УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Партнерство за развој друштвено одговорног понашања према особама са инвалидитетом

20180925_potipsivanje_protokola_o_saradnji_02_opt

Декан др Владан Ђокић (лево) и Министар Зоран Ђорђевић (десно) потписују Протокол о сарадњи.

Потписивање Протокола о сарадњи између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Архитектонског факултета.

У петак 21. септембра 2018. године у 8.30 часова, у просторијама деканата Архитектонског факултета у Београду, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и декан Архитектонског факултета др Владан Ђокић, након успостављања јавног сервиса подршке особама са инвалидитетом у облику апликације о приступачности објеката јавне намене, потписали су Протокол о сарадњи, који представља наставак заједничког рада на усклађивању простора на територији државе потребама особама са инвалидитетом, ради њиховог лакшег и несметаног кретања.

Циљ Протокола о сарадњи јесте укључење актуелних развојних социјалних тема у наставни процес академског образовања архитеката и урбаниста и укључење академских ресурса у подршку решавању препознатих социјалних проблема у развоју насеља и градова на територији Републике Србије.

20180925_potipsivanje_protokola_o_saradnji_opt

Декан др Владан Ђокић (лево) и Министар Зоран Ђорђевић (десно) потписују Протокол о сарадњи.

Министар Ђорђевић рекао је да је особама са инвалидитетом потребно обезбедити несметано кретање у свим деловима наше земље, чему ће допринети пројекти на којима ресорно министарство ради заједно са факултетом.

„Србија је друштвено одговорна земља и у њој су сви грађани једнаки. Министарство предузима низ конкретних мера кроз реализацију пројеката, како би се побољшали услови живота особа са инвалидитетом и желимо да се и друге земље по томе угледају на нас“, рекао је министар.

Један од резултатa добре сарадње државе и невладиног сектора представља и апликација за унос, обраду и јавно публиковање података о приступачности објеката јавне намене, намењене свим корисницима са било којим ограничењем у физичком кретању.

„Апликација омогућава детаљно информисање корисника о степену приступачности објеката по свим елементима приступачности на лак и разумљив начин. Бесплатно преузимање и коришћење уз редовно ажурирање и одржавање базе омогућава доступност свим грађанима, без обзира на економски статус. Апликација је направљена под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у сарадњи са Архитектонским факултетом, а у складу са стандардима Европске уније“, објаснио је Ђорђевић.

Апликација представља јавни сервис подршке који је доступан свима и може се преузети на интернет адреси: https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.limitless.apk.

20180925_potipsivanje_protokola_o_saradnji_01_opt

С лева на десно: Декан др Владан Ђокић, др Ксенија Лаловић, ванредни професор и Милан Дрљача, председник удружења „Limitless“.

Декан Владан Ђокић захвалио је министру и Министарству што су препознали Архитектонски факултет као релевантну установу за сарадњу која ће се одвијати у два правца.

„Ангажоваћемо наше професоре, асистенте и студенте у пројектима који су важни за Министарство и тичу се социјалних питања. Покушаћемо и да у наше студентске програме уведемо теме које су социјално битне и које могу да допринесу бољем разумевању архитеката и шире јавности колико су ова питања важна за функционисање нашег друштва“, рекао је Ђокић.

Према његовим речима у плану су конкректни пројекти који ће се односити на приступачност и једнакост за све грађане, а како истиче, социјална питања биће један од кључних приоритета, у даљем развоју наше земље, поготово када је у питању процес прикључивања ЕУ.

Свечаности потписивања Протокола су присуствовали:
– са стране Министарства:

  • Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
  • Биљана Барошевић, вршилац дужности помоћника министра – Сектор за заштиту особа са инвалидитетом

– са стране управе Архитектонског факултета у Београду:

– са стране ауторског тима који је под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије у јуну 2018. успешно реализовао пројекат „Стручна подршка развоја концепта Дизајн за све“:

  • Милан Дрљача, диломирани економиста, мастер Организационих наука, председник удружења „Limitless“
  • др Ксенија Лаловић, дипл.инж.арх, руководилац Мастер академског програма Интегрални урбанизам Архитектонског факулета, ванредни професор
  • Филип Петровић, дипл.инж.арх, мастер Архитектуре, асистент

ministarstvo-za-rad_logo