UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2017_Human-Cities-Sharing-Cloud_01

Međunarodna kreativna urbanističko / arhitektonska konferencija

Human Cities/ Sharing Cloud

17. februara 2017. od 14.00 – 20.00,
Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije, Daničićeva 1, Kragujevac

u organizaciji Grada Kragujevca i Beogradske nedelje dizajna

Beogradska nedelja dizajna i Grad Kragujevac Vas pozivaju na događaj pod nazivom “Human Cities/ Sharing Cloud – Kragujevac 2017”, koji se održava 17. februara 2017. godine u I kragujevačkoj gimnaziji, i koji će pored izvanrednih domaćih predavača okupiti i inspirativne partnere projekta Human Cities/ iz jedanaest evropskih zemalja, koji su usko povezani sa našom urbanom realnošću u Srbiji i regionu danas.

Projekat Human Cities/ je važna pan-evropska platforma za deljenje najboljih iskustava u pronalaženju inovativnih modela života u gradovima, i ova konferencija predstavlja veliku priliku Srbije da se predstavi širokoj evropskoj javnosti, kao i obrnuto, zbog čega je nazvana Sharing Cloud.

Kragujevac ima čast da bude domaćin ove faze projekta, posle Sent Etjena, Londona i Milana, a pre Ljubljane, Graca, Ćešina, Helsinkija, Bilbaoa, Taljina i Brisela. BDW je odabrao upravo Kragujevac kao fokus svog Human Cities/ rada, zbog neverovatne istorijske važnosti njegovog urbanističkog i industrijskog nasleđa u srcu Srbije, kao i izazovnog trenutka u kome se grad nalazi, na raskrsnici moguće postindustrijske sudbine i razvoja kao regionalnog univerzitetskog centra sa 20.000 studenata.

Inicijativa “Kreativni Veliki park Grada Kragujevca” je doprinos Beogradske nedelje dizajna projektu “Human Cities/ Challenging the City Scale 2014-2018”, koji je ko-finansiran od strane EU programa Kreativna Evropa, kao deo strogo neprofitne kampanje Beogradske nedelje dizajna za gradnju “100 kreativnih igrališta za decu Srbije”, koja je omogućena donacijom Fondacije Dragice Nikolić gradu Kragujevcu.

Program se sastoji od najnovijih studija slučaja sa lako razumljivim, konkretnim “Kako da-“ predavanjima, iz vodećih evropskih gradova, koji su posvećeni ideji dizajna kao osnovnog sredstva za transformaciju urbanih i javnih prostora, kao i promeni shvatanja rada njihovih gradskih uprava.

Ulaz je slobodan, mesta su ograničena brojem sedišta. Predavanja će biti simultano prevođena sa engleskog jezika na srpski i obrnuto. Organizator zadržava pravo promene programa bez prethodnog obaveštenja.

2017_Human-Cities-Sharing-Cloud_02

Program događaja:
Program “Human Cities/ Sharing Cloud” obuhvata uzbudljivu, inspirativnu kreativnu konferenciju u potrazi za “dizajn-razmišljanjem” i “participativnim urbanizmom” u Srbiji i Evropi danas, kao i izložbu radova svih partnera projekta “Human Cities/ Challenging the City Scale 2014-2018″, među kojima je projekat Beogradske nedelje dizajna kao srpskog predstavnika u ovom EU projektu – “Kreativni Veliki park” – realizovan kao privatno/javno partnerstvo Fondacije Dragica Nikolić i Grada Kragujevca.

Međunarodna konferencija “Human Cities/ Sharing Cloud – Kragujevac 2017” predstavlja jedinstvenu priliku za angažovane građane i građanska udruženja, gradske administracije, univerzitete, urbaniste, arhitekte, kreativce, umetnike, ekonomiste, medije, kao i studente svih vokacija, da se upoznaju sa najnovijim evropskim projektima o istraživanju načina na koji stanovnici mogu da zauzmu svoje mesto u planiranju savremenog grada koji se konstantno razvija (pre svega putem eksperimenata u urbanom prostoru), kao i načina kako da se bolje osmisli gradski suživot, kao izvor dobrobiti i kvaliteta života građana. Ove strukturne promene utiču kako na ljude tako i na mesta – kao što su radnje, trgovi, parkovi ili ulice u mesnim ili gradskim centrima.

2017_Human-Cities-Sharing-Cloud_03

Program konferencije Human Cities/ Sharing Cloud Kragujevac 2017:

Dobrodošlica:
Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić
Uvodna reč:
Beogradska nedelja dizajna Jovan Jelovac

14.00h – 15.30h
Studije slučaja Kragujevac:
Poruke Kragujevca evropskim gradovima

– Istorijat jedinstvenog nasleđa urbanog planiranja Kragujevca:
Kompleks Šumarice / Kreiranje Memorijalnog Parka u Kragujevcu
Jelena Davidović, kustos Muzeja 21. Oktobar, Kragujevac, Srbija

– Razvoj istorijskog industrijskog nasleđa Kragujevca:
Pretvaranje Topolivnice Zastava (Arsenal) u centar razvoja kreativne zajednice Grada Kragujevca
Marko Grković i Đorđe Milovanović, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, Srbija

