УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2017_Human-Cities-Sharing-Cloud_01

Међународна креативна урбанистичко / архитектонска конференција

Human Cities/ Sharing Cloud

17. фебруара 2017. од 14.00 – 20.00,
Свечана сала Прве крагујевачке гимназије, Даничићева 1, Крагујевац

у организацији Града Крагујевца и Београдске недеље дизајна

Београдска недеља дизајна и Град Крагујевац Вас позивају на догађај под називом “Human Cities/ Sharing Cloud – Крагујевац 2017”, који се одржава 17. фебруара 2017. године у I крагујевачкој гимназији, и који ће поред изванредних домаћих предавача окупити и инспиративне партнере пројекта Human Cities/ из једанаест европских земаља, који су уско повезани са нашом урбаном реалношћу у Србији и региону данас.

Пројекат Human Cities/ је важна пан-европска платформа за дељење најбољих искустава у проналажењу иновативних модела живота у градовима, и ова конференција представља велику прилику Србије да се представи широкој европској јавности, као и обрнуто, због чега је названа Sharing Cloud.

Крагујевац има част да буде домаћин ове фазе пројекта, после Сент Етјена, Лондона и Милана, а пре Љубљане, Граца, Ћешина, Хелсинкија, Билбаоа, Таљина и Брисела. BDW је одабрао управо Крагујевац као фокус свог Human Cities/ рада, због невероватне историјске важности његовог урбанистичког и индустријског наслеђа у срцу Србије, као и изазовног тренутка у коме се град налази, на раскрсници могуће постиндустријске судбине и развоја као регионалног универзитетског центра са 20.000 студената.

Иницијатива “Креативни Велики парк Града Крагујевца” је допринос Београдске недеље дизајна пројекту “Human Cities/ Challenging the City Scale 2014-2018”, који је ко-финансиран од стране ЕУ програма Креативна Европа, као део строго непрофитне кампање Београдске недеље дизајна за градњу “100 креативних игралишта за децу Србије”, која је омогућена донацијом Фондације Драгице Николић граду Крагујевцу.

Програм се састоји од најновијих студија случаја са лако разумљивим, конкретним “Како да-“ предавањима, из водећих европских градова, који су посвећени идеји дизајна као основног средства за трансформацију урбаних и јавних простора, као и промени схватања рада њихових градских управа.

Улаз је слободан, места су ограничена бројем седишта. Предавања ће бити симултано превођена са енглеског језика на српски и обрнуто. Организатор задржава право промене програма без претходног обавештења.

2017_Human-Cities-Sharing-Cloud_02

Програм догађаја:
Програм “Human Cities/ Sharing Cloud” обухвата узбудљиву, инспиративну креативну конференцију у потрази за “дизајн-размишљањем” и “партиципативним урбанизмом” у Србији и Европи данас, као и изложбу радова свих партнера пројекта “Human Cities/ Challenging the City Scale 2014-2018″, међу којима је пројекат Београдске недеље дизајна као српског представника у овом ЕУ пројекту – “Креативни Велики парк” – реализован као приватно/јавно партнерство Фондације Драгица Николић и Града Крагујевца.

Међународна конференција “Human Cities/ Sharing Cloud – Крагујевац 2017” представља јединствену прилику за ангажоване грађане и грађанска удружења, градске администрације, универзитете, урбанисте, архитекте, креативце, уметнике, економисте, медије, као и студенте свих вокација, да се упознају са најновијим европским пројектима о истраживању начина на који становници могу да заузму своје место у планирању савременог града који се константно развија (пре свега путем експеримената у урбаном простору), као и начина како да се боље осмисли градски суживот, као извор добробити и квалитета живота грађана. Ове структурне промене утичу како на људе тако и на места – као што су радње, тргови, паркови или улице у месним или градским центрима.

2017_Human-Cities-Sharing-Cloud_03

Програм конференције Human Cities/ Sharing Cloud Крагујевац 2017:

Добродошлица:
Градоначелник Крагујевца Радомир Николић
Уводна реч:
Београдска недеља дизајна Јован Јеловац

14.00h – 15.30h
Студије случаја Крагујевац:
Поруке Крагујевца европским градовима

– Историјат јединственог наслеђа урбаног планирања Крагујевца:
Комплекс Шумарице / Креирање Меморијалног Парка у Крагујевцу
Јелена Давидовић, кустос Музеја 21. Октобар, Крагујевац, Србија

– Развој историјског индустријског наслеђа Крагујевца:
Претварање Тополивнице Застава (Арсенал) у центар развоја креативне заједнице Града Крагујевца
Марко Грковић и Ђорђе Миловановић, Завод за заштиту споменика културе у Крагујевцу, Србија

