UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Promocija knjige: “Mere grada. Karte i planovi iz Zbirke za arhitekturu i urbanizam Muzeja grada Beograda”

Publikacija_Mere_grada_opt

logoMGB_veliki

U utorak, 27. novembra 2018. godine, u 18.00 časova, u Konaku kneginje Ljubice biće održana promocija knjige “Mere grada. Karte i planovi iz Zbirke za arhitekturu i urbanizam Muzeja grada Beograda“. Autorke knjige su dr Zlata Vuksanović–Macura, naučni saradnik Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU i msr Angelina Banković, viši kustos Muzeja grada Beograda.

Na promociji će govoriti dr Milan Popadić, dr Aleksandar Đorđević, direktorka Muzeja grada Beograda, Tatjana Korićanac i autorke, dr Zlata Vuksanović-Macura i msr Angelina Banković.

Monografija „Mere grada“ prikazuje karte i planove iz Zbirke za arhitekturu i urbanizam Muzeja grada Beograda, nastale u vremenu od 1865. do 1969. godine. Materijal sadržan u knjizi je prvenstveno analiziran sa stanovišta urbanizma, arhitekture i urbane istorije Beograda. Namera autorki je bila da se istakne važnost ove građe i njene prostorno-vizuelne dimenzije u proučavanju urbanog razvoja grada.

Karte i planovi su često „ukras“ nekog teksta u kojem se obrađuje „prostor i mesto“, ali bez suštinskog proučavanja i razumevanja informacija koje nose. Zbog toga je cilj ove publikacije da, kroz prezentovanje slike i sadržine istorijskih karata i planova Beograda, ukaže na važnost povezivanja mapa i narativa, odnosno na značaj karata i planova za prostorno-vremensku dimenziju priča o gradu.

Knjiga je nagrađena drugom nagradom na 27. internacionalnom salonu urbanizma, u kategoriji „Publikacije“.

Ulaz na promociju je slobodan.