УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Овде можете погледати резултате конкурса: (20.07.2016)
WINNERS ANNOUNCED: Dencity 2016

shelter_logo_reg

Организација Шелтер (Shelter) позива архитекте, планере, студенте, инжењере, дизајнере, мислиоце, невладине  и остале организације из целог света да учествују на другом годишњем конкурсу „Збијенград“ (Dencity).

Нагли светски раст и урбанизација не допуштају градовима да се прилагоде и обезбеде своје становнике. Градови брзо израстају у велеграде, а неки од најгушће насељених градова на свету се састоје од импровизованих кућа, такозваних сламова. Осим тога, већ претрпани градови морају апсорбовати људе који напуштају своја рурална родна места надајући се прилици за запошљавање. Тренутно, више од једне милијарде људи на свету живи у сламовима, а верује се да ће овај број достићи две милијарде до 2030. године. Сада, више него икад, морамо одиграти централну улогу у развоју суседстава која су испод стандарда. Сламови имају много шири утицај од самог становања, они утичу на скоро све услове живота и заједнице у целини.

Намера конкурса је двострука: да подстакне нове идеје о томе како се боље носити са растућом густином непланских градова, и да шири свест о овом огромном проблему. Учесници конкурса би требало да размотре на који начин дизајн може оснажити заједнице и омогућити им да буду самодовољне у будућности.

Ограничења у погледу локације, програма, величине пројекта не постоје. Пројекти се могу односити на одређену локацију или бити општег концепта. Циљ је да се умање ограничења и учесницима да слобода да мисле на најкреативнији могући начин. Радови који се предају не морају бити створени искључиво за овај конкурс али не смеју бити пријављени нигде другде.

2016_Dencity-Competition_01

Фото © Shelter

Архитекте, студенти, инжењери, дизајнери, мислиоци, невладине и остале организације су позвани да учествују на овом конкурсу. Професионалне квалификације нису неопходне. Интердисциплинарни тимови се подстичу да узму учешће на овом конкурсу.

Важни датуми:
• Рок за рану регистрацију учешћа (цена USD $55 по пројекту) – 14. март 2016.
• Регистрација учешћа (цена USD $80 по пројекту) траје до 25. априла 2016. у поноћ
• Рок за предају радова – 25. април 2016.
• Објава резултата конкурса – јун 2016.

Награде:
1. награда – USD $3000*
2. награда – USD $1500
3. награда – USD $750
+ 5 похвала

* Организација Build Abroad ће, као додатак новчаној награди, омогућити добитницима 1. награде волонтерско путовање на дестинацију по њиховом избору, а на листи дестинација ове организације.

Све информације о конкурсу можете погледати на званичној страници конкурса:
Dencity 2016