УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: МАЛЕ УТОПИЈЕ – Италијанска архитектура трећег миленијума између историје, истраживања и иновације

Fondazione-MAST_Bologna_2013_Photo_Christian-Richters

Fondazione MAST, Bologna / Italy / 2013 | Photo © Christian Richters

IstitutoItalianodiCulturaBGD_Logo

Logo-BINA

У оквиру 12. Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА, која се одржава од 27. априла до 25. маја, Италијански институт за културу у Београду (Istituto Italiano di Cultura in Belgrado, Кнеза Милоша 56, Београд) представља изложбу ”Мале утопије – Италијанска архитектура трећег миленијума између историје, истраживања и иновације”. Изложба се одржава од 11. до 25. маја 2017. године, у Италијанском институту за културу у Београду, а биће свечано отворена у четвртак 11. маја 2017. године у 18.00 часова.

Мале утопије, изложба о “новој” италијанској архитектури коју је приредио и реализовао Музеј Maxxi Архитектура (MAXXI Museo nazionale delle arti del XXI secolo) на иницијативу Министарства спољних послова Италије, обухвата здања или пројекте десет савремених италијанских аутора.

Циљ изложбе је да истакне не само способност имагинације смелих и атрактивних архитектонских решења већ и могућност да се од њих начини реалан и настањив простор, а да при том здање не изгуби интегритет и лепоту.

Ова смотра у трагању за најбољом енергијом у италијанској архитектури следи три паралелна правца: ауторе, пројекте и теме.

Најчешће присутне теме на изложби су рециклирање, схваћено као поновна употреба/реструктурирање/реконструкција или чак рестаурација, и становање у својим разним формама. Изложба обухвата “кондоминијуме” нове (одрживе) концепције, индивидуалне и експерименталне куће, те представља кратко али значајно истраживање о просторима и животном стилу “трећег миленијума”, али она такође чува и осећај Италијана за “град”.


Повезани текстови:
Три БИНА 2017 изложбе: програмски сегмент ИЗМЕЂУ ДВЕ БИНЕ
XII Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) – ДВОРИШТА ИДЕЈА
Градови дељења: креативни подстицај – отворени позив за пројекат Урбано чвориште 1
Циклус италијанских археолошких филмова: Шетња кроз италијанску културну баштину – Северна Италија
Предавање: Рим и антички Медитеран: безвремени κάλλος – Пиеро Меогроси (Piero Meogrossi)


2017_BINA_press_01

Изложба представља дела десет италијанских тимова архитеката. Не узимајући у обзир било какве генерацијске критеријуме, избор се фокусира на најиновативније праксе и на оне које боље отеловљују идентитет италијанске архитектуре данас. Насупрот приступу оријентисаном ка утопији из 60-их и 70-их година прошлог века, дела која ми представљамо често су пројекти малог обима који су повезани са потребама појединца, са жељом да се рециклирају постојећи грађевински објекти, као и с циљем да се редефинишу саме парадигме архитектуре данас унутар једног европског контекста.

Новоосмишљени радни простори, туристичке инфраструктуре, куће, музеји, инсталације, привремени или преносиви објекти посматрани су са неконвенционалног становишта, ако се узме у обзир наша велелепна историја и славна традиција архитектуре, пружајући нам тако добар увид у то како ће можда изгледати архитектура XXИ века у Европи. Од Умберта Риве до Ђузепине Грасо Каницо, од Чина Зукија до почетака младог тима, многи иновативни предлози налазе своје место у овој жустрој и директној изложби.

Изложбу ”МАЛЕ УТОПИЈЕ – Италијанска архитектура трећег миленијума између историје, истраживања и иновације”, отвориће: Davide Skalmani, Италијански институт за културу, директор; Даница Јововић Продановић, БИНА и Пипо Чора, кустос изложбе, Маxxи музеј, Рим.

Изложба је отворена: од чет. 11. маја 2017. до чет. 25. маја 2017.
Радно време: Од 12:00 до 17:00 часова
Организује: БИНА
У сарадњи са: ИИЦ Белградо
Улаз: Слободан

Pippo-Ciorra

Пипо Чора (Pippo Ciorra), архитекта, критичар и професор – кустос изложбе ”Мале утопије”

Кустос изложбе ”Мале утопије” је Пипо Чора (Pippo Ciorra), архитекта, критичар и професор. Пипо Чора ради као шеф Villard d’Honnecourt програма докторских студија и као професор пројектовања и теорије на Факултету за архитектуру и дизајн Универзитета Камерино у Асколи Пићену. Сарађује са бројним новинама и часописима, аутор је многих есеја, монографија, публикација о граду и о савременој италијанској архитектури. Био је кустос и аутор великог броја изложби у Италији и иностранству. Од маја 2009. године ради као виши кустос у Музеју MAXXI Архитектура у Риму, где је приредио бројне изложбе, међу којима је и серија “Recycle”, “Energy”, “Erasmus” и “Food”.