UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Srebrna medalja RIBA: Daniel Hall (The Cooper Union) – Cycles of Toolmaking: An Optic, Tactile, Haptic, Material, Scalar and Pedagogic Study
RIBA-Logo_o

Novi odgovor na londonsku stambenu krizu i studija o surovim životnim sredinama radnika u kamenolomima u Velsu 1800-tih, samo su neki od studentskih projekata nagrađenih ovogodišnjim priznanjima Kraljevskog instituta britanskih arhitekata – The RIBA President’s Medals, na ceremoniji održanoj 05. decembra 2017. godine u prostorijama RIBA u centralnom Londonu.

Na konkursu za 2017. godinu je učestvovalo ukupno 293 učesnika (147 za Part 2, 108 za Part 1 i 38 u konkurenciji disertacija) iz celog sveta, a projekti su žirirani od strane nezavisnog panela međunarodnih stručnjaka, uključujući arhitekte, profesore, dizajnere i umetnike.

Četiri od ovogodišnjih dobitnika glavnih nagrada proizveli su kratke animirane filmove za svoje projekte, jer video medij postaje sve popularniji crossover alat za arhitekte. Sudije na panelima ove godine bili su, između ostalih: RIBA direktor za obrazovanje David Gloster; osnivač SO-IL-a Jing Liu; Izaskun Chinchilla Moreno, osnivač Izaskun Chinchilla Architects; i Tracey Meller, partner u Rogers Stirk Harbour + Partners.


Povezani tekstovi:
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2016
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2014


Ceremonija dodele priznanja odigrava se u decembru svake godine, u prostorijama RIBA instituta u Londonu, gde predsednik instituta proglašava dobitnike i uručuje Srebrnu, Bronzanu i Medalju za disertaciju.

Ovde možete pogledati radove studenata odabranih da predstavljaju naš fakultet na ovom konkursu:
Pavle Kostić (mentor: red. prof. Vladimir Lojanica):
Vertical Multifunctional Center / Genesis,
Marko Dragičević (mentor: van. prof. Ivan Rašković):
Ultrastructure of the Third City: District III
Natalija Radosavljević i Milica Naumović (mentor: doc. Marija Milinković):
Landscape Room: Exploring the Boundaries of Interior Architecture within Specific Context

Srebrna medalja RIBA

Ove godine najviše priznanje – Srebrnu medalju RIBA osvojio je Daniel Hall, The Cooper Union, za projekat Cycles of Toolmaking: An Optic, Tactile, Haptic, Material, Scalar and Pedagogic Study. Tutor: Lauren Kogod

Cycles of Toolmaking: An Optic, Tactile, Haptic, Material, Scalar and Pedagogic Study
Projekat Daniel Halla, pod nazivom Ciklusi alata: optička, taktilna, haptična, materijalna, skalarna i pedagoška studija (Cycles of Toolmaking: An Optic, Tactile, Haptic, Material, Scalar and Pedagogic Study), predlaže centar za proučavanje keramike grada Mašiko u Japanu, koji bi zamenio školu oštećenu zemljotresom u Tohokuu 2011. godine.

Predlog je odgovorio na sve: od upotrebe alata u keramici i zanatstvu, lokalnoj keramičkoj proizvodnji u Mašikou, i na japanskim igralištima kako bi osmislio mesto gde bi posetioci mogli učiti putem materijalnosti samog prostora.

2017RIBA-PMedals_Daniel-Hall_04

Bronzana medalja RIBA

Kangli Zheng, sa University of Nottingham i tutorom Alison Davies, nagrađen je Bronzanom medaljom RIBA za projekat Castle in the Sky.

Castle in the Sky
Zengov projekat Zamak na nebu (Castle in the Sky) predstavlja alternativni model kao odgovor na trenutnu londonsku stambenu krizu. Konceptualni dizajn modularnih kutija za prostorije dizajniran je tako da se one ubacuju u okvir koji je obešen iznad gradskih terasastih zgrada. Različite veličine i oblici kutija, koje se mogu konfigurisati na različite načine, pružiće različite arhitektonske tipologije kao što su jedinice za skladištenje i javne bašte, i omogućiti stambenim korisnicima da u potpunosti prilagode svoje domove ili prostore u kolektivnom stanovanju.

2017RIBA-PMedals_Kangli-Zheng_03

Medalja za disertaciju RIBA

Medalju za disertaciju dobio je Rhiain Bower sa University of Westminster za rad Baricsio: The Slate Quarrymen’s Barracks in North West Wales. Mentor: Harry Charrington.

Baricsio: The Slate Quarrymen’s Barracks in North West Wales
Koristeći kombinaciju terenskog rada, prikupljanja arhivskih podataka, isečaka novina, poezije i lokalnih svedočanstava, Boverova disertacija napravila je studiju o stanovanju u 19. veku u barakama izgrađenim za radnike u kamenolomu u Velsu. Ova zabačena arhitektura nije bila posebno dokumentovana u to vreme, tako da je Bover spojio sopstvenu vizuelnu dokumentaciju sa sakupljenim izveštajima iz tog vremena, kako bi nacrtao portret teških uslova koje su radnici u kamenolomima iskusili živeći u prostim barakama iz nedelje u nedelju kako bi bili u prilici da nešto zarade.

