УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Посета студената са Архитектонског факултета Универзитета у Ахену

Студенти Архитектонског факултета Универзитета у Ахену (Faculty for Architecture, RWTH Aachen University) посетили су наш факултет у уторак, 21. маја 2024. године у оквиру студијске екскурзије спроведене у Београду. Повод екскурзије представља обилазак локације пројектног задатка, којом ће се студенти бавити у току летњег семестра. Приликом посете нашем факултету, организована је панел сесија у оквиру које су одржана предавања са дискусијом од стране проф. др Уроша Радосављевића, као и проф. др Ане Никезић и асс. Реље Петровића. 

 Програм сусрета је почео предавањем проф. др Уроша Радосављевића под називом URBAN GOVERNANCE, PLANNING AND DEVELOPMENT OF BELGRADE. Излагање је обухватало теме са поља планирања и развоја Београда од средине 19. века до савременог доба: од обнове Београда после периода Отоманске владавине, социјалистичког планског развоја Новог Београда, проблема неформалне и нелегалне градње 1990-их, до савременог урбаног управљања, планирања и развоја. 

 Друго предавање су одржали проф. др Ана Никезић и асс. Реља Петровић са насловом HERITAGE in between. Намера је била да се представе актуелни феномени у третману градитељског наслеђа. Фокус је био на модернистичком наслеђу 20. века и проблематизовању његовог положаја између институција заштите, јавног мњења и нових пројектантских пракси. 

 Предавања су пратиле дискусије са студентима и гостујућим наставним особљем. Присуствовало је преко двадесет студената из Ахена, проф. Сабине Брук Дуркоп (Sabine Brück-Dürkop), проф. Фред Хумбле (Fred Humble), асс. Вељко Динић и др Даша Кулетскаја (Dasha Kuletskaya) који ће заједно учествовати на М1 Студио пројекту под називомDas Hotel Belgrad“. 

1_Naslovna-BG-Ahen

2_BG-Ahen

3_BG-Ahen

4_BG-Ahen

5_BG-Ahen

6_BG-Ahen