УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за избор кустоса националне поставке Србије: Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора 2019.

PQ2019konkurs_main

Прашко квадријенале 2015. | Фото © Немања Кнежевић

pq2019-logo

Музеј примењене уметности, Београд и Сцен – Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију – OISTAT Центар за Србију, Нови Сад, као организатори Наступа Републике Србије на Прашком квадријеналу сценског дизајна и сценског простора 2019. (Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2019) расписују

Јавни и позивни конкурс
за избор кустоса националне поставке Србије
у оквиру изложбе земаља и региона
(Exhibition of Countries and Regions)

Прашко квадријенале најзначајнија је светска манифестација посвећена сценском дизајну и сценском простору. Основана 1967. године, ова манифестација данас представља широку платформу за истраживање различитих области сценског стваралаштва – од артикулације физичког простора за игру и дизајна декора, костима, звука и светла у позоришту, преко уметничких и кустоских пракси иницираних укрштањем и преклапањем архитектуре, сценских и визуелних уметности, до сајт-специфик пројеката и употребе простора савременог града као позорнице.

Прашко квадријеналe сценског дизајна и сценског простора 2019. биће одржано од 06. до 16. јуна 2019. године. Уметнички директор Квадријенала је Маркета Фантова (Markéta Fantová).

Република Србија ће на Квадријеналу 2019. nаступити у две категорије: Национална поставка и Студентска секција (Student Exhibition – Students, young designers and young designer’s studios).


Повезан текст:
Конкурс: учешће на Прашком квадријеналу сценског дизајна и простора 2015.


У складу са Уметничким концептом Квадријенала у категорији Националне поставке, основни задатак Кустоса Националне поставке Србије је да идентификује, трансформише и прикаже у излагачком смислу савремене појаве, тежње и идеје у области сценског дизајна и сценског простора у Србији, са посебним нагласком на деловање оних уметника који својим радом обједињују појединачне дисциплине и проширују поља деловања, градећи тиме равијене или нове уметничке форме.

Рок за предају конкурсних радова: петак, 25. мај 2018. до 12.00h.

Текст конкурса преузмите овде:

Наступ Србије на Прашком квадријеналу 2019 / Конкурс за избор кустоса националне поставке Србије (ћирилица) Наступ Србије на Прашком квадријеналу 2019 / Конкурс за избор кустоса националне поставке Србије (латиница)