– Студија случаја Велики Парк у Крагујевцу I:
Како уз помоћ приватно / јавног партнерства вратити Велики парк становницима Крагујевца средствима партиципативног урбанизма и сарадњом са најбољим српским и светским праксама у области иновација и дизајна?
Београдска недеља дизајна, Јован Јеловац

– Студија случаја Велики Парк у Крагујевцу II:
Како претворити занемарени градски парк у Крагујевцу у креативни велики парк, са основном намером да покрене на ангажовање све заинтересоване стране, у заједничку потрагу за стандардима могуће шеме развоја зелених зона Крагујевца?
Проф. Александру Вуја, Студио ДВА

– Студија случаја “THINKTent”:
Како искористити међународно искуство у модерацији размене мишљења. за добробит развоја Крагујевца?
Др Наташа Чича, kapacity.org, Аустралија

15.30 – 16.00h Пауза за кафу
Учешће у THINKTent-у / Наташа Чича
(Прва сесија / на енглеском језику без превода)

16.00 – 17.30h
Студије случаја Human Cities/:
Поруке европских градова Крагујевцу

– Студија Случаја Брисел / “Pro Materia”:
Како као удружење грађана из Брисела покренути “grassroots” иницијативу о бољем животу у градовима, која потом добија европски значај и размере?
Louisa Vermoere, Pro Materia, Брисел, Белгија

– Студија Случаја Лондон / “Makers Mile”:
Како као грађанска акција повезати иновативне идеје суграђана у комшилуку, и успут створити цео један нови креативни кварт у источном Лондону, који покреће привреду, производњу и дизајн, и ствара радна места?
Franc Van Hasselt, Clear Village, Лондон, Велика Британија

– Студија Случаја Сент Етјен / “Banc d’essai”:
Како уредити и анимирати наш живот у јавним просторима? Како снажније повезати генерације и дати нови смисао коришћењу јавног простора за све? Сент Етјен је створио полигон за истраживање – тамо где се потребе јасно изражавају, стварају се праксе: Седети, јести, читати, играти, радити, учити, комуницирати или само посматрати.
Camille Vilain, Cité du Design, Сент Етјен, Француска

– Студија Случаја Милано / “La Piana”:
Како наставити са активирањем заједнице и побољшавањем јавног простора, у комбинацији са свеобухватним иницијативама Позоришта Рингијера, и на крају променити суштинско схватање самог јавног простора, у случају кварта Ла Пиана у Милану?
Davide Fassi, Politecnico di Milano, Милано, Италија

– Студија Случаја Хелсинки / “School as a Service”:
Како експериментисати са оптимизацијом коришћења сопствених зграда у кампусу Аалто Еспоо универзитета у Хелсинкију у следећих неколико година? Размишљајте о отварању традиционалних места образовања широкој заједници, размишљајте о учењу током целог животе, размишљајте о школи као сервису!
Marc Goodwin, Aalto Универзитет, Хелсинки, Финска

– Студија Случаја Грац / “Jakominiviertel”:
Како ревитализовати оронули део града близу центра Граца, од пролазног места ка месту окупљања на коме људи желе да се сусрећу без присиле конзумирања, са нагласком на стварању предуслова за развој креативне заједнице са својом специфичном економијом.
Erika Thummel, FH Joanneum, Грац, Аустрија

– Студија Случаја Љубљана / “Skupaj na ploščad!”:
Како креирати учешће грађана у партиципативном процесу у Љубљани на атрактивнији и разигранији начин? Данашње процедуре урбаног планирања у Словенији су формалне и површне, устројене од врха према доле, и грађане не занима да учествују у њима.
Damjana Zaviršek Hudnik, Incijativa Skupaj na ploščad!, Љубљана, Словенија

17.30 – 18.00h Пауза за кафу
Учешће у THINKtent-у / Наташа Чича
(Друга сесија / на енглеском језику без превода)

18.00 – 19.00h
С љубављу из Сент Етјена / Завршни Мастерклас за Крагујевац

– Студија случаја Сент Етјен / “Cité du Design”:
Како искористити шансу која се појави једном у животу и претворити пост-индустријски град, пропали историјски центар оружарства Француске, у најважније национално чвориште за дизајн и креативност? Паралеле Сент Етјена са Крагујевцем и повезивање два важна европска града са запањујуће сличним индустријским наслеђем, а запањујуће различитим реалностима данас.
Josyane Franc, Cité du Design, Сент Етјен, Француска

19.00h
Отварање изложбе Human Cities/ Sharing Cloud у I крагујевачкој гимназији
ACUMEN / QUID PRO QUO / GENIUS LOCI / VOX POPULI / CIRCUS MAXIMUS / QUO VADIS

Учешће у THINKtent-у / Наташа Чича
(Трећа сесија / на енглеском језику без превода)