УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
2015_MPU_LeCorbusier

Fondation_Le_Corbusier_Logo

Le Corbusier
Изложба поводом 50 година од смрти великог архитекте
18. новембар 2015. – 9. јануар 2016.

Аутор изложбе: Слободан Станојевић, архитекта
Свечано отварање: среда, 18. новембар 2015. у 19.00 часова
Организатори: Фондација Le Corbusier и Музеј примењене уметности

Музеј примењене уметности у сарадњи са Фондацијом Le Corbusier приредиo je ову изложбу као израз поштовања изузетном архитекти, уметнику и ствараоцу који је снажно обележио и трајно усмерио архитектуру XX века. Изложба се састоји од 50 фотографија архитектонских дела и 30 репродукција из сликарског опуса Корбизјеа.

LeCorbusier-la-rue-Jacob001
Le Corbusier у свом стану у Rue Jacob, Париз, око 1928. | © Fondation Le Corbusier

Слободан Станојевић, аутор изложбе у каталогу наводи: “…Ова изложба и каталог остварење су скромне жеље за достојанственим одавањем почасти Корбизјеу …Свако стваралаштво има своје присталице и опоненте, а нарочито Корбизјеово. Изложба и каталог намењени су свим генерацијама архитеката и урбаниста који су ту и који ће доћи, као пример колико су знање, упорност и одрицање неопходни улог у стварању комплексног архитектонског дела – нове архитектуре и урбанизма.“

Корбизје је био изузетна личност свог времена. Као аутор, својим посебним виђењем градитељства и личним искуством у сагледавању људских потреба и особина, новом организацијом коришћења радног и животног простора, обележио је архитектуру XX века. У непрекидној потрази за новим настали су: Роншан, стамбена јединица у Марсеју, Чандигар, Манастир ла Турет… Писање књига је за овог ствараоца такође било неопходно и важно, како би се стварност посматрања и сагледавања непосредне околине прецизно описала, као и суштина природних законитости око нас.

Корбизје је током целог живота био апсолутно и трајно присутан на тржишту идеја кроз разнородне али повезане активнсти: архитектуру, сликарство, скулптуру, дизајн намештаја. Развијао је сопствену оригиналну продукцију особеног интензитета и увек на супротној страни ставовима званичних школа и академија. Модулор је покушај рационализације пропорција човека у јединствен систем мера као константе која карактерише све људе. Корбизјеово истраживање пропорција није ограничавање простора, већ представља његово рационално коришћење. Истраживање природе није просторно ограничавање већ тежња за ослобађањем простора.

Ова изложба о Корбизјеу приређена је као пратећи део програма изложбе Мапирање идентитета – архитектура Београда 1919-2015 ауторке мр Љиљане Милетић Абрамовић.

Време и место

/среда, 18. новембар 2015. у 19.00 часова/
/Музеј примењене уметности/

ZnakMPU_crveni