УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позивамо Вас на отварање ”Изложба архитектуре – Миленија и Дарко Марушић” у Галерији Народног музеја Ваљево (Трг војводе Мишића 3), које ће се одржати у четвртак, 23. новембра 2017. године у 18:30 часова. Изложбу ће отворити арх. Игор Марић, председник Друштва инжињера и техничара Србије.

У оквиру изложбе одржаће се и трибина о раду познатог архитектонског двојца: ”Архитектура Миленије и Дарка Марушића”  у свечаној сали Ваљевске гимназије (Вука Караџића 3) у четвртак, 30. новембра 2017. године у 18:30 часова. На трибини учествују: арх. Миленија Марушић, арх. Бранислав Митровић, арх. Бојан Ковачевић и арх. Милан Максимовић.

Изложба траје до 15. децембра 2017. године. Добродошли!

Milenija_i_Darko_Marusic_Institut-za-arhitekturu-i-urbanizam_2015

Миленија и Дарко Марушић

Архитекте Миленија и Дарко Марушић својим стручним радом у последњих педесетак година на посебан начин обележили су архитектонску сцену у Србији. За заједнички рад добили су највиша професионална и друштвена признања и награде, међу којима се издвају награде Града Београда – Октобарска 1981. и Априлска 2012. године и Велика награда Савеза архитеката Србије за целокупно стваралаштво, 1993 године.

Од многобројних реализованих пројеката истичу се стамбена насеља „Церак Виногради“ и „Цвећара“ у Београду, стамбени објекат у Булевару краља Александра у Београду, Стамбено-пословни објекат у Булевару ослобођења у Новом Саду, „Металс Банка“ у Новом Саду и дечији вртић „Плава птица“ у Београду.

Њихов стваралачки опус укључује учешће на 28 ауторских архитектонско-урбанистичких конкурса: 7 првих награда и пласмана, 5 других, 2 треће и 5 откупних награда; 5 реализација награђених конкурсних пројеката. Реализовали су више од 50 објеката и просторних целина, написали више десетина ауторских чланака објављених у стручним часописима, периодичној и дневној штампи и били у урeдништву више часописа, едиција и књига. Поседују више од 300 библиографских јединица о пројектима и реализацијама, објављених у земљи и иностранству из пера критичара, новинара и колега. Учествовали су на више групних изложби архитектуре и шест самосталних у земљи и иностранству.

За све објекте и просторне целине аутори су у својству главних пројектаната радили комплетну документацију по систему тотал дизајна – урбанистичке пројекте, архитектонске пројекте објеката и партера, пројекте ентеријера, пројекте визуелних комуникација. Вршили су и пројектантски надзор над извођењем, учествовали у „животу“ објеката након усељења.


Повезани текстови:
Комеморација: проф. Даркo Марушић (1940 – 2017)


Биографије:
Миленија Марушић, дипл.инж.арх.
Завршила гимназију у Ваљеву и Архитектонски факултет Универзитета у Београду. Водећи пројектант и стручни саветник у Институту за архитектуру и урбанизам Србије. Члан Академије архитектуре Србије. Члан Архитектонске секције УЛУПУДС-а. Делегат Скупштине Инжењерске Коморе у два мандата.

Проф. др. Дарко Марушић✝, дипл.инж.арх.
Завршио гимназију у Нишу и Архитектонски факултет Универзитета у Београду. Редовни професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду у пензији. Повремено ангажован у извођењу наставе на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу. Сарадник у Институту за архитектуру и урбанизам Србије. Члан Академије архитектуре Србије. Редовни члан Академије инжењерских наука Србије. Члан сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а, Члан управног одбора Друштва архитеката
Београда у више мандата. Члан ауторског тима пројекта БИНА. Члан Савета ИС ‘’Петница’’. Преминуо је 16. априла 2017. године у Београду.

Најважније награде од 16 добијених:
– Насеље Церак Виногради у Београду / Октобарска награда града Београда за архитектуру и урбанизам, 1981.
Велика награда Савеза архитеката Србије за целокупно стваралаштво, 1993.
– Групација породичних кућа “Цвећара” у Београду / Награда листа “Борба” за најбоље архитектонско остварење у СР Југославији, 1993.
– Стамбено-пословни објекат у Новом Саду / Награда листа “Борба” за најбоље архитектонско остварење у СР Југославији, 1998. и Специјално признање ДАНС-а за посебан допринос архитектонском стваралаштву, 1998.
– Стамбено-пословни објекат у Булевару краља Александра у Београду / Годишња награда Савеза архитеката Србије за најуспешније архитектонско дело, 2000.
– Управно-пословни објекат Металс банке у Новом Саду / поред 6 награда и Награда “Ранко Радовић” у категорији реализовано архитектонско дело, 2008. и Награда Инжењерске коморе за изузетно достигнуће у струци, 2008.
– Комбинована дечија установа “ Плава птица” у Београду / Априлска награда града Београда за урбанизам и архитектуру, 2012. / Годишња награда Удружења архитеката Србије за најуспешније архитектонско дело, 2012.

darko-marusic-cerak-vinogradi

Насеље Церак Виногради у Београду / Октобарска награда града Београда за архитектуру и урбанизам, 1981.

1991-Naselje-Cvecara-u-Beogradu_M-i-D-Marusic-sa-Z-Gasparovic

1991-Naselje-Cvecara-u-Beogradu_M-i-D-Marusic-sa-Z-Gasparovic_01

Групација породичних кућа “Цвећара” у Београду / Награда листа “Борба” за најбоље архитектонско остварење у СР Југославији, 1993.

2000-Stambeno-poslovni-objekat-u-Bulevaru-kralja-Aleksandra-u-Beogradu_M-i-D-Marusic

2000-Stambeno-poslovni-objekat-u-Bulevaru-kralja-Aleksandra-u-Beogradu_M-i-D-Marusic_01

Стамбено-пословни објекат у Булевару краља Александра у Београду / Годишња награда Савеза архитеката Србије за најуспешније архитектонско дело, 2000.

2007-Metals-banka-u-Novom-Sadu_M-i-D-Marusic

2007-Metals-banka-u-Novom-Sadu_M-i-D-Marusic_01

Управно-пословни објекат Металс банке у Новом Саду / поред 6 награда и Награда “Ранко Радовић” у категорији реализовано архитектонско дело, 2008. и Награда Инжењерске коморе за изузетно достигнуће у струци, 2008.

2011-Vrtic-Plava-ptica-u-Beogradu_M-i-D-Marusic

2011-Vrtic-Plava-ptica-u-Beogradu_M-i-D-Marusic_01

Комбинована дечија установа “ Плава птица” у Београду / Априлска награда града Београда за урбанизам и архитектуру, 2012. / Годишња награда Удружења архитеката Србије за најуспешније архитектонско дело, 2012.