УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Сребрна медаља RIBA: Daniel Hall (The Cooper Union) – Cycles of Toolmaking: An Optic, Tactile, Haptic, Material, Scalar and Pedagogic Study
RIBA-Logo_o

Нови одговор на лондонску стамбену кризу и студија о суровим животним срединама радника у каменоломима у Велсу 1800-тих, само су неки од студентских пројеката награђених овогодишњим признањима Краљевског института британских архитеката – The RIBA President’s Medals, на церемонији одржаној 05. децембра 2017. године у просторијама RIBA у централном Лондону.

На конкурсу за 2017. годину је учествовало укупно 293 учесника (147 за Part 2, 108 за Part 1 и 38 у конкуренцији дисертација) из целог света, а пројекти су жирирани од стране независног панела међународних стручњака, укључујући архитекте, професоре, дизајнере и уметнике.

Четири од овогодишњих добитника главних награда произвели су кратке анимиране филмове за своје пројекте, јер видео медиј постаје све популарнији crossover алат за архитекте. Судије на панелима ове године били су, између осталих: RIBA директор за образовање David Gloster; оснивач SO-ILJing Liu; Izaskun Chinchilla Moreno, оснивач Izaskun Chinchilla Architects; и Tracey Meller, партнер у Rogers Stirk Harbour + Partners.


Повезани текстови:
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2016
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2014


Церемонија доделе признања одиграва се у децембру сваке године, у просторијама RIBA института у Лондону, где председник института проглашава добитнике и уручује Сребрну, Бронзану и Медаљу за дисертацију.

Овде можете погледати радове студената одабраних да представљају наш факултет на овом конкурсу:
Павле Костић (ментор: ред. проф. Владимир Лојаница):
Vertical Multifunctional Center / Genesis,
Марко Драгичевић (ментор: ван. проф. Иван Рашковић):
Ultrastructure of the Third City: District III
Наталија Радосављевић и Милица Наумовић (ментор: доц. Марија Милинковић):
Landscape Room: Exploring the Boundaries of Interior Architecture within Specific Context

Сребрна медаља RIBA

Ове године највише признање – Сребрну медаљу RIBA освојио је Daniel Hall, The Cooper Union, за пројекат Cycles of Toolmaking: An Optic, Tactile, Haptic, Material, Scalar and Pedagogic Study. Тутор: Lauren Kogod

Cycles of Toolmaking: An Optic, Tactile, Haptic, Material, Scalar and Pedagogic Study
Пројекат Daniel Hallа, под називом Циклуси алата: оптичка, тактилна, хаптична, материјална, скаларна и педагошка студија (Cycles of Toolmaking: An Optic, Tactile, Haptic, Material, Scalar and Pedagogic Study), предлаже центар за проучавање керамике града Машико у Јапану, који би заменио школу оштећену земљотресом у Тохокуу 2011. године.

Предлог је одговорио на све: од употребе алата у керамици и занатству, локалној керамичкој производњи у Машикоу, и на јапанским игралиштима како би осмислио место где би посетиоци могли учити путем материјалности самог простора.

2017RIBA-PMedals_Daniel-Hall_04

Бронзана медаља RIBA

Kangli Zheng, са University of Nottingham и туторoм Alison Davies, награђен је Бронзаном медаљом RIBA за пројекат Castle in the Sky.

Castle in the Sky
Зенгов пројекат Замак на небу (Castle in the Sky) представља алтернативни модел као одговор на тренутну лондонску стамбену кризу. Концептуални дизајн модуларних кутија за просторије дизајниран је тако да се оне убацују у оквир који је обешен изнад градских терасастих зграда. Различите величине и облици кутија, које се могу конфигурисати на различите начине, пружиће различите архитектонске типологије као што су јединице за складиштење и јавне баште, и омогућити стамбеним корисницима да у потпуности прилагоде своје домове или просторе у колективном становању.

2017RIBA-PMedals_Kangli-Zheng_03

Медаља за дисертацију RIBA

Медаљу за дисертацију добио је Rhiain Bower са University of Westminster за рад Baricsio: The Slate Quarrymen’s Barracks in North West Wales. Ментор: Harry Charrington.

Baricsio: The Slate Quarrymen’s Barracks in North West Wales
Користећи комбинацију теренског рада, прикупљања архивских података, исечака новина, поезије и локалних сведочанстава, Боверова дисертација направила је студију о становању у 19. веку у баракама изграђеним за раднике у каменолому у Велсу. Ова забачена архитектура није била посебно документована у то време, тако да је Бовер спојио сопствену визуелну документацију са сакупљеним извештајима из тог времена, како би нацртао портрет тешких услова које су радници у каменоломима искусили живећи у простим баракама из недеље у недељу како би били у прилици да нешто зараде.

