УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Награда “Алексеј Бркић” Удружења архитеката Србије за 2016: арх. Предраг Милутиновић – Параолимпијски центар, Крагујевац

UAS-Logo_92x100

Представљамо Вам радове награђене од стране Удружења архитеката Србије Наградом “Алексеј Бркић” за најуспешније архитектонско дело из свих области архитектуре реализовано у 2016. години, Повељом за изведено дело наших архитеката које је реализовано у иностранству у 2016. години и Наградом за најуспелији студентски пројекат архитектуре студентима архитектуре. Додела Годишње награде одржана је у Удружењу архитеката Србије дана 27. децембра 2017. године.

Извештај о раду жирија

Управни одбор Удружења именовао је Жири за доделу награде који је радио у саставу:
Лазар Кузманов, архитекта, Нови Сад, председник Жирија
и чланови:
Сањин Грбић, архитекта, Београд
Игор Рајковић, архитекта, Београд
Горан Јовановић, архитекта, Ниш
Александар Рацков,архитекта, Зрењанин
На предлог Жирија, именовани су и номинатори:
Реља Иванић, архитекта, Сомбор,
да дају предлоге за дела која конкуришу за Годишње награде.


Повезани текстови:
Конкурс: УАС Годишња награда за 2016.
Награде 39. Салона архитектуре 2017.
Додељена Годишња награда Удружења архитеката Србије за 2015.
Конкурс: УАС Годишња награда за 2015.
Додељена Годишња награда Удружења архитеката Србије за 2014.


2016_Nagrada-UAS

Додела Годишње награде, Повеље и Награде студентима архитектуре Удружења архитеката Србије за 2016. годину – добитници награда са члановима жирија

На конкурс за годишњу награду, предати су радови у следећим категоријама:

• За најуспешније архитектонско дело из свих области архитектуре ауторима појединцима или ауторским тимовима, реализовано у протеклој години закључно са 31.12.2016. године за Годишњу награду „Алексеј Бркић“, конкурисали су следећи аутори и објекти:

  1. ОШ Светозар Марковић – ентеријер надзиданог дела објекта, у Београду
    Аутори: Дијана Аџемовић Анђелковић, Владимир Андјелковић
  2. Објекат у улици Мике Илића у Београду
    Аутор: Весна Цагић Милошевић
  3. Параолимпијски центар Крагујевац у Крагујевцу
    Аутор: Предраг Милутиновић
  4. N1 Housing Крагујевац у Крагујевцу
    Аутори: Петар Симовић, Марија Симовић

• За изведено дело наших архитеката које је реализовано у иностранству у конкуренцији за повељу Удружења архитеката Србије , у протеклој години, закључно са 31.12.2016. конкурисали су:

  1. Ghana Airport Cargo Centre, Accra Ghana
    Аутор: Зоран Радојичић, архитектаЖарко Ћајић, архитекта, руководилац пројекта Акра
    Светлана Петровић, архитекта, руководилац пројекта Београд

• За награду за најуспелији студентски пројекат архитектуре студентима архитектуре, настао у току наставног процеса у протеклој 2016. години, конкурисали су:

  1. Београдска тврђава као нови градски епицентар-више наменски градски комплекс културе: Градски музеј воде-кућа воде
    Милош Стојковић, студент архитектуре из Београда
  2. Социјално становање
    Сања Цветковић, студент архитектуре из Ниша
  3. Мултифункционални објекат „Орао“
    Александра Стевановић, студент архитектуре из Београда

Овде можете погледати све номиноване радове:
PowerPoint презентација: Награде Удружења архитеката Србије за 2016.

Награда “Алексеј Бркић” за 2016.

Награда Удружења архитеката Србије за најуспешније изведено архитектонско дело из области архитектуре реализовано у 2016. години додељена је Параолимпијском центру у Крагујевцу, аутора арх. Предрага Милутиновића.

Образложење Жирија:
“У времену када се озбиљно (или неозбиљно) размишља о изградњи националног стадиона и када држава све мање улаже у базични спорт и изградњу основних спортских објеката, спортске асоцијације и приватна фондација су препознале потребу да се изгради један специјализовани објекат, како би се помогло једној посебној и врло талентованој групи спортиста и створио простор за квалитетан тренинг и припреме за спортска такмичења.

