УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Фото: Giacomo Troiani

Интернационална радионица

У оквиру сарадње Università degli Studi di Firenze и Универзитета у Београду, студенти Архитектонског факултета из Фиренце су боравили у Београду од 22. до 26. октобра 2014. године  у циљу реализације радионице “Architecture and Town Lab”, на Интернационалном курсу из архитектонског пројектовања (International Course on Architectural Design), који се реализује на Департману за архитектуру (DIDA – Dipartimento di Architecttura). http://www.architettura.unifi.it

Ментори  курса и радионице су Проф. Francesco Collotti, Architectural Design; Проф. Giulio Giovannoni, Urban Design; и Проф. Enrico Anguillari, Urban Landscape Design. У реализацији радионице је учествовао и Nicolò Campanini, као и Мишо Рашић и Зорица Вуковић, накадашњи студенти Архитектонског факултета у Београду, сада на мастер студијама у Фиренци.

Овај интернационални курс похађа двадесет студената из Италије, Ирана, Турске и Кореје.

У организовању и реализацији радионице су учествовали и: проф. др Мирјана Ротер Благојевић и асист. др Марко Николић са департмана за архитектуру и доц. Зоран Ђукановић са департмана за урбанизам, са Архитектонског факултета у Београду.

Architecture-and-Town-Lab_1_opt
Фото: Giacomo Troiani

Током боравка у Београду, наставници и студенти из Фиренце су, у четвртак 23.10.2014. године, у циљу прикупљања података за рад на пројекту регенерације подручја Косанчићевог венца, Београдске тврђаве и Савског приобаља, обишли наведене локације и непосредно се упознали са њиховим архитектонским и културним вредностима, грађевинама заштићеним као споменици културе, али и тренутним стањем и проблемима.

Током обиласка, стручну помоћ и информације су им пружиле и колеге из Археолошког института (археолог Стефан Поп-Лазић) и  Завода за заштиту споменика културе града Београда (арх. Ивана Филиповић и арх. Невенка Новаковић), као и водичи Јавног предузећа Београдска тврђава.

У петак, 24.10.2014. године, гости из Фиренце су боравили на Архитектонском факултету где су одслушали предавање проф. др Мирјане Ротер Благојевић о урбаном и архитектонском развоју Београда и Савског приобаља. Кроз излагање доц. Зорана Ђукановића, као и непосредну дискусију, размењена су сазнања и искуства везана за историју Београда, проблеме савременог развоја и регенерације Савског приобаља, као укључивање житеља града у формалне и неформалне акције оживљавања подручја.

Architecture-and-Town-Lab_2_opt
Фото: Giacomo Troiani