UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
2015_MPU_LeCorbusier

Fondation_Le_Corbusier_Logo

Le Corbusier
Izložba povodom 50 godina od smrti velikog arhitekte
18. novembar 2015. – 9. januar 2016.

Autor izložbe: Slobodan Stanojević, arhitekta
Svečano otvaranje: sreda, 18. novembar 2015. u 19.00 časova
Organizatori: Fondacija Le Corbusier i Muzej primenjene umetnosti

Muzej primenjene umetnosti u saradnji sa Fondacijom Le Corbusier priredio je ovu izložbu kao izraz poštovanja izuzetnom arhitekti, umetniku i stvaraocu koji je snažno obeležio i trajno usmerio arhitekturu XX veka. Izložba se sastoji od 50 fotografija arhitektonskih dela i 30 reprodukcija iz slikarskog opusa Korbizjea.

LeCorbusier-la-rue-Jacob001
Le Corbusier u svom stanu u Rue Jacob, Pariz, oko 1928. | © Fondation Le Corbusier

Slobodan Stanojević, autor izložbe u katalogu navodi: “…Ova izložba i katalog ostvarenje su skromne želje za dostojanstvenim odavanjem počasti Korbizjeu …Svako stvaralaštvo ima svoje pristalice i oponente, a naročito Korbizjeovo. Izložba i katalog namenjeni su svim generacijama arhitekata i urbanista koji su tu i koji će doći, kao primer koliko su znanje, upornost i odricanje neophodni ulog u stvaranju kompleksnog arhitektonskog dela – nove arhitekture i urbanizma.“

Korbizje je bio izuzetna ličnost svog vremena. Kao autor, svojim posebnim viđenjem graditeljstva i ličnim iskustvom u sagledavanju ljudskih potreba i osobina, novom organizacijom korišćenja radnog i životnog prostora, obeležio je arhitekturu XX veka. U neprekidnoj potrazi za novim nastali su: Ronšan, stambena jedinica u Marseju, Čandigar, Manastir la Turet… Pisanje knjiga je za ovog stvaraoca takođe bilo neophodno i važno, kako bi se stvarnost posmatranja i sagledavanja neposredne okoline precizno opisala, kao i suština prirodnih zakonitosti oko nas.

Korbizje je tokom celog života bio apsolutno i trajno prisutan na tržištu ideja kroz raznorodne ali povezane aktivnsti: arhitekturu, slikarstvo, skulpturu, dizajn nameštaja. Razvijao je sopstvenu originalnu produkciju osobenog intenziteta i uvek na suprotnoj strani stavovima zvaničnih škola i akademija. Modulor je pokušaj racionalizacije proporcija čoveka u jedinstven sistem mera kao konstante koja karakteriše sve ljude. Korbizjeovo istraživanje proporcija nije ograničavanje prostora, već predstavlja njegovo racionalno korišćenje. Istraživanje prirode nije prostorno ograničavanje već težnja za oslobađanjem prostora.

Ova izložba o Korbizjeu priređena je kao prateći deo programa izložbe Mapiranje identiteta – arhitektura Beograda 1919-2015 autorke mr Ljiljane Miletić Abramović.

Vreme i mesto

/sreda, 18. novembar 2015. u 19.00 časova/
/Muzej primenjene umetnosti/

ZnakMPU_crveni

13