2017RIBA-PMedals_Rhiain-Bower_02

Preostale nagrade dodeljene su sledećim studentima:

Pohvala – kategorija Srebrne medalje:

Danielle Fountain (De Montfort University Leicester) – The House of Ambiguity: Constructing Fictional Space

The House of Ambiguity: Constructing Fictional Space
Kuća dvosmislenosti (The House of Ambiguity) istražuje upotrebu fiktivnog narativa u procesu dizajna. Korišćenjem romana autora Mark Z. Danielevskog (Mark Z. Danielewski) – “House of Leaves” kao ključne tačke, napravljen je niz pokušaja racionalizacije i izgradnje neracionalnih i dvosmislenih opisa prostora u romanu. Ovaj proces poklapa se sa temama propusnosti i međuprostora, konačno naglašavajući značaj atmosfere unutar tipologije kuće.

2017RIBA-PMedals_Danielle-Fountain_04


Ivo Tedbury (Bartlett School of Architecture, UCL) – Semblr

Semblr
Semblr je građevinski sistem koji omogućava potpuno automatizovanu izgradnju stambenog prostora za post-radno društvo. Identični drveni građevinski elementi, integrisani uz pomoć prilagodljivih robota koji se penju i postavljaju ih, omogućavaju automatsku montažu i dozvoljavaju jednostavne promene u objektu tokom vremena. Sistem ispituje neuspeh savremenih metoda stambene proizvodnje i umesto njih predlaže automatizovanu izgradnju kao osnovni alat za proširenje ljudske slobode i ispunjenje života.

2017RIBA-PMedals_Ivo-Tedbury_01


Tom Hewitt (Northumbria University Newcastle upon Tyne) – Landhaus: Walking the Landscape as Design Practice

Landhaus: Walking the Landscape as Design Practice
Teza istražuje šta znači dizajnirati Landhaus, gde “objekat i zemljište ulaze u beskrajni i uzajamno uslovljen dijalog”. Umesto lokacije, istražena je teritorija slobodno oblikovana prugom Newcastle-Morpeth. Kroz obimnu pešačku istragu, stečeno je duboko razumevanje ovog radnog okruženja i latentnih infrastruktura. Ovaj pristup dubokoj topografiji preveden je u arhitekturu koja ojačava slojevite istorije i blisko reaguje na svoj pejzaž.

2017RIBA-PMedals_Tom-Hewitt_04

Visoka pohvala – kategorija Bronzane medalje:

Luca Garoli (Queen’s University Belfast Belfast) – Innovate to Conserve – Whiskey Distillery in Ballycastle

Innovate to Conserve – Whiskey Distillery in Ballycastle
Proticanjem vremena i nemarom, Ballycastle, grad koji se nalazi na severnoj obali Irske, je svedočio svom propadanju i postepeno izgubio odnos sa okolnim pejzažem. Destilerija viskija ima za cilj stvaranje nove društvene potpore zauzimajući praznu lokaciju pored glavnog gradskog trga. Sistem drvenih ramova je razvijen kako bi obezbedio održivu super-šupu koja garantuje fleksibilne prostore prilagodljive za buduću upotrebu.

2017RIBA-PMedals_Luca-Garoli_01


Pohvala – kategorija Bronzane medalje:

Shi Yin Ling (Bartlett School of Architecture, UCL) – Seasonal Dense(cities) – Living Garden Typologies for Future London

Seasonal Dense(cities) – Living Garden Typologies for Future London
Ovaj projekat preispituje razumevanje zgušnjavanja u 21. veku. Stepney Green Garden Village je mešoviti plan razvoja za područje Tower Hamlets, velike gustine i male spratnosti. Shema dovodi u pitanje nagonsku reakciju da se gradi u visinu i umesto toga pozajmljuje tradicionalnu tipologiju terasastih kuća u Londonu, koja uključuje floru i faunu u svojoj arhitekturi radi promovisanja ekološke gustine, u isto vreme naglašavajući važnost kvaliteta gustine u kojoj živimo.

2017RIBA-PMedals_Shi-Yin-Ling_01

Pohvala – kategorija Medalje za disertaciju:

Part 2: Christopher Rogers (RIBA Studio Oxford UK) – Architecture in Uniform: PTSD prevention in military architecture

Architecture in Uniform: PTSD prevention in military architecture
Ova disertacija istražuje da li bi borbeni smeštaj unutar ratnih zona mogao biti bolje osmišljen da spreči posttraumatski stresni poremećaj (Post Traumatic Stress Disorder). Ona proučava psihodinamičku literaturu o PTSP-u i detaljno proučava postojeći smeštaj. Koristeći detaljno istraživanje, u njoj se analizira njihova sadašnja upotreba i područja pretnje, i pruža kompletno rešenje za projektovanje područja vojnih baza koje u najvećoj mogućoj meri pruža podršku u prevenciji PTSP-a.

