УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: “Архитектура експонат – Павиљон Србије на Међународној изложби архитектуре у Венецији 1991-2016.”

Изложба “Архитектура експонат: Павиљон Србије на Међународној изложби архитектуре у Венецији 1991-2016.” | Фото: М.Булатовић

Представаљамо Вам управо завршену изложбу “Архитектура експонат: Павиљон Србије на Међународној изложби архитектуре у Венецији 1991-2016.” која се одржала у Галерији Аула, на Архитектонском факултету, од 01. до 30. октобра 2018. године.

Изложба “Архитектура експонат” је преглед представљања Републике Србије на Венецијанским бијеналима архитектуре, којом су обухваћени сви национални наступи Републике Србије од 1991. године, од када је Србија стални учесник на овој смотри. Изложба приказује записе (фотодокументацију) са припрема и организације учешћа и самог трајања поставке/наступа, као и одговарајући штампани материјал (каталог) и сачуване доступне оригиналне артефакте.

Организација:
Универзитет у Београду – Архитектонски факултет (мр Бранко Павић редовни професор, др Ана Никезић ванредни професор, Ана Раковић, др ум. Иван Шулетић доцент и Дејан Тодоровић асистент).

Arhitektura-Eksponat-Okt-2018_odabrano---2-of-16

Arhitektura-Eksponat-Okt-2018_odabrano---11-of-16

Изложба “Архитектура експонат: Павиљон Србије на Међународној изложби архитектуре у Венецији 1991-2016.” | Фото: М.Булатовић

Са изложбе...

Међународна изложба архитектуре у Венецији (Бијенале архитектуре) под овим именом званично постоји од 1980. године и организовано је на тековинама старијег Бијенала уметности. Иако у поређењу са Међународном изложбом визуелних уметности Бијенале архитектуре у Венецији има краћу традицију, ова манифестација је у кратком периоду свога постојања успела да се наметне и добије на значају, као и да сваки пут покрене нове теме и покаже значајне помаке у архитектонском стваралаштву.

Иако су изведене из Бијенале визуелних уметности, изложбе архитектуре се релативно касно појављују у Венецији. У тренутку када се архитектура по први пут појавила у оквиру Бијенала уметности, ово Бијенале имало је континуитет од једног века, док се Филмски фестивал одржавао редовно од 1932. године. Пре свог коначног осамостаљења од Бијенала уметности, изложба архитектуре је организована као део веће изложбе визуелних уметности од 1975. године, када је организована прва оваква изложба. Иако је изложба била организована у склопу изложбе визуелних уметности, као кустос дела изложбе која се односила на архитектуру именован је Виторио Грегот (Витторио Греготт). Ово је уједно била година када је Бијенале по први пут отворено након вишегодишње паузе после затварања 1968. године.

Венецијанско бијенале 1991

Наслов: –
Аутор(и): Слободан и Савета Машић, Студио Structure, Београд
Сарадници у реализацији:
Продукција изложбе: Музеј примењене уметности Београд
Национални комесар: Светлана Исаковић (комесар), Мирјана Теофановић (заменик комесара)
Жири/савет:
Организатор: Музеј примењене уметности Београд
Ко-организатор: Савезни завод за међународну научну, просветну, културну и техничку сарадњу, Републички фонд за културу Србије
Аутори фотографија: Марија Страјнић, Дејан Тодоровић

1991_Jugoslovenski_paviljon

Представљање на Венецијанском бијеналу 1991

Венецијанско бијенале 2002

Наслов: ДЕСТРУКЦИЈА И КОНСТРУКЦИЈА 1991-2002.
Аутор(и): Бранко Павић, Дејан Миљковић
Сарадници у реализацији: Милош Перовић, Маја Гаврић, Драган Јанковић, Драган Сакан, Оливера Живанчевић, Срђан Ралић, Весна Павловић, Милица Лопичић, Драган Бабовић, Дарко Станичић, Олга Сабо, Ксенија Тодоровић, Аделе Маззола, Даринка Максимовић
Аутор(и) изложених радова: Спасоје Крунић, Слободан Рајевић, Василије Милуновић, Бранислав Митровић, Миодраг Мирковић, Јосип Пиласановић, Горан Војводић, Ружица БожовићСтаменовић, Драган Стаменовић, Александар Спајић, Душан Тешић, Влада Славица, Дејан Миљковић, Гордана Радовић, Зоран Радојичић, Марина Шибалић, Љиљана Благојевић, Небојша Фотирић, Игор Рајковић, Милош Ненадовић, Владимир Лојаница, Александар Недељковић, Ђорђе Недељковић, Јасмина Ђокић, Весна Савић, Драгана Несторовић, Ана Петковић
Продукција изложбе: New Moment New Ideas Company
Национални комесар: Марина Ђурђевић
Организатор: Министарство културе и јавног информисања Републике Србије, Савезно министарство за иностране послове Савезне републике Југославије
Ко-организатор: Музеј примењене уметности Београд
Аутори фотографија: Аутори, Дејан Тодоровић

