UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Konkurs za izbor kustosa nacionalne postavke Srbije: Praško kvadrijenale scenskog dizajna i scenskog prostora 2019.

PQ2019konkurs_main

Praško kvadrijenale 2015. | Foto © Nemanja Knežević

pq2019-logo

Muzej primenjene umetnosti, Beograd i Scen – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju – OISTAT Centar za Srbiju, Novi Sad, kao organizatori Nastupa Republike Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. (Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2019) raspisuju

Javni i pozivni konkurs
za izbor kustosa nacionalne postavke Srbije
u okviru izložbe zemalja i regiona
(Exhibition of Countries and Regions)

Praško kvadrijenale najznačajnija je svetska manifestacija posvećena scenskom dizajnu i scenskom prostoru. Osnovana 1967. godine, ova manifestacija danas predstavlja široku platformu za istraživanje različitih oblasti scenskog stvaralaštva – od artikulacije fizičkog prostora za igru i dizajna dekora, kostima, zvuka i svetla u pozorištu, preko umetničkih i kustoskih praksi iniciranih ukrštanjem i preklapanjem arhitekture, scenskih i vizuelnih umetnosti, do sajt-specifik projekata i upotrebe prostora savremenog grada kao pozornice.

Praško kvadrijenale scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. biće održano od 06. do 16. juna 2019. godine. Umetnički direktor Kvadrijenala je Marketa Fantova (Markéta Fantová).

Republika Srbija će na Kvadrijenalu 2019. nastupiti u dve kategorije: Nacionalna postavka i Studentska sekcija (Student Exhibition – Students, young designers and young designer’s studios).


Povezan tekst:
Konkurs: učešće na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i prostora 2015.


U skladu sa Umetničkim konceptom Kvadrijenala u kategoriji Nacionalne postavke, osnovni zadatak Kustosa Nacionalne postavke Srbije je da identifikuje, transformiše i prikaže u izlagačkom smislu savremene pojave, težnje i ideje u oblasti scenskog dizajna i scenskog prostora u Srbiji, sa posebnim naglaskom na delovanje onih umetnika koji svojim radom objedinjuju pojedinačne discipline i proširuju polja delovanja, gradeći time ravijene ili nove umetničke forme.

Rok za predaju konkursnih radova: petak, 25. maj 2018. do 12.00h.

Tekst konkursa preuzmite ovde:

Nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2019 / Konkurs za izbor kustosa nacionalne postavke Srbije (ćirilica) Nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2019 / Konkurs za izbor kustosa nacionalne postavke Srbije (latinica)