УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

OXY 07

Просторни склоп OXYGEN ствара амбијент који охрабрује повезивање природе и човека. Савремени живот у граду оставља мало времена за одлазак у природу. Искуство боравка у природи треба приближити човеку и у изграђеном простору, будући да у њему проводи највећи део дана. Повезивање са природом, макар и асоцијативним путем а не директним контактом, доприноси укупном побољшању здравља људи.

OXYGEN се може назвати преградним елементом, амбијентом за одмор или просторном инсталацијом. „Молекули“ ваздуха заробљени у инсталацији упућују на то да корисник застане, дозволи себи паузу да седне, одвојен и склоњен транспарентном порозном преградом, неко време дише дубоко и уравнотежено, окружен биљкама.

Састоји се од челичних модуларних рамова који носе благо закривљене облоге од поликарбоната или акрила. Ови акрилни елементи граде визуелни ефекат прозрачности и порозности, али у неким позицијама могу послужити као површине за седење или као посуде за водене биљке.

Просторни склоп састављен је од модула који се могу расклапати и склапати сваки пут на нови начин и према новим потребама и активностима. Ова врста трансформабилности елемента позива на физичку активност. Физичко ангажовање у изградњи амбијента кориснику пружа могућност да учествује у изградњи свог окружења, подстиче га на креативно изражавање али и физичко кретање. Време проведено у аранжирању просторног склопа даје могућност за промишљање о активном укључивању у питање односа ка окружању, које је кључно за будућност наших градова и заједница.

Појединачни елементи инсталације могу пронаћи употребу и независно од склопа, односно сваки од модула/фрагмената се у односу на алтернативну потребу или догађај може организовати у нове независне целине. Склоп се може распасти у серију столова, клупа, преградних елемената или полица, што омогућава нови циклус употребе.

 

Аутори пројекта: Милица Грбић, Сенка Радовић, Миљана Доброта, Ида Милачић, Ана Јовановић

Ментори: др Милена Кордић, Дејан Тодоровић

 

Пројекат је реализован у оквиру изборног курса Стратегија дизајна на Мастер студијском програму Унутрашња архитектура на Архитектонском факултету Универзитета у Београду.

Истраживање је спроведено у оквиру научног пројекта ТР 36034: Истраживање и систематизација стамбене изградње у Србији у контексту глобализације и европских интеграција у циљу унапређења квалитета и стандарда становања, и део је ЦОСТ пројекта ЦА16226: Indoor living space improvement: Smart Habitat for the Elderly (истраживачки тим: Владан Ђокић, Ана Никезић, Јелена Ристић Трајковић, Милена Кордић).

Пројекат подржали: Архитектонски факултет, Polymers Group, Wurth Srbija, Dragon Wood и галерија Звоно.

 

Изложба је отворена до 10. марта у периоду између 12 и 18h.

 

Представљање изложбе у Културном дневнику РТС-а: ЛИНК

OXY 04

OXY 05

OXY 06

OXY 01

OXY 02

OXY 03

OXY 08IMG_5727

IMG_5728

IMG_5729

IMG_5726

ZVONO 02