2002_Destrukcija_i_konstrukcija_1991-2002

Arhitektura Eksponat Okt 2018_odabrano - 14 of 16

Представљање на Венецијанском бијеналу 2002 – ДЕСТРУКЦИЈА И КОНСТРУКЦИЈА 1991-2002. | Фото: М.Булатовић

Венецијанско бијенале 2006

Наслов: НОВИ НАПОРИ / NEW EFFORTS
Аутор(и): Зоран Лазовић, Дејан Миљковић (уметнички директори), Драган Сакан (креативни директор)
Сарадници у реализацији: Маја Гаврић (технички директор), Марина Ђурђевић (консултант)
Аутор(и) изложених радова: Маја Видаковић, Александру Вуја, Владан Ђокић, Милан Ђурић, Владимир Лојаница, Владимир Миленковић, Дејан Милетић, Дејан Миљковић, Милорад Младеновић, Зоран Радојичић
Продукција изложбе: New Moment New Ideas Company
Национални комесар: Спасоје Крунић
Жири/савет:
Организатор: Министарство културе Републике Србије, Министарство спољних послова Републике Србије
Ко-организатор: Музеј примењене уметности Београд
Аутори фотографија: Аутори, Дејан Тодоровић

2006_New_Efforts

2006_New_Efforts_01

Представљање на Венецијанском бијеналу 2006 – НОВИ НАПОРИ / NEW EFFORTS

Наиме, у оквиру друштвених превирања које је на глобалном нивоу обележила 1968. година, након ове године, почиње период институционалних промена. После осмогодишње паузе, Бијенале се поново организује 1975. године и у оквиру бројних новина које је требало да одговоре на захтеве из 1968, по први пут приказује архитектуру као експонат. Потом су организоване изложбе 1976. и 1978. године, такође под истим куратором у склопу Бијенала визуелних уметности, док се као самостална манифестација Бијенале архитектуре у Венецији по први пут организује 1980. године. Скупа – ова година, изложба и архитекта Паоло Портогези (Paolo Portoghesi) одиграће једну од најбитнијих улога у успостављању Бијенала архитектуре као институције која ће у будућем периоду имати велику улогу у дефинисању савремене архитектуре.

Иако су изложбе архитектуре одржаване и раније у оквиру Бијенала уметности, управо се ова изложба врло често узима као почетак Бијенала архитектуре. Ова изложба је суштински дефинисана идејом Паола Портогезија за реализацију изложбе „Presence of the Past“ („Присуство прошлости“, „La presenza del passato“), која је постала део историје архитектуре, а истовремено је Венецију довела у центар дешавања везаних за архитектуру тог доба.

Венецијанско бијенале 2008

Наслов: WOHNLICH
Аутор(и): Љиљана Блегојевић, Драгана Васиљевић Томић, Владимир Миленковић, Мариела Цветић, Татјана Стратимировић
Сарадници у реализацији: Милица Лопичић, Дубравка Секулић, Давор Ереш, Јелена Митровић, Марко Тодоровић, Милош Миросавић
Продукција изложбе: Spinnaker – ComTrade Group
Национални комесар: Миленко Никић
Жири/савет: Бранислав Митровић, Миодраг Митрашиновић, Јован Митровић, Снежана Ристић, Зоран Ерић
Организатор: Министарство културе Републике Србије
Ко-организатор: Југословенска кинотека, Београд
Аутори фотографија: Бранислав Спасојевић и Марија Радојичић

2008_Wohnlich

Arhitektura-Eksponat-Okt-2018_odabrano---7-of-16

Представљање на Венецијанском бијеналу 2008 – WOHNLICH | Фото: М.Булатовић

Након 1980. године, друга и трећа изложба по реду организоване су 1982, односно 1985. године. За сваку од њих су били именовани кустоси који су имали улогу да задају тему и да врше селекцију радова који ће бити излагани. Друга самостална изложба архитектуре 1982. године бави се питањем архитектуре у исламским земљама од краја Другог светског рата до тог тренутка.