2017RIBA-PMedals_Rhiain-Bower_02

Преостале награде додељене су следећим студентима:

Похвала – категорија Сребрне медаље:

Danielle Fountain (De Montfort University Leicester) – The House of Ambiguity: Constructing Fictional Space

The House of Ambiguity: Constructing Fictional Space
Кућа двосмислености (The House of Ambiguity) истражује употребу фиктивног наратива у процесу дизајна. Коришћењем романа аутора Марк З. Даниелевског (Mark Z. Danielewski) – “House of Leaves” као кључне тачке, направљен је низ покушаја рационализације и изградње нерационалних и двосмислених описа простора у роману. Овај процес поклапа се са темама пропусности и међупростора, коначно наглашавајући значај атмосфере унутар типологије куће.

2017RIBA-PMedals_Danielle-Fountain_04


Ivo Tedbury (Bartlett School of Architecture, UCL) – Semblr

Semblr
Semblr је грађевински систем који омогућава потпуно аутоматизовану изградњу стамбеног простора за пост-радно друштво. Идентични дрвени грађевински елементи, интегрисани уз помоћ прилагодљивих робота који се пењу и постављају их, омогућавају аутоматску монтажу и дозвољавају једноставне промене у објекту током времена. Систем испитује неуспех савремених метода стамбене производње и уместо њих предлаже аутоматизовану изградњу као основни алат за проширење људске слободе и испуњење живота.

2017RIBA-PMedals_Ivo-Tedbury_01


Tom Hewitt (Northumbria University Newcastle upon Tyne) – Landhaus: Walking the Landscape as Design Practice

Landhaus: Walking the Landscape as Design Practice
Теза истражује шта значи дизајнирати Landhaus, где “објекат и земљиште улазе у бескрајни и узајамно условљен дијалог”. Уместо локације, истражена је територија слободно обликована пругом Newcastle-Morpeth. Кроз обимну пешачку истрагу, стечено је дубоко разумевање овог радног окружења и латентних инфраструктура. Овај приступ дубокој топографији преведен је у архитектуру која ојачава слојевите историје и блиско реагује на свој пејзаж.

2017RIBA-PMedals_Tom-Hewitt_04

Висока похвала – категорија Бронзане медаље:

Luca Garoli (Queen’s University Belfast Belfast) – Innovate to Conserve – Whiskey Distillery in Ballycastle

Innovate to Conserve – Whiskey Distillery in Ballycastle
Протицањем времена и немаром, Ballycastle, град који се налази на северној обали Ирске, је сведочио свом пропадању и постепено изгубио однос са околним пејзажем. Дестилерија вискија има за циљ стварање нове друштвене потпоре заузимајући празну локацију поред главног градског трга. Систем дрвених рамова је развијен како би обезбедио одрживу супер-шупу која гарантује флексибилне просторе прилагодљиве за будућу употребу.

2017RIBA-PMedals_Luca-Garoli_01


Похвала – категорија Бронзане медаље:

Shi Yin Ling (Bartlett School of Architecture, UCL) – Seasonal Dense(cities) – Living Garden Typologies for Future London

Seasonal Dense(cities) – Living Garden Typologies for Future London
Овај пројекат преиспитује разумевање згушњавања у 21. веку. Stepney Green Garden Village је мешовити план развоја за подручје Tower Hamlets, велике густине и мале спратности. Схема доводи у питање нагонску реакцију да се гради у висину и уместо тога позајмљује традиционалну типологију терасастих кућа у Лондону, која укључује флору и фауну у својој архитектури ради промовисања еколошке густине, у исто време наглашавајући важност квалитета густине у којој живимо.

2017RIBA-PMedals_Shi-Yin-Ling_01

Похвала – категорија Медаље за дисертацију:

Part 2: Christopher Rogers (RIBA Studio Oxford UK) – Architecture in Uniform: PTSD prevention in military architecture

Architecture in Uniform: PTSD prevention in military architecture
Ова дисертација истражује да ли би борбени смештај унутар ратних зона могао бити боље осмишљен да спречи посттрауматски стресни поремећај (Post Traumatic Stress Disorder). Она проучава психодинамичку литературу о ПТСП-у и детаљно проучава постојећи смештај. Користећи детаљно истраживање, у њој се анализира њихова садашња употреба и подручја претње, и пружа комплетно решење за пројектовање подручја војних база које у највећој могућој мери пружа подршку у превенцији ПТСП-а.