Аутор овог објекта је управо на најбољи начин искористио прилику и створио функционалан и до детаља разрађен архитектонски објекат. Јасном организационом шемом и чистим комуникационим коридорима омогућио је лако коришћење објекта корисницима са посебним потребама. Архитектура објекта је сведена и избалансирана са јасним изграђеним идентитетом. Веза између спољашњег и унутрашњег простора је остварена директно и на тај начин је створен јединствен простор. Архитектонска форма и материјализација објекта одише елеганцијом и високом естетиком, што завређује сваку пажњу. Изградњом оваквог архитектонског објекта омогућено је нашим параолимпијцима да дођу до врхунских спортских резултата.”

2017_Salon-arhitekture_1b-Gran-prix-Milutinovic

2017_Salon-arhitekture_1c-Gran-prix-Milutinovic

2017_Salon-arhitekture_1d-Gran-prix-Milutinovic

арх. Предраг Милутиновић – Параолимпијски центар, Крагујевац

Повеља Удружења архитеката Србије за 2016.

Повеља за најуспешније изведено дело наших архитеката које је реализовано у иностранству за 2016. додељена је за Гана Карго центар у Акри у Гани (Ghana Airport Cargo Center, Accra, Ghana) аутору арх. Зорану Радојичићу и тиму арх. Светлана Петровић, руководилац пројекта Београд, арх. Жарко Ћајић, руководилац пројекта Акра

Образложење Жирија:
“С обзиром да је све ређа ситуација да наше архитекте пројектују објекте у иностранству, а све чешћа пракса да пројекте архитеката из иностранства разрађују како би се градили у нашој средини, овај рад иако је једини стигао на конкурс завређује велику пажњу.

При компоновању овог захтевног објекта, аутори истражују односе пуног и празног, који се директно прожимају у врло комплексној функционалној организацији и обликовању. Архитектура објекта у својој маси наглашава хоризонталну волуметрију, а заједно са фасадним елементима остварује идеалну обликовну равнотежу. На тај начин ауторски тим најдиректније даје одговор на питање шта је савремена пракса у пројектовању јавних објеката.”

2017_Salon-arhitekture_2-2a-Nagrada-ARHITEKTURA-GOST-Gana-kargo-centar
2017_Salon-arhitekture_2-2bb-Nagrada-ARHITEKTURA-GOST-Gana-kargo-centar

арх. Зоран Радојичић – Гана Карго центар аеродрома у Акри у Гани (Ghana Airport Cargo Center, Accra, Ghana)

Награда Удружења архитеката Србије за најуспелији студентски пројекат архитектуре студента архитектуре за 2016.

Награда за најуспелији студентски пројекат архитектуре студентима архитектуре, настао у току студентског процеса за 2016. годину додељује се за пројекат „Београдска тврђава као нови градски епицентар – вишенаменски градски комплекс културе“ – Градски музеј воде – кућа воде, аутору Милошу Стојковићу, студенту архитектуре

Образложење Жирија:
“Узимајући воду као алат која формира слику архитектонског простора, млади аутор је препознао просторни контекст као паралелне токове различитих динамичких карактеристика града, а у зони коју формира с једне стране београдска тврђава, а са друге стране река Сава са својим ушћем у Дунав. Оваквим просторним односом воде и подграђа створена је Кућа воде или Музеј воде. Аутор каже да треба само воду обликовати тако да врати живот граду, да се град и река споје у кућу воде. Толико једноставно и лепо осмишљено, а сасвим супротно свему што се тренутно гради, мало узводно уз Саву, на тзв. Савској променади.”

2016_Nagrada-UAS_Milos-Stojkovic-01

2016_Nagrada-UAS_Milos-Stojkovic-02

Милош Стојковић, студент архитектуре – „Београдска тврђава као нови градски епицентар – вишенаменски градски комплекс културе“ – Градски музеј воде – кућа воде