Треће издање изложбе одржава се 1985. године и том приликом кустос изложбе био је Алдо Роси који изложбу назива „Пројекат Венеција“ (“Progetto Venezia”). У оквиру изложбе су приказани радови мање или више афирмисаних архитеката који су на овој изложби приказали своја размишљања о простору Венеције и предлоге интервенција које би требало да трансформишу простор и да створе нове односе у лагуни и на копну.

Венецијанско бијенале 2010

Наслов: КЛАЦКАЛИШТЕ – ПОЛИГОН НЕРАВНОТЕЖЕ
Аутор(и): Група ШКАРТ
Сарадници у реализацији: Skills Division (израда мобиљака), Dekoros (израда клацкалица), Тамара Милановић (технички цртежи), Бранко Павић (избор биљака), Нена Скоко и Сања Стаменковић (текстилни радови), Душица Парезановић (уличне акције), Петар Брашанац (превод), Иван Рашковић (мултипрактик), хор ПРОБА (Београд), диригенткиња Ана Кара-Пешић Карловић, хор Комбинат (Љубљана)
Продукција изложбе: Министарство културе Републике Србије
Национални комесар: Јован Митровић
Жири/савет: Бранислав Митровић, Бранко Павић, Горан Војводић, Дејан Миљковић, Лазар Кузманов
Организатор: Министарство културе Републике Србије
Ко-организатор: Савез архитеката Србије, Друштво архитеката Београда, Архитектонски факултет у Београд
Аутори фотографија: Аутори и пријатељи

2010_KLACKALISTE

Arhitektura-Eksponat-Okt-2018_odabrano---6-of-16

Представљање на Венецијанском бијеналу 2012 – КЛАЦКАЛИШТЕ – ПОЛИГОН НЕРАВНОТЕЖЕ | Фото: М.Булатовић

Тих првих година Бијенале није имало сталан двогодишњи ритам одржавања, иако је само име сугерисало на то, па је четврта изложба организована 1986. године и била је посвећена раду архитекте Хендрика Петруса Берлахеа (Хендрик Петрус Берлаге).

Након ове изложбе, током деведесетих година, поново у неправилном и несталном распореду, одржане су изложбе 1991. и 1996. године, да би се тек од 2000. године усталио двогодишњи ритам изложби архитектуре у Венецији. У периоду до 2000. године, Бијенале се полако позиционирало на глобалној мапи манифестација.

Венецијанско бијенале 2012

Наслов: ЈЕДАН:СТО
Аутор(и): Александар Ристовић, Јанко Тадић, Марија Миковић, Марија Страјнић, Марко Маровић, Милан Драгић, Милош Живковић, Небојша Стевановић, Никола Андонов, Олга Лазаревић
Сарадници у реализацији: Михајло Самарџић, Зоран Бубало, Војин Ристивојевић, Горан Балабан, Иван Икић, Микша Анђелић
Национални комесар: Игор Марић
Жири/савет: Бранислав Митровић, Лазар Кузманов, Милан Ђурић, Владимир Миленковић, Зорица Савичић
Организатор: Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије
Ко-организатор: Удружење архитеката Србије
Аутори фотографија: Аутори

2012_Jedan_Sto

Arhitektura-Eksponat-Okt-2018_odabrano---5-of-16

Представљање на Венецијанском бијеналу 2012 – ЈЕДАН:СТО | Фото: М.Булатовић

С обзиром да је Бијенале архитектуре настало у оквиру Бијенала визуелних уметности, приликом конципирања изложбе преузети су организациони модели коришћени за тзв. Бијенале уметности. Сам концепт структуре Међународне изложбе архитектуре у Венецији, који се задржао до данашњих дана, заснива се на комбинацији анационалне проблемско-тематске изложбе и националних селекција, које су активиране на 5. Међународној изложби архитектуре (1991), која се под кураторством Франческа Дал Коа (Францесцо Дал Цо) конципира по угледу на уметничке изложбе у оквиру Бијенала и по први пут се упућује позив националним селекцијама да организују изложбе у оквиру павиљона у Ђардину – што се успоставља као будућа окосница Бијенала. Улога националних павиљона изграђених током времена у Ђардину и излагача у оквиру њих одиграла је велику улогу у коснтитуисању ове изложбе и конструисању њене структуре.