2017RIBA-PMedals_Christopher-Rogers_01


Part 2: Rory Sherlock (Architectural Association) – Multimedia Oblivion – Palmyra: Violence, erasure and the corporeal architectural body

Multimedia Oblivion – Palmyra: Violence, erasure and the corporeal architectural body
Објашњавајући процес архитектонског уништавања у Палмири и преображавања њених споменика у медије, теза покушава да схвати механизме помоћу којих се ствара овакав материјал, планови према којима се он управља и како то утиче на формирање историје и колективног сећања.

У савременом стању продукције масовних медија, тренутног преноса информација и раста мрежа комуникације, камен је нестабилно телесно присуство.

2017RIBA-PMedals_Rory-Sherlock_01


Part 1: Naomi Rubbra (Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture) – Building Resilient Communities in NYC: Rethinking gentrification and the role of the architect

Building Resilient Communities in NYC: Rethinking gentrification and the role of the architect
Ова дисертација истражује гентрификацију у Њујорку, контроверзне импликације које овај феномен може имати на заједнице у њему, и позива архитекте за сто у преспитивању савремених грађевинских пракси у процесу урбане трансформације. Потреба инвеститора за краткорочну добит и дугорочан однос заједница и града, морају пронаћи равнотежу у редефинисању консолидованих, мада нефункционалних, процедура.

2017RIBA-PMedals_Naomi-Rubbra_04

Serjeant награде за изузетан цртеж (ликовни израз):

Part 2: Thomas Parker (Bartlett School of Architecture, UCL) – An Architecture of Lumetric Causality

An Architecture of Lumetric Causality
Архитектура луметријског узрока истражује потенцијал естетски генерисаних стварности у архитектури. Кроз итеративну примену генеративног филма, физичког моделирања, дигиталног скриптирања и аналогног цртежа, ове методологије откривају серију необичних опипљивих светова за истраживање. Кроз програмски дизајн Изгубљено-Нађено на острву Willow, Минхену, Немачкa, ови варијабилни преводи наратива, програма и контекста избацују низ просторних сложености.

2017RIBA-PMedals_Thomas-Parker_01


Part 1: Gabriel Beard (Bartlett School of Architecture, UCL) – Ascaya City Hall: Constructing a virtual civic image

Ascaya City Hall: Constructing a virtual civic image
Градска скупштина у Аскаји (Ascaya City Hall) пружа грађански центар за ограђену заједницу на периферији Лас Вегаса. Одговарајући на историју претеране неокласичне архитектуре која се користи у америчким општинским зградама, технологија виртуалне стварности се користи за предлог новог начина за доживљавање грађанске архитектуре.

Упознати са истраживањем техника покрета у виртуелној реалности (VR) и упоређивањем историјских мурала и савременог виртуелног простора, посетиоци доживљавају архитектуру у којој се простор и слика спајају.

2017RIBA-PMedals_Gabriel-Beard_04

Британски огранак компаније Skidmore, Owings & Merrill (SOM) је такође доделио стипендије Фондације SOM кандидатима одабраним међу учесницима овогодишњег конкурса за медаље.

Стипендија SOM фондације:

Part 2: Andres Souto (Royal College of Art) – The Aesthetics of Hope & The Newest Basilica of Guadalupe

The Aesthetics of Hope & The Newest Basilica of Guadalupe
Естетика наде (Aesthetics of Hope) истражује архитектуру направљену изван граница званичне културе кроз истраживање самоизграђених минијатурних капела нерегулисаних насеља Мексико Ситија и SketchUp 3D Warehouse-а.

Пројекат истражује методе и процесе којима популарна култура присваја и интерпретира званичну архитектуру, и нагађа како се оне могу развијати и дати пут новом стилу у архитектури.

2017RIBA-PMedals_Andres-Souto_03


Part 1: Andrei-Ciprian Cojocaru (University of Greenwich) – 24 Hour Soho Entertainment Centre

24 Hour Soho Entertainment Centre
Пројекат је лоциран у Сохоу, у Berwick улици, и дизајниран тако да удоми Berwick пијацу, као и предлог за нову концертну дворану. Коришћењем прилагодљивости, пројекат има за циљ да буде 24-часовни центар који може променити просторе и своју сврху по потреби. Током дана, пијаца би се одржавала унутар зграде, а током вечери би се архитектура прилагодила како би постала концертна дворана / позориште.

2017RIBA-PMedals_Andrei-Ciprian-Cojocaru_02

Више информација о свим награђеним радовима и претходним добитницима на адреси:
http://www.presidentsmedals.com/