УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Publikacija_Mere_grada_opt

logoMGB_veliki

У уторак, 27. новембра 2018. године, у 18.00 часова, у Конаку кнегиње Љубице биће одржана промоција књиге “Мере града. Карте и планови из Збирке за архитектуру и урбанизам Музеја града Београда“. Ауторке књиге су др Злата Вуксановић–Мацура, научни сарадник Географског института „Јован Цвијић“ САНУ и мср Ангелина Банковић, виши кустос Музеја града Београда.

На промоцији ће говорити др Милан Попадић, др Александар Ђорђевић, директорка Музеја града Београда, Татјана Корићанац и ауторке, др Злата Вуксановић-Мацура и мср Ангелина Банковић.

Mонографија „Мере града“ приказује карте и планове из Збирке за архитектуру и урбанизам Музеја града Београда, настале у времену од 1865. до 1969. године. Материјал садржан у књизи је првенствено анализиран са становишта урбанизма, архитектуре и урбане историје Београда. Намера ауторки је била да се истакне важност ове грађе и њене просторно-визуелне димензије у проучавању урбаног развоја града.

Карте и планови су често „украс“ неког текста у којем се обрађује „простор и место“, али без суштинског проучавања и разумевања информација које носе. Због тога је циљ ове публикације да, кроз презентовање слике и садржине историјских карата и планова Београда, укаже на важност повезивања мапа и наратива, односно на значај карата и планова за просторно-временску димензију прича о граду.

Књига је награђена другом наградом на 27. интернационалном салону урбанизма, у категорији „Публикације“.

Улаз на промоцију је слободан.