УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позив за учешће на студентској радионици: “ПАВИЉОН ПОЉА” (ЈУН – СЕПТЕМБАР.2023.године)

Polja banner v1 (1900x650)

Архитектонски факултет Универзитета у Београду у сарадњи са удружењем „ПОЉА“ и партнерима организује студентску пројектантску радионицу ПАВИЉОН ПОЉА у оквиру музичке колоније „ПОЉА“


 

ОПИС РАДИОНИЦЕ:

Задатак радионице је дизајн и грађење мултифункционалног павиљона- бине који ће служити као простор за различите активности током трајања фестивала али и током године.
Радионица је конципирана из две фазе:
1) фаза конципирања-пројектовања и
2) фаза реализације.

Димензије планираног павиљона у основи су 6×11м.

Концепт и пројекат

Студенти ће у неколико Think/tank сесија Радионице- на факултету и in situ– осмислити мултифункционални павиљон/бину планираног фестивал ПОЉА. Планиран је и обилазак локације и упознавање са условима локалног физичког и друштвеног контекста, као и са концептом ПОЉА манифестације. Резултати прве фазе радионице биће представљени током овогодишњег фестивала (31.6-2.7.2023).

Кроз разраду планиране су консултације са професионалцима- инжењерима и мајсторима који ће помоћи реализацију-грађење Павиљона.

Реализација

Друга фаза подразумева једнонедељни боравак студената на терену и изградњу павиљона, уз надзор стручног лица у току септембра 2023. године.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРАДИОНИЦЕ: 6. ЈУНА 2023. У 14 ЧАСОВА У САЛИ 301

Детаљније информације о задатку и очекиваним резултатима студенти ће чути на уводном предавању.


 

ПРИЈАВА:
– Пријава на радионицу ће бити објашњена након презентације 6. јуна 2023. у 14h у сали 301

– Могу се пријавити студенти свих степена студија.
– Број учесника је ограничен на 10.
– Радионица ће се одвијати на српском језику.
– Радионица ће бити вреднована са ЕСПБ бодовима.

Ментори радионице:
Павле Стаменовић
Душан Стојановић


 

ПРЕЛИМИНАРНИ Термински план:

ФАЗА I
5. јун инфо дан – презентација радионице
16. јун -прва сесија на факултету
29. јун радионица на терену
30.-1.-2. Фестивал и презентација

ФАЗА II – РЕАЛИЗАЦИЈА Крај августа- септембар
Циљ радионице
Циљ је да студенти кроз тимски рад, сарадњу са различитим струкама и менторима развијају, конструишу и на крају реализују павиљон.
Архитектонске радионице – од идеје до реализације – Десигн&буилд представљају важан део додатног образовања студената архитектуре, а често су саставни део програма архитектонских факултета, и представљају добар методолошки оквир да се студент упознају са процесима грађења у физичком контексту у оквиру задатка пројектовања и реализације малог објекта архитектуре као што је павиљон.
Очекивани резултати
Павиљон је замишљен као резултат креативног мишљења и практичног рада студената архитектуре у сарадњи са менторима и партнерима, у оквиру датих техничко-технолошких могућности, а њена финална формулација биће дефинисана директно кроз рад на радионици.
Резултати прве концепцијско- пројектантске фазе ће бити представљени током Фестивала Поља крајем Јуна 2023, а након друге фазе – реализације у августу-септембру 2023 планиране су све прикладне активности дисеминације попут представљања пројекта на wеб порталима, изложбама и салонима, итд.

thumbnail_Polja foto 2

О музичкој колонији ”Поља”

Музичка колонија ”Поља” је музичка платформа која кроз едукацију, инклузију и уметнички програм жели да културолошки оживи предео Белановачког округа, како анимацијом и инклузијом локалног становништва, тако и откривањем овог дела Србије посетиоцима из других делова земље. Ова специфична музичка манифестација настоји да окупи локалну и ширу публику окренуту како савременим тако и традиционалним музичким тенденцијама. 2023. године биће одржана по трећи пут, уз учешће до сада највећег броја уметника, и учешће партнера, иностраних културних центара и локалне публике.

Тежиште музичке колоније је на продуцирању жанровски неограничених програма који подстичу и истичу мулти-дисциплинарност и везе између различитих уметничких пракси, као и однос између технологије и креативности. Концентрисани смо на презентовање прогресивних иностраних уметника у нашој средини, али и на јаку подршку домаћој сцени и њено презентовање унутар и изван граница Србије. Трудимо се да иновативне садржаје понудимо најширој циљној групи, од деце преко академских грађана до шире јавности, уз високи степен техничке продукције и интензивно промовисање савремених културних вредности.

thumbnail_Polja foto 2