– Studija slučaja Veliki Park u Kragujevcu I:
Kako uz pomoć privatno / javnog partnerstva vratiti Veliki park stanovnicima Kragujevca sredstvima participativnog urbanizma i saradnjom sa najboljim srpskim i svetskim praksama u oblasti inovacija i dizajna?
Beogradska nedelja dizajna, Jovan Jelovac

– Studija slučaja Veliki Park u Kragujevcu II:
Kako pretvoriti zanemareni gradski park u Kragujevcu u kreativni veliki park, sa osnovnom namerom da pokrene na angažovanje sve zainteresovane strane, u zajedničku potragu za standardima moguće šeme razvoja zelenih zona Kragujevca?
Prof. Aleksandru Vuja, Studio DVA

– Studija slučaja “THINKTent”:
Kako iskoristiti međunarodno iskustvo u moderaciji razmene mišljenja. za dobrobit razvoja Kragujevca?
Dr Nataša Čiča, kapacity.org, Australija

15.30 – 16.00h Pauza za kafu
Učešće u THINKTent-u / Nataša Čiča
(Prva sesija / na engleskom jeziku bez prevoda)

16.00 – 17.30h
Studije slučaja Human Cities/:
Poruke evropskih gradova Kragujevcu

– Studija Slučaja Brisel / “Pro Materia”:
Kako kao udruženje građana iz Brisela pokrenuti “grassroots” inicijativu o boljem životu u gradovima, koja potom dobija evropski značaj i razmere?
Louisa Vermoere, Pro Materia, Brisel, Belgija

– Studija Slučaja London / “Makers Mile”:
Kako kao građanska akcija povezati inovativne ideje sugrađana u komšiluku, i usput stvoriti ceo jedan novi kreativni kvart u istočnom Londonu, koji pokreće privredu, proizvodnju i dizajn, i stvara radna mesta?
Franc Van Hasselt, Clear Village, London, Velika Britanija

– Studija Slučaja Sent Etjen / “Banc d’essai”:
Kako urediti i animirati naš život u javnim prostorima? Kako snažnije povezati generacije i dati novi smisao korišćenju javnog prostora za sve? Sent Etjen je stvorio poligon za istraživanje – tamo gde se potrebe jasno izražavaju, stvaraju se prakse: Sedeti, jesti, čitati, igrati, raditi, učiti, komunicirati ili samo posmatrati.
Camille Vilain, Cité du Design, Sent Etjen, Francuska

– Studija Slučaja Milano / “La Piana”:
Kako nastaviti sa aktiviranjem zajednice i poboljšavanjem javnog prostora, u kombinaciji sa sveobuhvatnim inicijativama Pozorišta Ringijera, i na kraju promeniti suštinsko shvatanje samog javnog prostora, u slučaju kvarta La Piana u Milanu?
Davide Fassi, Politecnico di Milano, Milano, Italija

– Studija Slučaja Helsinki / “School as a Service”:
Kako eksperimentisati sa optimizacijom korišćenja sopstvenih zgrada u kampusu Aalto Espoo univerziteta u Helsinkiju u sledećih nekoliko godina? Razmišljajte o otvaranju tradicionalnih mesta obrazovanja širokoj zajednici, razmišljajte o učenju tokom celog živote, razmišljajte o školi kao servisu!
Marc Goodwin, Aalto Univerzitet, Helsinki, Finska

– Studija Slučaja Grac / “Jakominiviertel”:
Kako revitalizovati oronuli deo grada blizu centra Graca, od prolaznog mesta ka mestu okupljanja na kome ljudi žele da se susreću bez prisile konzumiranja, sa naglaskom na stvaranju preduslova za razvoj kreativne zajednice sa svojom specifičnom ekonomijom.
Erika Thummel, FH Joanneum, Grac, Austrija

– Studija Slučaja Ljubljana / “Skupaj na ploščad!”:
Kako kreirati učešće građana u participativnom procesu u Ljubljani na atraktivniji i razigraniji način? Današnje procedure urbanog planiranja u Sloveniji su formalne i površne, ustrojene od vrha prema dole, i građane ne zanima da učestvuju u njima.
Damjana Zaviršek Hudnik, Incijativa Skupaj na ploščad!, Ljubljana, Slovenija

17.30 – 18.00h Pauza za kafu
Učešće u THINKtent-u / Nataša Čiča
(Druga sesija / na engleskom jeziku bez prevoda)

18.00 – 19.00h
S ljubavlju iz Sent Etjena / Završni Masterklas za Kragujevac

– Studija slučaja Sent Etjen / “Cité du Design”:
Kako iskoristiti šansu koja se pojavi jednom u životu i pretvoriti post-industrijski grad, propali istorijski centar oružarstva Francuske, u najvažnije nacionalno čvorište za dizajn i kreativnost? Paralele Sent Etjena sa Kragujevcem i povezivanje dva važna evropska grada sa zapanjujuće sličnim industrijskim nasleđem, a zapanjujuće različitim realnostima danas.
Josyane Franc, Cité du Design, Sent Etjen, Francuska

19.00h
Otvaranje izložbe Human Cities/ Sharing Cloud u I kragujevačkoj gimnaziji
ACUMEN / QUID PRO QUO / GENIUS LOCI / VOX POPULI / CIRCUS MAXIMUS / QUO VADIS

Učešće u THINKtent-u / Nataša Čiča
(Treća sesija / na engleskom jeziku bez prevoda)

1