Венецијанско бијенале 2014

Наслов: 14-14
Аутор(и): Златко Николић, Александар Хриб, Марко Салапура, Игор Сладољев, Јелена Радоњић
Сарадници у реализацији: Срђан Кеча, Андреа Палашти
Продукција изложбе: Удружење архитеката Србије
Национални комесар: Иван Рашковић
Жири/савет: Љиљана Милетић Абрамовић, Игор Марић, Радивоје Динуловић, Милан Ђурић, Владимир Миленковић, Мирослава Петровић Балубџић, Борислав Петровић
Организатор: Министарство културе и информисања Републике Србије
Ко-организатор: Музеј примењене уметности Београд
Аутори фотографија: Аутори, Реља Иванић

2014_Projekat_14-14

Arhitektura-Eksponat-Okt-2018_odabrano---4-of-16

Представљање на Венецијанском бијеналу 2014 – 14-14 | Фото: М.Булатовић

Представљање Србија на венецијанским смотрама посматра се пре свега кроз Бијенале визуелних уметности и уметнике који су на њему излагали. Упркос томе што је имала представнике и запажене изложбе на Бијеналу визуелних уметности, Србија (Југославија) скоро да није имала представнике на архитектонском Бијеналу све до изложбе 1991. године. Пре ове године, осим спорадичних наступа појединих архитеката, није било организованог официјелног представљања Југославије у Венецији.

Венецијанско бијенале 2016

Наслов: HEROIK: FREE SHIPPING
Аутор(и): Стефан Васић, Ана Шулкић, Игор Сјеверац
Сарадници у реализацији: Владимир Дабић, Давид Брбаклић, Милорад Обрадовић
Продукција изложбе: Музеј примењене уметности
Национални комесар: Иван Рашковић (комесар), Дејан Тодоровић (заменик комесара)
Жири/савет: Мр Љиљана Милетић Абрамовић, Др Игор Марић, Александар Бобић, Милан Ђурић, Др Владимир Миленковић, Весна Цагић Милошевић, Др Маја Ћирић
Организатор: Република Србија Министарство културе и информисања, Музеј примењене уметности Београд, Удружење архитеката Србије
Аутори фотографија: Аутори, Љубица Арсић, Марко Милановић

2016_Heroik_FREESHIPPING

Arhitektura-Eksponat-Okt-2018_odabrano---3-of-16

Представљање на Венецијанском бијеналу 2016 – HEROIK: FREE SHIPPING | Фото: М.Булатовић

Југословенски павиљон...

Традиционално место изложби Венецијанског бијенала Ђардини (Giardini) изградио је Наполеон почетком 19. века и од првих издања Бијенала било је препознато као један од фактора успеха, а посебно пошто је од 1907. године започета изградња иностраних павиљона да употпуне објекат Централног павиљона. Ђардини данас обухвата 29 националних павиљона, од којих су неке пројектовали познати архитекти – међу којима Јозеф Хофман (Аустрија), Герит Ритвилд (Холандија), Алвар Алто (Финска).

Павиљон Србије у Венецији, односно некадашњи Југословенски павиљон, инаугурисан је 1938. године под управом комесара Милана Кашанина, који је у то време био директор Музеја принца Павла. Иако се мењао формални оквир наступа, од 1938. године све изложбе су биле постављене у оквиру павиљона изграђеног на простору Ђардина. У овом павиљону су у наредном периоду били присутни првобитно уметници, а затим и архитекти Југославије односно Србије.

Arhitektura-Eksponat-Okt-2018_odabrano---10-of-16

Павиљон Србије у Венецији, односно некадашњи југословенски павиљон.

Све фотографије изложбе можете погледати овде: Izložba: “Arhitektura eksponat”