УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

‘Моја прва башта’ и ‘Деца са Месеца’ заједно на Карневалу цвећа у Белој Цркви

Тим Архитектонског факултета је креативно осмислио и помогао ућешће штићеника Дома за децу и омладину “Вера Радивојевић” из Беле Цркве на овогодишњем “Карневалу цвећа” у Белој Цркви у суботу, 26. јуна 2015. године.

Карневал цвећа има традицију стару 150 година и одржава се сваког јуна у трајању од седам дана. Врхунац фестивала представља карневалска поворка са више од 30 експоната и гостујућим групама из земље и иностранства.

Deca sa Meseca 2015 - 17 of 24

На наступу Дома за децу и омладину “Вера Радивојевић” је учествовало више од тридесеторо штићеника Дома, њихови васпитачи и уједињени креативни тимови Архитектонског факултета (проф. мр Бранко Павић и доц. мр Будимир Судимац, сарадник Душан Рајић и асистент Анђела Дубљевић), групе Шкарт (Драган Протић), Групе 484 (Загорка Аксентијевић, Роберт Козма) и Еколошке дисциплине (Ана Момчиловић). Учешће је помогла и компанија Фриком.

Карневалски експонат се састоји од три мобилне вертикалне, цветне баште, направљене од употребљених лименки. Једну од тих башти чине специјално креирана колица за сладолед. Такође поворку/експонат су употпуниле и заставе различитих формата са принтовима цртежа из радионице. Учесници су били украшени одевним апликацијама Сање Стаменковић.

У комплетирању и изради башта и цртежа активно су учествовала деца из Дома, у тродневној радионици која је предходила наступу.

Deca sa Meseca 2015 - 8 of 24

Пројекат “Моја прва башта” Архитектонског факултета у Београду је ауторско дело професора Бранка Павића и Будимира Судимца осмишљено као наставак пројекта “Моја прва башта – едукативно дидактички комплет” награђеног наградом за најбоље дизајнерско решење Привредне коморе Београда остварено у 2013/14. години.

На иницијативу групе Шкарт, Архитектонски факултет у Београду је већ неколико година укључен у акцију помоћи деци из Дома за децу и омладину “Вера Радивојевић” у Белој Цркви помагањем организовања дечијих посета Београду, Архитектонском факултету, набавке школског прибора, као и организовањем радионица у Дому.

Једна од првих радионица иницирана од стране професора Павића и Судимца, је одржана у октобру 2014. и имала је за циљ да комбинује едукацију из области ботанике, уметности и архитектуре примерене деци узраста од 7 до 14 година. Направљена је уметничко-техничка представа као резултат предавања и сликарске радионице.

Deca sa Meseca 2015 - 1 of 24

Овај инклузивни пројекат својим дизајнерским, техничким и дидактичним својствима омогућио је да се на научно заснован али забаван начин деци подстакне свест о значају и утицају окружења, развије однос према природи и знање о основним природним процесима.

На овај начин деца без родитељског старања се уче практичној изради ”зелених зидова”, социјализују са другим друштвеним групама (велики значај равноправног укључивања домске деце са осталом децом у образовне и културне програме), стичу нова знања и искуства кроз учешће у уметничком процесу, и уче о основним друштвеним вредностима кроз бригу о биљкама.

За сваку похвалу и од великог значаја је отварање социјалних установа попут Дома за децу и омладину “Вера Радивојевић” према новим формама алтернативне едукације.

Deca sa Meseca 2015 - 2 of 24

Један од очекиваних резултата овог пројекта је и могућност укључивања овакве праксе у редовну наставу на Архитектонском факултету кроз коју ће студенти ширити хоризонте сопственог професионалног деловања кроз моделе повезивања професије и друштвено одговорних активности.

Deca sa Meseca 2015 - 6 of 24

Фотографије са радионице “Деца са Месеца” можете погледати на
Facebook страници Универзитета у Београду – Архитектонског факултета

Фото © мр Бранко Павић

Deca sa Meseca 2015 - 16 of 24
Deca sa Meseca 2015 - 22 of 24