UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Foto: Giacomo Troiani

Internacionalna radionica

U okviru saradnje Università degli Studi di Firenze i Univerziteta u Beogradu, studenti Arhitektonskog fakulteta iz Firence su boravili u Beogradu od 22. do 26. oktobra 2014. godine  u cilju realizacije radionice “Architecture and Town Lab”, na Internacionalnom kursu iz arhitektonskog projektovanja (International Course on Architectural Design), koji se realizuje na Departmanu za arhitekturu (DIDA – Dipartimento di Architecttura). http://www.architettura.unifi.it

Mentori  kursa i radionice su Prof. Francesco Collotti, Architectural Design; Prof. Giulio Giovannoni, Urban Design; i Prof. Enrico Anguillari, Urban Landscape Design. U realizaciji radionice je učestvovao i Nicolò Campanini, kao i Mišo Rašić i Zorica Vuković, nakadašnji studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, sada na master studijama u Firenci.

Ovaj internacionalni kurs pohađa dvadeset studenata iz Italije, Irana, Turske i Koreje.

U organizovanju i realizaciji radionice su učestvovali i: prof. dr Mirjana Roter Blagojević i asist. dr Marko Nikolić sa departmana za arhitekturu i doc. Zoran Đukanović sa departmana za urbanizam, sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Architecture-and-Town-Lab_1_opt
Foto: Giacomo Troiani

Tokom boravka u Beogradu, nastavnici i studenti iz Firence su, u četvrtak 23.10.2014. godine, u cilju prikupljanja podataka za rad na projektu regeneracije područja Kosančićevog venca, Beogradske tvrđave i Savskog priobalja, obišli navedene lokacije i neposredno se upoznali sa njihovim arhitektonskim i kulturnim vrednostima, građevinama zaštićenim kao spomenici kulture, ali i trenutnim stanjem i problemima.

Tokom obilaska, stručnu pomoć i informacije su im pružile i kolege iz Arheološkog instituta (arheolog Stefan Pop-Lazić) i  Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (arh. Ivana Filipović i arh. Nevenka Novaković), kao i vodiči Javnog preduzeća Beogradska tvrđava.

U petak, 24.10.2014. godine, gosti iz Firence su boravili na Arhitektonskom fakultetu gde su odslušali predavanje prof. dr Mirjane Roter Blagojević o urbanom i arhitektonskom razvoju Beograda i Savskog priobalja. Kroz izlaganje doc. Zorana Đukanovića, kao i neposrednu diskusiju, razmenjena su saznanja i iskustva vezana za istoriju Beograda, probleme savremenog razvoja i regeneracije Savskog priobalja, kao uključivanje žitelja grada u formalne i neformalne akcije oživljavanja područja.

Architecture-and-Town-Lab_2_opt
Foto: Giacomo Troiani