arh; Nada Jelić, dipl.inž.arh; Boris Petrović, mast.arh; Milica Sekulić, mast.arh.

Plakati (PDF): I nagrada 35479, radna šifra: 07

2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_I-nagrada_03
2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_I-nagrada_02

Povezani dvorana i stadion
Za pobednika je izabrano rešenje Centra za arhitekturu Fin Ars iz Zagorja na Savi, za kog su projekat uradile arhitekte Borislav Petrović, Ivan Rašković, Milan Đurić i Kristijan Ćuk, i ostali. Poslednji je direktor Fin Ars-a, dok su prva tri srpski arhitekti, vanredni profesori Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Drugonagrađeno je rešenje ateljea Vozlić, a trećenagrađen elaborat biroa Ravnikar Potokar.

“Osnovna karakteristika predloženog rešenja je dizajn objekata i otvorenih prostora koji se prepliću i spajaju u jedinstvenu celinu. Ovo proizilazi iz poetske metafore blago zatalasanog predela nad kojim lebde oblaci u blizini tla. Atletski centar je zamišljen kao atletski park u obliku tekućeg reljefa zelenih površina od nasipa i iskopa, u koji je postavljena arhitektura zaobljenih oblika, koji stvara rampe, šetališta, prolaze i stepeništa, dinamičan i fluidan prostor. Delimično ukopane i nasipom okružene, zgrade su bez zatvorenih obodnih zidova, sastoje se od ravnih površina i rampi, staklenih pregrada i lebdećih krovova”, komisija je napisala o pobedničkom rešenju.

Dvorana i glavni stadion su dizajnirani kao jedinstven objekat pod zajedničkim krovom. Oni su povezani kičmom komunikacije u obliku grebena, na koju su sa dve strane oslonjene tribine, tako da se sala otvara prema zapadu, a stadion ka istočnoj strani. Pristup posetilaca je planiran sa severne strane duž pomoćnog stadiona preko platforme centralnog trga i rampom sa javnog parkirališta pod pomoćnim stadionom.

“Kompaktna i delimično ukopana arhitektonska struktura doprinosi efikasnijem korišćenju energije za grejanje i hlađenje atletske dvorane i povezanog zatvorenog prostora glavnog stadiona”, napisao je žiri i zaključio da je prvonagrađeno rešenje “najnaprednije i -inovativnije, iako je vrlo jednostavno i logično. ” Na krovu su predviđeni solarni paneli. Što se tiče uređenja okruženja, napisali su, autori se nisu dublje bavili pejzažem i da nedostaje više ambicija u dizajnu prostora i prostornih programa.

DRUGA NAGRADA

Autor: Matej Vozlič, univ.dipl.inž.arh.
Saradnici: Vesna Vozlič Košir, univ.dipl.inž.arh; Mihaela Kastelic, mag.inž.arh; Mija Mikuž, mag.inž.arh; Lena Vozlič, štud.arh. i Luka Vozlič

Plakati (PDF): II nagrada 35719, radna šifra: 06

2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_II-nagrada_01
2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_II-nagrada_02
2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_II-nagrada_03

TREĆA NAGRADA

Autorski tim: Ravnikar Potokar arhitekturni biro d.o.o.Robert Potokar, univ.dipl.inž.arh; Anja Patekar, mag.arh; i Jernej Borko, mag.arh.

Plakati (PDF): III nagrada 75379, radna šifra: 08

2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_III-nagrada_01
2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_III-nagrada_02
2017_Atletski-centar-u-Ljubljani_III-nagrada_03

Druga rešenja su znatno skuplja
Pobedničko rešenje se od preostalih sedam takođe razlikuje po vrednosti investicije. Sva rešenja su premašila predviđenu vrednost novog centra, koja je procenjena na skoro 12 miliona evra bez poreza. Procenjena vrednost pobedničkog rešenja je 14,2 miliona evra, dok su u Fin Ars-u spremni da pripreme projektnu dokumentaciju za više od pola miliona. Procenjeni troškovi ostalih konkursnih rešenja su znatno veći, i svi premašuju cifru od 20 miliona evra. Realizacija drugonagrađenog rešenja bi tako koštala 37,5 miliona, a najskuplji predlog čak više od 50 miliona (svi podaci su bez uračunatog poreza).