2017RIBA-PMedals_Christopher-Rogers_01


Part 2: Rory Sherlock (Architectural Association) – Multimedia Oblivion – Palmyra: Violence, erasure and the corporeal architectural body

Multimedia Oblivion – Palmyra: Violence, erasure and the corporeal architectural body
Objašnjavajući proces arhitektonskog uništavanja u Palmiri i preobražavanja njenih spomenika u medije, teza pokušava da shvati mehanizme pomoću kojih se stvara ovakav materijal, planovi prema kojima se on upravlja i kako to utiče na formiranje istorije i kolektivnog sećanja.

U savremenom stanju produkcije masovnih medija, trenutnog prenosa informacija i rasta mreža komunikacije, kamen je nestabilno telesno prisustvo.

2017RIBA-PMedals_Rory-Sherlock_01


Part 1: Naomi Rubbra (Edinburgh School of Architecture and Landscape Architecture) – Building Resilient Communities in NYC: Rethinking gentrification and the role of the architect

Building Resilient Communities in NYC: Rethinking gentrification and the role of the architect
Ova disertacija istražuje gentrifikaciju u Njujorku, kontroverzne implikacije koje ovaj fenomen može imati na zajednice u njemu, i poziva arhitekte za sto u prespitivanju savremenih građevinskih praksi u procesu urbane transformacije. Potreba investitora za kratkoročnu dobit i dugoročan odnos zajednica i grada, moraju pronaći ravnotežu u redefinisanju konsolidovanih, mada nefunkcionalnih, procedura.

2017RIBA-PMedals_Naomi-Rubbra_04

Serjeant nagrade za izuzetan crtež (likovni izraz):

Part 2: Thomas Parker (Bartlett School of Architecture, UCL) – An Architecture of Lumetric Causality

An Architecture of Lumetric Causality
Arhitektura lumetrijskog uzroka istražuje potencijal estetski generisanih stvarnosti u arhitekturi. Kroz iterativnu primenu generativnog filma, fizičkog modeliranja, digitalnog skriptiranja i analognog crteža, ove metodologije otkrivaju seriju neobičnih opipljivih svetova za istraživanje. Kroz programski dizajn Izgubljeno-Nađeno na ostrvu Willow, Minhenu, Nemačka, ovi varijabilni prevodi narativa, programa i konteksta izbacuju niz prostornih složenosti.

2017RIBA-PMedals_Thomas-Parker_01


Part 1: Gabriel Beard (Bartlett School of Architecture, UCL) – Ascaya City Hall: Constructing a virtual civic image

Ascaya City Hall: Constructing a virtual civic image
Gradska skupština u Askaji (Ascaya City Hall) pruža građanski centar za ograđenu zajednicu na periferiji Las Vegasa. Odgovarajući na istoriju preterane neoklasične arhitekture koja se koristi u američkim opštinskim zgradama, tehnologija virtualne stvarnosti se koristi za predlog novog načina za doživljavanje građanske arhitekture.

Upoznati sa istraživanjem tehnika pokreta u virtuelnoj realnosti (VR) i upoređivanjem istorijskih murala i savremenog virtuelnog prostora, posetioci doživljavaju arhitekturu u kojoj se prostor i slika spajaju.

2017RIBA-PMedals_Gabriel-Beard_04

Britanski ogranak kompanije Skidmore, Owings & Merrill (SOM) je takođe dodelio stipendije Fondacije SOM kandidatima odabranim među učesnicima ovogodišnjeg konkursa za medalje.

Stipendija SOM fondacije:

Part 2: Andres Souto (Royal College of Art) – The Aesthetics of Hope & The Newest Basilica of Guadalupe

The Aesthetics of Hope & The Newest Basilica of Guadalupe
Estetika nade (Aesthetics of Hope) istražuje arhitekturu napravljenu izvan granica zvanične kulture kroz istraživanje samoizgrađenih minijaturnih kapela neregulisanih naselja Meksiko Sitija i SketchUp 3D Warehouse-a.

Projekat istražuje metode i procese kojima popularna kultura prisvaja i interpretira zvaničnu arhitekturu, i nagađa kako se one mogu razvijati i dati put novom stilu u arhitekturi.

2017RIBA-PMedals_Andres-Souto_03


Part 1: Andrei-Ciprian Cojocaru (University of Greenwich) – 24 Hour Soho Entertainment Centre

24 Hour Soho Entertainment Centre
Projekat je lociran u Sohou, u Berwick ulici, i dizajniran tako da udomi Berwick pijacu, kao i predlog za novu koncertnu dvoranu. Korišćenjem prilagodljivosti, projekat ima za cilj da bude 24-časovni centar koji može promeniti prostore i svoju svrhu po potrebi. Tokom dana, pijaca bi se održavala unutar zgrade, a tokom večeri bi se arhitektura prilagodila kako bi postala koncertna dvorana / pozorište.

2017RIBA-PMedals_Andrei-Ciprian-Cojocaru_02

Više informacija o svim nagrađenim radovima i prethodnim dobitnicima na adresi:
http://www.presidentsmedals.com/